Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Επέκταση Κεντρικής Διώρυγας Πηνειού στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας» που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
“Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ερώτησης στην οποία απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιος Σταμενίτης, ο Αχαιός βουλευτής, τόσο στην πρωτολογία του όσο και στη δευτερολογία του, έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής τα αμείλικτα ερωτήματα που τίθενται από τον αγροτικό κόσμο της Δυτικής Αχαΐας, σχετικά με την άρδευση του τόπου τους.
Γνωρίζοντας πολύ καλά το θέμα, αφού και ως δήμαρχος της περιοχής είχε πρωτοστατήσει για την επίλυσή του, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος ζήτησε να σταματήσει το μπαλάκι αρμοδιοτήτων και ευθυνών μεταξύ των υπουργείων και να δοθεί μια κατηγορηματική απάντηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι πρόκειται για έργο κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας αφού αφορά το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του.
Δεσμεύτηκε δε ότι θα ξαναφέρει το θέμα στη Βουλή για να λάβει μια σαφή απάντηση που θα λύνει, επιτέλους, το πρόβλημα”.
Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Επέκταση Κεντρικής Διώρυγας Πηνειού στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας»
Ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας εκτείνεται από την περιοχή της Κάτω Αχαΐας, ανατολικά έως τα όρια των νομών Αχαΐας – Ηλείας στα δυτικά, καταλαμβάνοντας έκταση 190 km2 περίπου. Οι οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή, στον πρωτογενή αλλά και σε δευτερογενή-τριτογενή τομέα, απαιτούν σημαντικές ποσότητες νερού.
Επιπλέον, το κόστος εξασφάλισης αρδευτικού νερού επιβαρύνει τον οικονομικό προϋπολογισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και το κόστος και την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων. Η κακή ποιότητα, επίσης, του αρδευτικού νερού (αλατότητα – αλκαλικότητα) επιβαρύνει την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα τις ευαίσθητες καλλιέργειες.
Με αυτά τα δεδομένα οι αρδευτικές ανάγκες δεν μπορεί να καλυφθούν παρά μόνο από την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης της αρδευτικής διώρυγας του φράγματος Πηνειού. Επιμέρους έργο που προβλεπόταν στο συνολικό έργο της κατασκευής του φράγματος – αρδευτικού ταμιευτήρα Πηνειού για την άρδευση των πεδινών εκτάσεων της βορειοδυτικής Ηλείας και του κάμπου της δυτικής Αχαΐας, αλλά τελικά λόγω λόγω εξάντλησης των πιστώσεων την εποχή εκείνη (1970) σταμάτησε στο χωριό Απιδεώνα Αχαΐας.
Σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες κατασκευής του έργου (Υπουργείο Δημοσίων έργων–1970) προβλέπεται η άρδευση 400.000 στρέμματα με δύο Κεντρικές Αρδευτικές Διώρυγες (Κ.Α.Δ). Η Νότια Κ.Α.Δ. για την άρδευση 300.000 στρέμματα στο Νομό Ηλείας και η Βόρεια Κ.Α.Δ. για την άρδευση 100.000 στρέμματα στο Νομό Αχαΐας.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Υπάρχει γνώση της υφιστάμενης κατάστασης και πρόθεση για την ολοκλήρωση ενός έργου που εκκρεμεί μισό αιώνα και την αναγκαιότητα του οποίου έχουν αναγνωρίσει τρεις πρωθυπουργοί, για το οποίο η δαπάνη κατασκευής του δεν είναι μεγάλη;
- Και αν ναι, υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό το ζωτικής σημασίας έργο για την περιοχή, που έχει ενταχθεί στα μεγάλα έργα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού και δεν επιβαρύνει τη διάθεση νερού στα ήδη αρδευόμενα τμήματα του νομού Ηλείας;