Αυτό το απλό κέικ με λίγα υλικά αναδεικνύει τη μοναδική γεύση του ελαιόλαδου σε συνδυασμό με το λεμόνι. Η τραγανή επικάλυψη με ζάχαρη ολοκληρώνει αυτό το γρήγορο στην παρασκευή του και νόστιμο γλυκό.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1⅓ + ¼ φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη, χωρισμένα
- ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- ½ φλιτζάνι φρέσκος χυμός λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ + ½ φλιτζάνια γάλα, χωρισμένα
Οδηγίες
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.
- Ετοιμάστε ένα ταψί 23 εκ. βουτυρώνοντας καλά τον πάτο και τα πλαϊνά και στρώνοντας τον πάτο με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε με το σύρμα το ελαιόλαδο, τα αυγά, τα 1⅓ φλιτζάνια ζάχαρη, το εκχύλισμα λεμονιού, το εκχύλισμα αμυγδάλου, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό λεμονιού μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Σε ένα μεσαίο μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλεύρι.
- Προσθέστε το μισό γάλα στα υγρά υλικά και χτυπήστε καλά με το σύρμα.
- Στη συνέχεια, προσθέστε τα μισά ξηρά υλικά στα υγρά υλικά.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία για να προσθέσετε το υπόλοιπο γάλα και τα ξηρά υλικά, φροντίζοντας να μην ανακατέψετε υπερβολικά.
- Ρίξτε το μείγμα στο έτοιμο ταψί.
- Πασπαλίστε ομοιόμορφα την επιφάνεια με ¼ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη.
- Ψήστε για 50–55 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το κέικ και να αρχίσει να ροδίζει ελαφρώς στην κορυφή.
- Αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά μέσα στο ταψί.
- Αναποδογυρίστε απαλά το κέικ σε ένα πιάτο ή σανίδα κοπής, αφαιρέστε τη λαδόκολλα και αναποδογυρίστε το ξανά έτσι ώστε η τραγανή επικάλυψη από ζάχαρη να είναι από πάνω.
- Αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.