Εύκολη συνταγή για ιμάμ μπαϊλντί

    Ημερομηνία:

    Η μελιτζάνα έχει τον πρώτο λόγο στην ελληνική γαστρονομία, καθώς πρωταγωνιστεί σε αμέτρητες παραδοσιακές συνταγές, απογειώνοντας κάθε πιάτο.

    Φλίγκος

    Ο πιο δημοφιλής ίσως τρόπος μαγειρέματος της μελιτζάνας είναι στον φούρνο, καθώς η «καπνίλα» του ψησίματος ταιριάζει ιδιαίτερα στα αρώματα του αγαπημένου ζαρζαβατικού. Συνήθως συνδυάζεται τέλεια με μια σάλτσα ντομάτας και διάφορα μυρωδικά.

    ICECAP

    Ένα από τα αγαπημένα πιάτα με βάση τη μελιτζάνα είναι, φυσικά, και το λαχταριστό ιμάμ μπαϊλντί, μια παραδοσιακή σμυρναίικη συνταγή με πλούσιες γεύσεις και αρώματα. Πεντανόστιμο και χορταστικό, αλλά συνάμα ελαφρύ και θρεπτικό.

    Υλικά
    4 μελιτζάνες φλάσκες ή τσακώνικες
    2 μεγάλες τομάτες
    4 μέτρια κρεμμύδια
    2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
    4 κ.τ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
    300 γρ. ντομάτα κονκασέ
    2 κ.τ.σ. πελτέ τομάτας
    1 κ.γ. ζάχαρη
    100 ml ελαιόλαδο
    150 ml χλιαρό νερό
    1 κύβος λαχανικών
    300 γρ. φέτα
    200 ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
    Εκτέλεση
    Κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο κατά μήκος.
    Τις χαράζουμε εσωτερικά με ένα μαχαιράκι κάνοντας σταυρωτά κοψίματα.
    Τις αλατίζουμε.
    Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο και όταν ζεσταθεί τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και από τις δύο μεριές.
    Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, τις βάζετε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
    Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε 70 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά.
    Όταν πάρουν ένα χρυσάφι χρώμα προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον πελτέ, την ντομάτα κονκασέ και 150 ml χλιαρό νερό με έναν κύβο λαχανικών.
    Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
    Βράζουμε το μείγμα μέχρι να δέσει η ντομάτα.
    Σε ένα λαδωμένο με ελαιόλαδο ταψί φούρνου η ένα πυρίμαχο σκεύος (25 x 35) αραδιάζουμε τις μελιτζάνες.
    Μετά βάζουμε από πάνω το μείγμα με τα κρεμμύδια και τη σάλτσα ντομάτας.
    Κόβουμε τις φρέσκιες τομάτες σε μικρό καρεδάκι χωρίς σπόρια.
    Σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε μια ποσότητα από τη φρέσκια ντομάτα και τέλος αραδιάζουμε από πάνω τη φέτα σε κομμάτια.
    Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180.
    Σερβίρουμε από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Ανομία στα Πανεπιστήμια: Η σιωπή που «εκτρέφει» τη βία

    Ο Γιώργος Γρηγοριάδης γράφει για το φαινόμενο της ανομίας...

    Αλβανός βαρυποινίτης έβλεπε ζωντανά από τη φυλακή τις επιθέσεις στα θύματά του

    Αμετανόητος παραμένει ο Αλβανός κακοποιός «Μόντι», στο κελί του...

    22χρονος μαχαίρωσε αστυνομικό εκτός υπηρεσίας

    Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε ένας 49χρονος αστυνομικός, ο οποίος...

    Αυτό είναι το Αμπού Ντάμπι: Ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπειρίες και εκπλήξεις – ΦΩΤΟ

    Μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις του κόσμου, όσον...