Αυτό ωστόσο, διαφέρει δραστικά από την Ινδία, που ήρθε στην τελευταία θέση με μέσο όρο 3 συντρόφων, Την Ινδία ακολουθούν η Κίνα (3,1) και το Βιετνάμ (3,2). Τι δείχνουν όμως ουσιαστικά τα ευρήματα της έρευνας; Υπάρχουν τελικά «πολλοί» ερωτικοί σύντροφοι;
Η έννοια των “πολλών” σεξουαλικών συντρόφων είναι βαθιά ριζωμένη σε πολιτισμικές πεποιθήσεις, που συχνά επηρεάζονται από τη θρησκεία, την ανατροφή και τις κοινωνικές προσδοκίες. Παραδοσιακά λοιπόν, υπάρχει ένα διπλό πρότυπο όταν πρόκειται για την αξιολόγηση της σεξουαλικής συμπεριφοράς, με τους άνδρες συχνά να εξυμνούνται για τις κατακτήσεις τους, ενώ οι γυναίκες ελέγχονται και ντροπιάζονται για την ίδια συμπεριφορά – ένα κραυγαλέο παράδειγμα της διαρκούς ανισότητας των φύλων στις σεξουαλικές συμπεριφορές.
Καθώς όμως η κοινωνία εξελίσσεται και οι συζητήσεις γύρω από τη σεξουαλικότητα γίνονται πιο ανοιχτές και περιεκτικές, υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι οι σεξουαλικές εμπειρίες μας είναι βαθιά προσωπικές και θα πρέπει να κρίνονται μέσα από έναν ατομικό φακό και όχι από μια συλλογική ηθική πυξίδα.
Τι υποδηλώνει για έναν άνθρωπο ο αριθμός των συντρόφων του
Η στάση κάποιου απέναντι στο ζήτημα των “πολλών” σεξουαλικών συντρόφων είναι συχνά συνυφασμένη με τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τις εμπειρίες του. Για ορισμένους, ένας μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων μπορεί για παράδειγμα, να σηματοδοτεί ένα απελευθερωμένο και περιπετειώδες πνεύμα, ενώ για άλλους, μπορεί να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη συναισθηματική οικειότητα, τους κινδύνους για την υγεία ή τη συμβατότητα σε μακροχρόνιες σχέσεις.
Υπάρχουν «πολλοί» σύντροφοι;
Η έννοια των “πολλών” σεξουαλικών συντρόφων είναι εγγενώς υποκειμενική και μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τις πολιτισμικές, θρησκευτικές και προσωπικές πεποιθήσεις. Αυτό που μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό σε μια συντηρητική κοινότητα, μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικό σε μια πιο φιλελεύθερη. Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε αυτές τις διαφορές χωρίς να καταφεύγουμε σε κρίσεις ή ηθική ανωτερότητα.
Σε έναν κόσμο λοιπόν, όπου η σεξουαλική ελευθερία και η αυτονομία εκτιμώνται όλο και περισσότερο, η ιδέα της θέσπισης αυθαίρετων ορίων στον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που μπορεί να έχει κάποιος μοιάζει απλώς ξεπερασμένη και περιοριστική. Αντ’ αυτού, θα ήταν καλύτερο να εστιάσουμε στην προώθηση της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας και του αμοιβαίου σεβασμού σε όλες τις σεξουαλικές επαφές, ανεξάρτητα από τη συχνότητα ή την ποσότητά τους. Εξάλλου, όταν πρόκειται για θέματα καρδιάς και σώματος, δεν υπάρχει μια φόρμουλα που να ταιριάζει σε όλους, αλλά μόνο αυτό που αισθάνεται σωστό για κάθε άτομο.