Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μίλησε για περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, που τα στοιχεία του τελευταίου διμήνου, για το σύνολο των προϊόντων, δείχνουν ότι μειώθηκε στο 5,3%, από 8,3%, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία και παραπλανητικές εκπτώσεις, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και όπου χρειαστεί θα επιβάλλονται και τα πρόστιμα.
Υπογραμμίζοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ «δεν εφησυχάζουμε μέχρι να δούμε τις τιμές στα ράφια να σταθεροποιούνται και να φτάσουν εκεί που πρέπει να είναι», ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τους «επόμενους μήνες θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των τιμών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων και στις βασικές κατηγορίες που είναι αναγκαίες για την διαβίωση των ελληνικών νοικοκυριών».
Ο πληθωρισμός από 8,3% πήγε στο 5.3%
«Έχουμε τάσεις αποπληθωρισμού στο σύνολο όλων των προϊόντων και αυτό φαίνεται ότι το παρακολουθεί και η ΕΛΣΤΑΤ, που έχει μια χρονοκαθυστέρηση. Ο πληθωρισμός μέσα σε δύο μήνες πήγε από το 8,3% στο 5,3%», σημείωσε ο κ. Σκρέκας και διευκρίνισε ότι «αν δείτε στις κατηγορίες ατομικής φροντίδας και τα διάφορα είδη νοικοκυριού, είχαμε -2% και -2,5% πληθωρισμό, δηλαδή αρνητικό πληθωρισμό σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», τόνισε. Πρόσθεσε ότι τον Μάρτιο οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά μειώθηκαν μέχρι και 6% και συγκεκριμένα καταγράφηκε υποχώρηση από -2% μέχρι και -6%, «δηλαδή είχαμε αποπληθωρισμό, όπως επίσης και στα ψάρια», σημείωσε.
Για τους ελέγχους, ο ίδιος επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 20.000, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 17,5 εκατ. ευρώ και τόνισε «προφανώς θα συνεχίσουμε τους ελέγχους, δεν πρόκειται να τα σταματήσουμε. Όπως επίσης και θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν, μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται και σε άλλες κατηγορίες», τόνισε. Πρόσθεσε:«Συνεχίζουμε τους ελέγχους και κάθε ημέρα ελέγχουμε προμηθευτικές εταιρείες, έτσι ώστε να μην ξεπεράσουν το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχουμε θεσπίσει και επιβάλλουμε πρόστιμα και τα ανακοινώνουμε», ξεκαθάρισε.
Θέλοντας να επιχειρηματολογήσει επί της θέσης τους ειδικά σε ό,τι αφορά την απόδοση των μέτρων που έλαβε και έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε: «Βλέπουμε ότι τα μέτρα σιγά σιγά αποδίδουν και το βλέπουν και τα σούπερ μάρκετ, τα οποία καταγράφουν τους ίδιους όγκους με πέρυσι, ωστόσο έχουν χαμηλότερους τζίρους. Μάλιστα, ενώ όγκοι είναι ελαφρά μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι, ο τζίρος τους είναι πιο χαμηλός, γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε πια αποπληθωρισμό», τόνισε.
Ερωτηθείς για το εάν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η απεργία/αποχή των γεωτεχνικών στη χώρα μας μπορούν να βάλλουν τρικλοποδιά στα κυβερνητικά σχέδια για την πορεία του πληθωρισμού, ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις γενικότερες εξελίξεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και να διασφαλίσουμε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές για τα προϊόντα για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν συνολικά τον πληθωρισμό σε διεθνές επίπεδο, αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε αφορμής των τελευταίων εξελίξεων στη γειτονιάς μας», επισήμανε.
Τα πασχαλινά Καλάθια στα περσινά επίπεδα
«Θέλουμε στο πασχαλινό καλάθι, οι τιμές να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα ή να είναι και χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι», τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε ότι «έχουμε ζητήσει από όλα τα σούπερ μάρκετ η τιμή του αρνιού να είναι στα περσινά επίπεδα ή χαμηλότερη. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε», επισήμανε.
Ειδικά για το αρνί και το κατσίκι, λέγοντας ότι θα συμπεριληφθεί στο καλάθι των νοικοκυριών, είπε: «θεωρούμε ότι η τιμή για αρνί και κατσίκι θα πρέπει να είναι αν όχι χαμηλότερα, σίγουρα τότε στα 10 ευρώ το κιλό». Για την ισχύ του πασχαλινού καλαθιού για τους νονούς, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι «δικαιούνται και αυτοί να έχουν πασχαλινό καλάθι, ώστε να στηριχτούν στην πολύτιμή τους αποστολή να δώσουν χαρά στα βαφτιστήρια τους».
Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε κόμβο εξαγωγών ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός: «Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε κόμβο εξαγωγών ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων.
Συλλέγονται προϊόντα του πρωτογενούς τομέα από την Κρήτη ως την Ορεστιάδα και στη συνέχεια εξάγονται σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία και η Τσεχία.
Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται εμπράκτως το εισόδημα των Ελληνίδων και την Ελλήνων, ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους, να δημιουργήσουν οικογένεια, να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα και την κοινωνική συνοχή της Περιφέρειας.
Η οικονομία μας αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα παράγει, δημιουργεί και εξάγει και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε».