«Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ». Με αυτή τη φράση ο κ. Κωστής Χατζηδάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά το αίτημα που έθεσε για μια ακόμη χρονιά και μάλιστα επιτακτικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ιωάννης Γιώτης στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΤ.
«Δεν μπορούμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ για λόγους δημοσιονομικής ισορροπίας και δεν θέλουμε για λόγους ισοζυγίου. Δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση, αλλά τις επενδύσεις. Κι επίσης πιστεύω ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα φτάσει στην αγορά, στον καταναλωτή. Δεν θέλω να βάλω την υπογραφή μου σε μια αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Συμμετείχα στις κυβερνήσεις και πριν από την κρίση και στη διάρκεια της κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε μια ομολογουμένως ζωντανή συζήτηση που έγινε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
«Στηρίξαμε τα μέτρα. Ο,τι μας ζητήθηκε το κάναμε. Θέλουμε να έχουμε μια μείωση του ΦΠΑ. Να ανταγωνιστούμε κι εμείς τις υπόλοιπες χώρες. Εάν δεν το είχε κάνει η Ισπανία, τότε οι αυξήσεις στη χώρα αυτή θα ήταν πολύ μεγαλύτερες τη δεδομένη στιγμή», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Γιώτης, για να προσθέσει: «Εγγυώμαι ότι θα περάσει στον καταναλωτή η μείωση του ΦΠΑ».
Πιστεύω ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα φτάσει στην αγορά, στον καταναλωτή, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
«Μας ζητάτε να κάνουμε επενδύσεις και να πάρουμε επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, από τον αναπτυξιακό νόμο. Επενδύσεις κάνουμε αλλά δεν παίρνουμε τις επιδοτήσεις. Οι πληρωμές καθυστερούν πάνω από έξι μήνες, ακόμη κι ένα χρόνο. Πάνε οι επιχειρηματίες και μια τους λένε ότι τώρα πρέπει να δώσουν χρήματα στη Θεσσαλία για τις πλημμύρες, την άλλη τους λένε κάτι άλλο», ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ. «Είμαστε ένας κλάδος που κάνει 17 δισ. τζίρο, 7 δισ. εξαγωγές και είμαστε ο μεγαλύτερος εργοδότης με πάνω από 360.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Θέλουμε την κυβέρνηση να μας βλέπει από αυτή τη σκοπιά», πρόσθεσε ο κ. Ι. Γιώτης.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα που κρίνονται ως κρατική παρέμβαση, ενώ ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης θεωρείται οπαδός του οικονομικού φιλελευθερισμού, απάντησε: «Δεν είμαστε μια δακτυλοδεικτούμενη κυβέρνηση. Και άλλες κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, έλαβαν ανάλογα μέτρα. Τα μέτρα είναι προσωρινά. Καθώς το φαινόμενο του πληθωρισμού φαίνεται ότι είναι σε αποδρομή, τα μέτρα αυτά θα αρθούν. Δεν σας λέω αύριο, αλλά όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση».
«Ο έλεγχος του μεικτού περιθωρίου κέρδους γίνεται με σημείο αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2021, όταν στο μεσοδιάστημα έχει γίνει χαμός. Ο έλεγχος γίνεται με έναν ακαθόριστο ειλικρινά τρόπο. Και δεν δίνεται καμία εξήγηση στις εταιρείες στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ.
Σε ό,τι αφορά πάντως το τι θα γίνει με τον πληθωρισμό και ειδικά στα τρόφιμα, οι βιομήχανοι τροφίμων, πρώτον, υποστήριξαν ότι τα τυποποιημένα τρόφιμα ευθύνονται ελάχιστα και, δεύτερον, ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε επιστροφή των τιμών στα προ του φθινοπώρου του 2021 επίπεδα. «Ο κλάδος των τροφίμων αδίκως έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής. Εάν εξαιρέσουμε το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου από το 2020 είναι υψηλότερη κατά 140%, ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων ήταν μόλις 0,6%», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, βασιζόμενος σε σχετική μελέτη που έγινε από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλιο ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε 3,1% και ο πληθωρισμός των τροφίμων σε 5,4%.
αι συνέχισε: «Η κλιματική κρίση, η πράσινη μετάβαση, οι σχετικές ευρωπαϊκές πολιτικές και ο αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός θα συνεχίζουν να πιέζουν την παραγωγή και τις τιμές των τροφίμων». Στο ίδιο μήκος κύματος ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Βέττας υποστήριξε ότι «οι παγκόσμιες τιμές δεν θα αποκλιμακωθούν», προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα, αυτόν της ταχύτερης αύξησης της ζήτησης από την προσφορά.