Σεισμός 5,7 Ρίχτερ: Τι αναφέρει το Γεωδυναμικό για το λάθος στην αυτόματη μέτρηση και την προειδοποίηση για τσουνάμι

    Ημερομηνία:

    Ανακοίνωση σχετικά με τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ ανατολικά των Στροφάδων, εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Συγκεκριμένα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τονίζει:

    Ο λόγος ήταν ότι για όλα τα αυτόματα συστήματα, ο υπολογισμός του μεγέθους βασίζεται τυπικά σε ένα διάστημα (παράθυρο) καταγραφής 120 δευτερολέπτων για τον κάθε σεισμό. Αυτό γίνεται, ώστε η μέτρηση να περιλαμβάνει ικανό αριθμό σταθμών στους υπολογισμούς, ακόμα και για την περιοχή του Ελληνικού τόξου αλλά και τις συνοριακές περιοχές της Ελλάδας. Στην εν λόγω περίπτωση, το αυτόματο σύστημα για τον υπολογισμό του μεγέθους του προσεισμού χρησιμοποίησε παράθυρο στο οποίο είχε ήδη εισέλθει ο μεγάλος σεισμός και έτσι επηρεάστηκε.

    Η βάρδια Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ ταυτοποίησε άμεσα την ύπαρξη του λάθους στο μέγεθος, ωστόσο, έπρεπε να στείλει άμεσα την επείγουσα προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι, αφού το μέγεθος του σεισμού ήταν Μ 5.7 (άνω του Μ 5.5). Η προειδοποίηση τσουνάμι ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα μόλις σε 6 λεπτά (9:18).

    Αμέσως μετά, στις 9:21:28 (3 λεπτά μετά) είχε ολοκληρωθεί η λεπτομερής λύση του ισχυρού σεισμού και στις 09:23:17 (1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα μετά) διορθώθηκαν και τα στοιχεία του προσεισμού». Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ αντέδρασε ψύχραιμα και υπεύθυνα, ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη περίπτωση σεισμού (προσεισμός με διαφορά δευτερολέπτων και ανάγκη προειδοποίησης τσουνάμι) και ανακοίνωσε τις ορθές λύσεις στον ελάχιστο δυνατό χρόνο».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τηλεοπτική σειρά του MEGA είχε «προβλέψει» το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Η καυστική ατάκα της Λίτσας Μπακλάφα στους "Συμπέθερους απ’...

    Φρίκη στην Αττική: Τέσσερις άνδρες βίασαν ομαδικά 14χρονη – Συνελήφθησαν οι δύο

    Σοκ προκαλεί η είδηση του ομαδικού βιασμού ενός 14χρονου κοριτσιού...

    Επίδομα ενοικίου: Οι κυρώσεις για όσους υποβάλλουν ανακριβή στοιχεία

    Το επίδομα ενοικίου και μάλιστα εντόκως θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι...

    Πάτρα: «Στη βιβλιοθήκη όλα είναι Δυνατά!»

    Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας που διοργανώνει η...