Μπορεί η δημοτική αρχή να έχει δώσει βάρος όλα αυτά τα χρόνια της θητείας της στις υποδομές που σχετίζονται με την παιδεία και τον αθλητισμό, δηλαδή με τα σχολεία και τα γήπεδα, όμως είναι γεγονός ότι όλος ο σχεδιασμός που έχει κάνει σε ότι αφορά την ανασκευή των μικρών ανοικτών συνοικιακών – κοινοτικών γηπέδων μπάσκετ, δεν έχει προχωρήσει τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Η συνάντηση με Βρούτση
Ωστόσο, το θέμα παραμένει ψηλά στην ατζέντα για τη δημοτική αρχή. Στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τάκη Πετρόπουλο η δημοτική αρχή πήρε μια θετική απάντηση από τον πρώτο για την χρηματοδότηση της ανασκευής ενός ή και δύο τουλάχιστον μικρών ανοικτών γηπέδων μπάσκετ.
Σύμφωνα με την χαρτογράφηση που είχε προχωρήσει η αντιδημαρχία Αθλητισμού και Παιδείας, προκριμένου να προχωρήσει το όλο έργο, να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους και να βάλει προτεραιότητες, ο συνολικός αριθμός των εν δυνάμει ανασκευής ανοικτών γηπέδων κυμαίνεται στα 26 με 32.
Το σε ποιο (ή το σε ποια) από όλα αυτά θα δοθεί προτεραιότητα και θα προχωρήσει η ανασκευή τους, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η δημοτική αρχή, βάση των αναγκών και των υπαρχόντων αθλητικών υποδομών που έχει η κάθε περιοχή.
Οι τρεις βασικοί άξονες
Ωστόσο, το έργο για την ανασκευή των γηπέδων αυτών έχει συμπεριληφθεί και φέτος στο τεχνικό πρόγραμμα του 2024, χωρίς όμως το κονδύλι να φτάνει ασφαλώς για όλα, άρα θα πρέπει να τεθούν και εδώ προτεραιότητες.
Αυτό είναι το πρώτο σκέλος του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής για το ζήτημα. Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει ένα δεύτερο project που αφορά την πρόταση της για την ένταξη των παραλιακών γηπέδων στο διακρατικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg, ενώ το τρίτο σκέλος έχει να κάνει με την ένταξη όλων των υπολοίπων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 -2027.
Η χαρτογράφηση που έγινε
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σκέλος της χαρτογράφησης όλων αυτών των αθλητικών χώρων που ανήκουν την επικράτεια του Δήμου, δεν ήταν εξ’ αρχής καθόλου εύκολο και χρειάστηκε αρκετός χρόνος και έρευνα σε γραφειοκρατικές υπηρεσίες (κτηματολόγιο, κτηματική υπηρεσία, πολεοδομία κτλ) για να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και δεκάδες ακόμα ζητήματα (ΚΑΕΚ, χρήση γης, άδειες λειτουργίας, οικοδομικές άδειες κτλ.) αφού υπήρχε μια εντελώς άναρχη κατάσταση που εμπόδιζε την διεκπεραίωση της ανασκευής ή της ανακαίνισης τους.
Με βάση την χαρτογράφηση που ξεκίνησε από το 2019 υπάρχουν 35 διάσπαρτες τέτοιες δομές (γήπεδα) με σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις ακόμη (Πετρωτό, Μιντιλόγλι, Ελεκίστρα) δεν έχουν χαρτογραφηθεί ακόμη για διάφορους λόγους (ασαφές ιδιοκτησιακό κτλ).
Οι διάφοροι ιδιοκτήτες – φορείς
Από τις 35 αυτές δομές οι πέντε, όπως προέκυψε από την χαρτογράφηση, δεν ανήκουν στο Δήμο Πατρέων, αλλά σε άλλους φορείς (ΕΤΑΔ, Σκαγιοπούλειο, ΤΡΕΝΟΣΕ, ΤΙΤΑΝ), η μία άλλαξε χρήση γης (Γούβα),σε μια άλλη οι κάτοικοι προτείνουν να γίνει πλατεία (Γλαύκος) και σε μια ακόμα έχει άλλη χρήση γης (Αγυιά –Παιδικός σταθμός), οπότε δεν μπορεί να γίνει αθλητικός χώρος.
Άρα, αυτόματα οι δομές αυτές που θα μπορούσε ο Δήμος να επέμβει και να τις ανασκευάσει μειώνονται από τις 35 στις 27. Από αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις, δηλαδή τα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, σημειώνουμε ότι οι τέσσερις είναι ήδη σε άριστη κατάσταση (Ανοικτά Παμπελοπονησσιακού, Άνω Καστρίτσι, Χελά, Άνω Σιχαινά).
Οικόπεδα για αθλητικά κέντρα
Πέρα όμως από αυτά τα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ αυτό που προέκυψε, με βάση πάντα χαρτογράφηση, είναι ότι ο Δήμος Πατρέων διαθέτει πάνω από 10 οικόπεδα με χρήση γης για «αθλητική εγκατάσταση», μεταξύ των οποίων και σε περιοχές που στερούνται γήπεδα (Μεταμόρφωση Σωτήρος, Κοτρώνι, Κορυδαλέως κ.ο.κ.).
Πρόκειται για οικόπεδα που ανήκουν στη δημοτική περιουσία και ο Δήμος προτίθεται να κατασκευάσει αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα για αθλοπαιδιές (όχι μόνο μπάσκετ) που επί της ουσίας θα είναι μίνι αθλητικά κέντρα και θα αποτελούν κυψέλες αθλητισμού για τη νεολαία της κάθε περιοχής.
Πάνω στο θέμα αυτό, όπως επισημαίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, ίσως να υπάρχουν και άλλα οικόπεδα του Δήμου, στα οποία θα μπορούσαν να γίνουν γήπεδα και αυτά δεν έχουν εντοπιστεί γιατί αυτό δεν είναι κάτι απλό κι εύκολο.
Ζητούμενο είναι το οικονομικό
Όμως όπως και να έχει το ζητούμενο και αυτό που θα καθορίσει τόσο την ανασκευή των γηπέδων, όσο και την δημιουργία νέων αθλητικών χώρων δεν είναι άλλο από το οικονομικό, την εξασφάλιση κρατικών κονδυλίων, αλλά και την ανεύρεση χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Άλλωστε, το οικονομικό καθόρισε και το γεγονός ότι σχεδιασμός δεν έχει προχωρήσει όπως θα μπορούσε, όπως αναφέρει σε δηλώσεις του και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Τάκης Πετρόπουλος.
«Επειδή το θέμα αυτό ήταν και στην προεκλογική ατζέντα του 2023, ξεκαθάρισε επαρκώς και το ζήτημα γιατί η σταδιακή ανασυγκρότηση αυτών των εγκαταστάσεων δεν προχώρησε ικανοποιητικά, παρ’ όλο που μετά το 2021 κάθε χρόνο εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογίζεται.
Ο λόγος είναι ότι από το 2010 και μετά η υπο- χρηματοδότηση του δήμου από το κράτος (παίρνει μόνο 24 εκ. ευρώ από τα 91 που δικαιούται) σε συνδυασμό με το κόστος του covid και μια σειρά άλλα πανωπροίκια που πλήρωσε ο δήμος (σχολικές καθαρίστριες, αδέσποτα ζώα, παραταση μισθοδοσίας συμβασιούχων κ.ο.κ.), δεν άφησαν οικονομικά περιθώρια ολοκλήρωσης του έργου». Μένει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.
Νεολόγος