Η κλιματική αλλαγή και ειδικότερα οι υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 3,2% ετησίως, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών στη Γερμανία. Mάλιστα, η μελέτη δείχνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων μεταξύ 0,9 και 3,2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως έως το 2035.
Ακόμη, αναμένεται να προκαλέσει μικρότερη άνοδο του συνολικού πληθωρισμού (μεταξύ 0,3 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες), επομένως μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος των νοικοκυριών θα πρέπει να δαπανηθεί για την αγορά τροφίμων. Αυτό το φαινόμενο θα γίνει αισθητό στις χώρες υψηλού και χαμηλού εισοδήματος, αλλά κυρίως στον Παγκόσμιο Νότο. Όπως συμβαίνει με διάφορες άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η Αφρική θα πληγεί περισσότερο, παρά το γεγονός ότι συνεισφέρει ελάχιστα στις αιτίες της.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή περιγράφει τη δυτική Αφρική ως «καυτό σημείο» της κλιματικής αλλαγής, με μοντέλα να προβλέπουν ακραία άνοδο της θερμοκρασίας και μειωμένες βροχοπτώσεις. Με περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού να εξαρτάται άμεσα από τη γεωργία, η Γκάνα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν μετατόπιση των μακροχρόνιων και προβλέψιμων καλλιεργητικών περιόδων και να απειλήσουν τις καλλιέργειες. Άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερες επιδημίες παρασίτων και ασθενειών που εξαντλούν τα ζωικά αποθέματα και τα αποθέματα τροφίμων, ενώ το θερμικό στρες καθιστά δυσκολότερη την πρόσβαση στις αγροτικές κοινότητες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ωθούν υψηλότερα τις τιμές και μειώνουν την αγοραστική δύναμη των επηρεαζόμενων νοικοκυριών. Οι κινητήριες δυνάμεις του πληθωρισμού των τροφίμων επιδεινώνουν ήδη την επισιτιστική ανασφάλεια.
Το δεύτερο μέρος αυτού του προβλήματος είναι η ίδια η άνοδος του πληθωρισμού. Οι άνθρωποι πιθανότατα θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν ως προς την ποιότητα των τροφίμων ή και να στερηθούν ορισμένα βασικά αγαθά. Αυτό με τη σειρά του κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε ασθένειες και άλλα θέματα υγείας. Ο υποσιτισμός είναι η κύρια αιτία ανοσοανεπάρκειας παγκοσμίως, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).
Οι μεταβολές του κλίματος είναι ένας πολλαπλασιαστής του κινδύνου πείνας για τους ευάλωτους πληθυσμούς. Υπό το πρίσμα αυτό, 134 χώρες στο COP28 υπέγραψαν μια δήλωση σύμφωνα με την οποία, υπόσχονται να συμπεριλάβουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία τροφίμων και τη γεωργία στα εθνικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.