To απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου 2019, στη δημοπρασία Only Watch που διεξαγόταν στο Ηotel des Bergues στη Γενεύη, η ελβετική ωρολογοποιία έγραψε ιστορία: το Grandmaster Chime Ref. 6300A που δημιουργήθηκε για την δημοπρασία, πουλήθηκε έναντι 31,2 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που το καθιστά ως το ακριβότερο ρολόι όλων των εποχών.
Πρόκειται για ένα μοντέλο grande sonnerie, ένα υπερπολύπλοκο επίτευγμα της τέχνης της ωρολογοποιίας με κάσα διπλής όψης, που φιλοξενεί 20 λειτουργίες σε δύο καντράν. Η αστρονομική τιμή του οφείλεται και σε κάποιες ιδιαιτερότητες: H κάσα του δεν είναι από χρυσό αλλά από ανοξείδωτο ατσάλι και στο καντράν αναγράφεται η φράση “The Only One” που φανερώνει ότι πρόκειται για ένα και μοναδικό κομμάτι.
Το Grandmaster Chime παρουσιάζεται στην έκδοση Patek Philippe: The Impossible Collection που συγκεντρώνει εκατό θρυλικά ρολόγια του οίκου, από το σπάνιο Monopusher Chronograph του 1928 σε λευκό χρυσό μέχρι το «ποιητικό» Celestial Ref. 6102 που απεικονίζει πιστά την κίνηση των αστεριών και της σελήνης στον νυχτερινό ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου σε ένα τριπλό καντράν από κρύσταλλο ζαφειριού.
Ο αγαπημένος οίκος των συλλεκτών
Η αρχική κινητήρια δύναμη πίσω από την εταιρία, που ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1839 από δύο Πολωνούς μετανάστες, τον ωρολογοποιό Antoni Patek και τον Francois Czapek, ήταν «η φιλοδοξία τους να δημιουργήσουν τα πιο όμορφα, τα πιο πολύτιμα και τα πιο εξελιγμένα ρολόγια στον κόσμο». Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Fabienne Reybaud που υπογράφει τα κείμενα του βιβλίου, «εξίσου σημαντική ήταν η επιτυχία της εταιρείας να πείσει τον κόσμο ότι ένα ρολόι Patek Philippe είναι προικισμένο με εξαιρετικό πολιτιστικό κύρος».
Η οικογένεια Stern, η οποία αγόρασε την Patek Philippe το 1932 και στην οποία ανήκει ο οίκος μέχρι σήμερα, ήταν μπροστά από την εποχή της καθώς είχε αντιληφθεί ότι το παιχνίδι για την κυριαρχία στον τομέα των πολυτελών ρολογιών θα παιζόταν με τους ίδιους κανόνες που λειτουργεί η αγορά τέχνης: Η ιστορία, η προέλευση, η σπανιότητα, η μοναδικότητα ήταν τα γνωρίσματα που θα έκαναν ένα ρολόι να ξεχωρίσει.
Το 1868, η εταιρία παρουσίασε το πρώτο ελβετικό ρολόι χειρός, που δημιουργήθηκε για την κόμισσα Koscowicz της Ουγγαρίας. Με το πέρασμα του χρόνου, η Patek Philippe κατοχύρωσε πάνω από εκατό πατέντες, μεταξύ των οποίων το πρώτο split seconds ρολόι χειρός (1923) και το πρώτο ρολόι χειρός με διηνεκές ημερολόγιο (1925) και δημιούργησε μερικά από τα πιο διάσημα ρολόγια στην ιστορία της ωρολογοποιίας, όπως το ρολόι τσέπης Super Complication (1933) για τον Αμερικανό χρηματιστή Henry Graves. Πέρα από δάσκαλος των grande complication, ο οίκος Patek Philippe είναι και ο αγαπημένος των συλλεκτών, καθώς από την ίδρυσή του έχουν παραχθεί λιγότερα από ένα εκατομμύριο ρολόγια. Από τα μοντέλα με τις αποκαλούμενες «χρήσιμες complications» μέχρι τα grand complication, τα ρολόγια Patek Philippe αποκαλύπτουν την βαθιά τεχνογνωσία και την υψηλή δεξιοτεχνία του οίκου.
Στις σελίδες του πολυτελούς τόμου της Αssouline συγκεντρώνονται σπάνιες και εμβληματικές δημιουργίες, περιζήτητα προπολεμικά σχέδια, συλλεκτικά ρολόγια με διάσημους ιδιοκτήτες.
Ανάμεσά τους, ο extra-large Μonopusher Chronograph “Trossi Leggenda” που ανήκε στον Carlo Felice Trossi, πρόεδρο της Scuderia Ferrari. Ένα Minute Repeater (1928) του Αμερικανού τραπεζίτη και παθιασμένου συλλέκτη Henry Graves Jr., ένα από τα τρία του είδους με κάσα tonneau, και με χαραγμένη στο πίσω μέρος της κάσας την λατινική φράση esse quam videri του Κικερώνα («να είσαι παρά να φαίνεσαι»). Ένα Calatrava Ref. 530 με καντράν σε μαύρη λάκα και αριθμούς Breguet που χρονολογείται από το 1941 -η Patek Philippe κατασκεύασε λίγα Ref. 530 από το 1937 έως το 1944 καθώς το μέγεθος της κάσας (36,5 mm) του συγκεκριμένου ρολογιού θεωρήθηκε πολύ μεγάλο εκείνη την εποχή.
Ένα από από τα μόλις τέσσερα ατσάλινα Ref.1518 Perpetual Calendar Moon Phase Chronograph και το μοναδικό μέχρι σήμερα που έχει ξαναεμφανιστεί στην αγορά, κατασκευασμένο το 1941. To σπανιότατο Ref. 2523 HU “Gobbi Milano” – ένα από τα δύο με δίσκο από μπλε σμάλτο στο κέντρο του καντράν- που φέρει την υπογραφή του πωλητή της Patek Philippe στο Μιλάνο. Το Ref. 2482 “Tahiti” του 1955, ένα αριστούργημα υψηλής καλλιτεχνίας με Cloisonné καντράν από σμάλτο που απεικονίζει ένα μακρινό τροπικό νησί. Τέλος, το Ref. 1526 Perpetual Calendar Moon Phase που φορούσε ο Clark Gable στα γυρίσματα της ταινίας Ο Τυχοδιώκτης του Χονγκ Κονγκ, το Ref. 1563 Split Seconds Chronograph με την χρυσή κάσα που δεν αποχωριζόταν ο Duke Ellington και το Ref. 2499/100 Perpetual Calendar Moon Phase σε πλατίνα του παντοτινού λάτρη των ρολογιών, Eric Clapton.