Εχει δικαίωμα η Εκκλησία να κάνει παρεμβάσεις που αφορούν τους κυβερνώντες; Σύμφωνα με την ίδια την Εκκλησία, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι καταφατική, εάν κι εφόσον φυσικά η παρέμβαση αφορά θέματα που απασχολούν άμεσα την κοινωνία.
Η σχετική ανακοίνωση αμέσως μετά το πέρας της σύναξης μιλάει από μόνη της: «Οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό και την αμετάπτωτη αγωνία τους, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή προσπάθεια υποβαθμίσεως της περιοχής της Αιγιαλείας μέσω της μετακινήσεως στη γειτονική πόλη των Πατρών σπουδαίων δημοσίου χαρακτήρος υποδομών ή της αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών τους, που με βεβαιότητα συμβάλλουν στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας και κυρίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών».
Και η ανακοίνωση συνεχίζει πιο αναλυτικά και φυσικά πιο αιχμηρά: «Η αρχή έγινε με τη σιωπηλή κατάργηση του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας και στη συνέχεια με την υπαγωγή και μετακίνηση του σημαντικού για την περιοχή μας Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε συνέχεια των ενεργειών αυτών, σήμερα επιχειρείται η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αιγίου. Απέναντι σε αυτή την άδικη κυβερνητική βούληση, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας συμπαρίσταται σύσσωμη στον αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και της τοπικής κοινωνίας για τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Αιγίου ως αυτόνομου δικαστικού σχηματισμού, με πλήρεις οργανικές θέσεις και αρμοδιότητες. Με την υποβάθμιση των Υπηρεσιών του Πρωτοδικείου και τη διαφαινόμενη κλιμακούμενη κατάργησή του, η Αιγιάλεια χάνει μια σημαντική δομή και δέχεται καίριο κοινωνικό πλήγμα».
Όπως καταλαβαίνετε, από την πλευρά της Ι.Μ. Καλαβρύτων κι Αιγιάλειας υπάρχει η διάθεση αν όχι σύγκρουσης, σίγουρα μιας σταθερά αντιπολιτευτικής διάθεσης προς τους κυβερνώντες. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι το σήμαντρο της υποδοχής του πρωθυπουργού δεν χτύπησε στο Μέγα Σπήλαιο εκείνο το πρωινό της 2ας Απριλίου.