Ξεχειλίζει η οργή και η απογοήτευση των συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι έπειτα από την χθεσινή απόφαση – πρόκληση του δικαστηρίου, τονίζοντας πως δεν υπάρχει ελληνική Δικαιοσύνη αλλά ούτε και κρατικός μηχανισμός.
Για «συναισθηματικό βιασμό» έκανε λόγο η κα Βάσια Μίχα, αδελφή του αδικοχαμένου Βίκτωρα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην ΕΣΗΕΑ. «Τον έχασα μπροστά στα μάτια μου, είναι ντροπή, δεν υπάρχει ελληνικό κράτος» τόνισε.
«Μας θεωρούν σκουπίδια» ανέφερε, με δάκρυα στα μάτια η κα Μίχα, μη μπορώντας να δεχτεί την απόφαση του δικαστηρίου. «Είναι δύσκολο να το διαχειριστώ αλλά έχω τεράστια ευθύνη, και για αυτό βγαίνω και μιλάω για αυτό που συνέβη. Είναι ντροπή δεν υπάρχει ελληνικό κράτος, μας θεωρούν σκουπίδια. Αυτός ο συναισθηματικός βιασμός μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε να τους πολεμάμε γιατί δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Δεν γίνεται να αφήσουμε στα παιδιά μας αυτό το χάος, δεν γίνεται να ζούμε μέσα σε μια ζούγκλα. Ο ένας θα τρώει τον άλλον, ως πότε;».
«Θέλω να μάθω αν κάποιο μέλος της οικογένειάς μου, βρίσκεται στον ομαδικό τάφο στην Νέα Μάκρη»
Ο κ. Άρης Χερουβείμ, ο οποίος έχασε την μητέρα, την αδελφή του και τις δύο 5χρονες ανιψιές του στην φονική πυρκαγιά, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στάθηκε σε διάφορα σημεία της δίκης, τονίζοντας πως η στάση του δικαστηρίου ήταν προκλητική. «Χθες ήταν μία πολύ δύσκολη ημέρα. Σήμερα, είχα 66 κλήσεις από δημοσιογράφους, και μίλησα με όσους μπορούσα. Είναι φανερό πως 6 χρόνια τώρα, προσπαθώ να επικοινωνώ αυτό που έγινε. Θεωρώ χρέος μου να βγαίνω και να μιλάω. Μπορεί να καταντήσω μαϊντανός αλλά δεν με νοιάζει, κάποιος πρέπει να βγαίνει να μιλάει».
«Και φυλακή να πήγαιναν, πώς μπορείς να πεις ότι δικαιώνονται αυτά τα δύο 5χρονα κοριτσάκια; Φυσικά και δεν δικαιώθηκε κανένας από την απόφαση, αλλά εγώ που πάω κάθε Σάββατο στους τάφους, θέλω να λέω πως έκανα ότι μπορούσα» ανέφερε ο κ. Χερουβείμ, και συμπλήρωσε πως: «Θέλω να μάθω αν κάποιο μέλος της οικογένειας μου, βρίσκεται στον ομαδικό τάφο που βρίσκεται στη Νέα Μάκρη. Αν κάποιο μέλος των σωμάτων τους, αν κάποιο κομμάτι τους, βρίσκεται εκεί. Θέλω να μάθω».
«Να μας αντιμετωπίζουν ως ανθρώπους, κι όχι ως αντικείμενα»
Ο εγκαυματίας, παππούς και πεθερός εγκαυματιών, κ. Κώστας Χατζησταματίου, τόνισε πως δεν βρίσκονται σήμερα εδώ, οι συγγενείς των θυμάτων και οι επιζώντες για να εκδικηθούν, αλλά γιατί επιθυμούν να επικοινωνήσουν το τι ακριβώς συνέβη.
«Αυτή η θλιβερή ιστορία ξεκίνησε από το 2007 από την Ηλεία με τον “στρατηγό άνεμο” για να καταλήξει το 2018 στο φυσικό φαινόμενο. Κάποτε θα πρέπει αυτοί οι οποίοι ορκίζονται στο εθνόσημο και αναλαμβάνουν τις ευθύνες, να ανταποκρίνονται σε αυτά που ορκίζονται. Δεν μπορεί να ακούγεται μέσα στο δικαστήριο από αξιωματικό απολογούμενο ότι τι θα έκανα θα στείλω εγώ τα παιδιά μέσα στη φωτιά να τα κάψω; Υπάρχουν 3 εγκαυματίες στην οικογένειά μου. Η αντιμετώπιση της ημέρας εκείνης στα νοσοκομεία ήταν θλιβερή καθώς δεν είχαν τμήματα για να αντιμετωπίσουν εγκαυματίες. Το υπουργείο ήταν ανύπαρκτο, όπως και οι άλλες υπηρεσίες, εννοώντας την αστυνομία, την πυροσβεστική και το λιμενικό. Όλα αυτά πρέπει κάποτε να σταματήσουν, αυτοί που κάνουν την παράβαση, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν γίνεται να υπάρχει το ακαταδίωκτο, φτάνει. Κάποτε πρέπει να σταματήσουν όλα αυτά για να ξέρουμε ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία και θα μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους και όχι σαν αντικείμενα».
«Η ελληνική Δικαιοσύνη χθες έγραψε ιστορία με τα πιο μελανά χρώματα»
«Η ελληνική Δικαιοσύνη χθες έγραψε ιστορία με τα πιο μελανά χρώματα». Με αυτά τα λόγια, σχολίασε ο κ. Γιώργος Καΐρης που έχασε την σύζυγό του στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι, την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές των κατηγορουμένων.
Ο κ. Καΐρης, παράλληλα, έκανε ένα σχόλιο, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την πρωτόδικη απόφαση στο Μάτι όπου τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει μηδενική ανοχή στον λαϊκισμό ως προς τη Δικαιοσύνη». «Είμαι εδώ πέρα για τον άνθρωπο της ζωής μου, που τον έχασα. Η υπόθεση αυτή αφορά συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες, κι όχι τούβλα και οτιδήποτε άλλο» είπε αρχικά.
Και πρόσθεσε, σχετικά με την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, «θέλω να τονίσω πως δεν χωράνε πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεσή μας. Δεν μας αντιπροσωπεύει κανένα κόμμα. Εμείς αντιπροσωπεύουμε τους εαυτούς μας, τους ανθρώπους μας που κάηκαν και τους εγκαυματίες. Η Ένωση Δικαστών εκφράζει την ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια. Όταν ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεσή μας, η έδρα μας είπε ότι δεν θέλει να ακούσει το παραμικρό. Το σεβαστήκαμε επί 18 μήνες. Εάν τώρα κρίνει, πως από την χθεσινή ημέρα, εμείς λαϊκίζουμε, προφανώς, δεν γνωρίζει τι σημαίνει η λέξη λαϊκισμός. Ντρέπομαι που θα το πω, αλλά η ελληνική Δικαιοσύνη είναι αυτή που λαϊκίζει. Έχουμε πάρα πολλά στοιχεία στα χέρια μας, τα οποία στο δικαστήριο δεν ακούστηκαν. Αν νομίζουν ότι θα μας κάνουν να κλείσουμε το στόμα μας, να ξέρουν ότι εξοργιζόμαστε ακόμη περισσότερο. Έξι χρόνια δείχνουμε την απόλυτη ανοχή στην Δικαιοσύνη».
«Έχουμε χρέος να το πάμε μέχρι τέλους»
Σε φορτισμένο κλίμα μίλησε η κα Μαίρη Αβραμίδου, η οποία έχασε 4 δικούς της ανθρώπους στην τραγωδία στο Μάτι, και τόνισε πως νιώθουν κακοποιημένοι, προδομένοι και αδικημένοι από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, κατ’ επανάληψη επί έξι χρόνια.
«Στην χθεσινή δίκη και γενικότερα όλους αυτούς τους μήνες θεωρώ ότι δεν δοκιμαστήκαμε μόνο εμείς αλλά και ολόκληρη η ελληνική Δικαιοσύνη. Έχουμε χρέος, απέναντι στους ανθρώπους μας, για την δικαίωση του άδικου χαμού τους να το πάμε μέχρι τέλους, να αγωνιστούμε μέχρι να μην πηγαίνει άλλο. Χθες είπα ότι μόνο στην Θεία Δίκη εναποθέτω τις ελπίδες μου. Εύχομαι να διαψευσθώ παταγωδώς».
«Επί 18 μήνες βλέπανε netflix, δεν παρακολουθούσαν τι λέγαμε»
Για μια απόφαση-όνειδος για την ελληνική κοινωνία, έκανε λόγο ο κ. Νίκος Γιαννόπουλος, ο οποίος έχασε την μητέρα του. «Δεν υπάρχουν λόγια να την περιγράψουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η έδρα δεν άκουσε τίποτα από ότι είπαμε και απ’ ότι ελέχθη. Επί 18 μήνες βλέπανε netflix, δεν παρακολουθούσαν τι λέγαμε, δεν άκουσαν τον πόνο μας και τις κραυγές μας. Κάποια βράδια νομίζω πως φταίω εγώ για την φωτιά. Ακούμε από την σημερινή ηγεσία ότι άλλαξε ο νόμος, αλλά άλλαξε για τους εμπρηστές και όχι για το επιτελικό κράτος. Οι αξιωματικοί είναι μια χαρά, την Κυριακή οι ένοχοι θα χορεύουν τσάμικο στα σπίτια τους».
