Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης της ακρίβειας στη χώρα μας, με τους καταναλωτές να κάθε μήνα που περνάει βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν ακριβώς τα ίδια προϊόντα.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση11,2% στα νερά και αναψυκτικά, 7,46% στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, 6,78% σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη, 6,67% σε ξηρούς καρπούς και σνακ, ενώ οι τιμές των τυροκομικώνυποχώρησαν κατά 3,70%, των γαλακτοκομικών κατά 3,39% και των χαρτικών κατά 1,22%.
Τι απαντούν οι παραγωγοί
Οι παραγωγοί αποδίδουν τις ανατιμήσεις στην αύξηση του κόστους παραγωγής και υποστηρίζουν ότι κάνουν ότι μπορούν για να συγκρατήσουν τις τιμές. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε παραγωγική διαδικασία για τις καινούριες σπορές και οι πρώτες ύλες έχουν τριπλασιαστεί», τόνισε ο παραγωγός Ανέστης Καρυπίδης.
Πρωταθλητής των ανατιμήσεων παγκοσμίως είναι το κακάο. Η τιμή του, λόγω της κακής συγκομιδής στη Δυτική Αφρική υπερδιπλασιάστηκε αγγίζοντας το 129%, ενώ μόνο τον Μάρτιο κατέγραψε αύξηση 60%.