«Ήταν η απόλυτη ξεφτίλα… Δεν θα σταματήσουμε μέχρι την πραγματική δικαίωση»
«Όλες οι ευθύνες είναι τρομερές, θα πρέπει να ψάξει η ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι την πραγματική δικαίωση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επιζών της τραγωδίας στο Μάτι, Γιάννης Οικονομίδης, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου.
Όπως είπε ο κ. Οικονομίδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, δηλώνει επιζών αλλά στην πραγματικότητα, έχει χάσει πάρα πολλούς ανθρώπους, φίλους και γείτονες. «Οι απώλειες δεν είναι μόνο οι 104 νεκροί, αλλά και οι δεκάδες άλλοι που πέθαναν αργότερα και δεν λογίζονται στους θανάτους. Ακόμη, υπάρχουν δεκάδες εγκαυματίες, με μόνιμη αναπηρία, ενώ 80 εξ αυτών είναι πολύ σοβαρά. Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι “έχασαν” στην ζωή τους και τον ύπνο τους. Κανένας δεν έχει καταλάβει το μέγεθος του ζητήματος».
Κατά τη σύντομη διάρκεια της ομιλίας του, επεσήμανε πως συνολικά 5.000 άνθρωποι σώθηκαν μόνοι τους, χωρίς καμία ειδοποίηση και καμία παρουσία κρατικού και δημόσιου παράγοντα. Περίπου 3.000 ήταν από τις 6:00 στην θάλασσα, όπου έμειναν εκεί έως και 10 ώρες, ενώ 2.000 κατάφεραν να φύγουν με το αυτοκίνητο. «Είναι τεράστια αυτή η υπόθεση και πρέπει να το καταλάβει η ελληνική δικαιοσύνη και η κοινή γνώμη. Η οργή μας δεν είναι μόνο συναισθηματική, αλλά βαθύτατα ρεαλιστική γιατί από την ίδια στιγμή του εγκλήματος αυτού υπήρξε μια οργιώδης προσπάθεια συγκάλυψης και γιατί από εκείνη τη στιγμή ο καθένας προσπαθούσε να αποφύγει την ευθύνη του».
Κανένας δεν θα ξεχάσει, όπως είπε ο κ. Οικονομίδης, την πολιτική ηγεσία που δεν «μπορούσε να βρει λάθη και είχε ρίξει το φταίξιμο στους κατοίκους για την δήθεν παράνομη αυθαίρετη δόμηση και για τη δήθεν παγίδα θανάτου που μόνοι μας εγκλωβιστήκαμε και καήκαμε σαν τα ποντίκια. Το αποτέλεσμα το χθεσινό για εμάς δεν ήταν έκπληξη αλλά ήταν η απόλυτη ξεφτίλα. Τους ξέφυγε η φωτιά και μετά προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποφύγουν κάθε ευθύνη».
«Έχουμε δείξει απέραντη υπομονή»
Από την πλευρά της, η κυρία Σοφία Χαμηλοθώρη, η αδελφή του Παναγιώτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του από τη φονική πυρκαγιά, τόνισε πως είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να διαχειριστεί την κατάσταση, καθώς πρέπει να δείξει ψυχραιμία ως δικηγόρος, ενώ από την άλλη δεν μπορεί να μην σταθεί δίπλα στους συγγενείς που αγανακτούσαν κάθε φορά, με αφορμή όσα ακούγονταν κατά την διάρκεια της δίκης.
«Έχουμε δείξει απέραντη υπομονή και αξιοπρέπεια σε όλο αυτό που συνέβη από την πρώτη μέρα, που έγινε μια φανερή μεθόδευση. Η Δικαιοσύνη άργησε να δείξει τα ανακλαστικά της. Θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας, θα προσφύγουμε όπου μπορούμε, και δεν θα αφεθεί τίποτα στην τύχη. Έχουμε επιδείξει πολλή εμπιστοσύνη μέχρι στιγμής στις διαδικασίες και δεν θα έπρεπε να το έχουμε κάνει με αυτόν τον τρόπο. Είμαστε εδώ για να το αλλάξουμε».
Οι επόμενες κινήσεις των συγγενών των θυμάτων
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν σήμερα κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι επόμενες κινήσεις των συγγενών των θυμάτων στο Μάτι, είναι:
- Ανοιχτή επιστολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου
- Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο
- Προφυγή στην Ευρωπαϊκή εισαγγελία
- Κατάθεση αναφοράς στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου
- Αίτημα στην εισαγγελία Αθηνών να ελέγξει την διαδικασία που ακολουθήθηκε.