Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κλιμακώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μετά την αναγνώριση από τρεις ευρωπαϊκές χώρες κράτους της Παλαιστίνης, εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου έκανε λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς σε τομέα της Ράφας (νότια), ενώ αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για πλήγματα στην πόλη της Γάζας (βόρεια), ερειπωμένη έπειτα από επτά και πλέον μήνες αδιάκοπου πολέμου.
Άρματα μάχης έφθασαν στα όρια πυκνοκατοικημένης συνοικίας της Ράφας, ενώ η νύχτα σημαδεύτηκε από τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στην πόλη στις αρχές του μήνα.
Τα άρματα μάχης βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στη Γίμπνα, στο κέντρο της Ράφας, είπαν κάτοικοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς από την πλευρά του ανέφερε πως έπληξε με αντιαρματικές ρουκέτες δυο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Τα πυρά του Ισραήλ «δεν σταμάτησαν όλη νύχτα, από drones, ελικόπτερα, αεροσκάφη, άρματα μάχης», είπε κάτοικος που ζήτησε να μην κατονομαστεί για μην αντιμετωπίσει κίνδυνο η ασφάλειά του. Άρματα «προωθήθηκαν προς τα νοτιοανατολικά (…) δεχόμενα σφοδρά πυρά», πρόσθεσε.
Η ίδρυση βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης μοιάζει εξαιρετικά αβέβαιη, καθώς οι διαπραγματεύσεις για αυτό παραμένουν σε αδιέξοδο ατελείωτα χρόνια και στο μεταξύ η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίζεται.
Η αναγνώριση χαρακτηρίζεται διπλωματική νίκη για την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, καθώς το κράτος της Παλαιστίνης αναγνωρίζουν πλέον, κατ’ αυτή, 142 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν ανήκουν στη Δύση.
Ή αλλιώς νέα διεθνή διπλωματική ήττα του Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν πως ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τη μια του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και από την άλλη ηγετών της Χαμάς, που κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου.
«Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό για το ζήτημα αυτό», διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ισραέλ Κατς ανακοινώνοντας την ανάκληση των πρεσβευτών της χώρας του στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στη Νορβηγία για διαβουλεύσεις καθώς και ότι κλήθηκαν οι πρεσβευτές των τριών χωρών για να τους επιδοθούν επίσημες διαμαρτυρίες.
Μετά την ανακοίνωσή τους, η Κολομβία επιβεβαίωσε πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της να ανοίξει πρεσβεία στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.
«Επιβράβευση» της Χαμάς
Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι «επιβράβευση της τρομοκρατίας», πέταξε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που εναντιώνεται στην ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης πλάι στο Ισραήλ. «Το 80% των Παλαιστίνιων της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (σ.σ. έτσι αποκαλεί η ισραηλινή κυβέρνηση τη Δυτική Όχθη) υποστηρίζουν τη φρικτή σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», είπε.
«Σε αυτό το κακό δεν μπορείς να δώσεις κράτος», επέμεινε. «Θα ήταν τρομοκρατικό κράτος. Θα προσπαθούσε να επαναλάβει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά. Δεν θα συναινέσουμε». «Η επιβράβευση της τρομοκρατίας δεν θα φέρει την ειρήνη ούτε θα μας εμποδίσει να νικήσουμε τη Χαμάς».
Επικριτές του κ. Νετανιάχου έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι ανέχθηκε αν δεν προώθησε την ανάδειξη της Χαμάς, κινήματος αντίπαλου της Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ώστε να διχάσει τους Παλαιστίνιους και εντέλει να αποτρέψει την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης.
«Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διέπραξε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα (…) οι χώρες αυτές επέλεξαν να επιβραβεύσουν τη Χαμάς (…) και να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος», πλειοδότησε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Κατς.
Οι τρεις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν την απόφασή τους την ώρα που ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς μαίνεται, έπειτα από την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.
Στην επίθεση αυτή έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Από τους 252 ανθρώπους που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας εκείνη την ημέρα, 124 εκτιμάται πως εξακολουθούν να κρατούνται εκεί, αλλά 37 πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Οι οικογένειές τους ενέκριναν χθες Τετάρτη να μεταδοθεί από την ισραηλινή τηλεόραση βίντεο στις οποίες εικονίζονται πέντε νεοσύλλεκτες με πιτζάμες, κάποιες με ματωμένα τα πρόσωπα, καθισμένες κάτω, προτού οδηγηθούν σε τζιπ. Σκοπός των οικογενειών ήταν να εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία στις έμμεσες διαπραγματεύσεις -που έχουν στην ουσία ανασταλεί- για να απελευθερωθούν όμηροι.
Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή ο κ. Νετανιάχου ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς και ο στρατός του εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις η Λωρίδα της Γάζας όπου η Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, πήρε την εξουσία το 2007.
Τουλάχιστον 35.709 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θυλάκου.
«Άδειο κέλυφος»
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χαιρέτισε χθες Τετάρτη την αναγνώριση, κάνοντας λόγο για «σημαντικό σταθμό», ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ο επίσημος αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στη διεθνή σκηνή, αναφέρθηκε σε «ιστορικές στιγμές». Αραβικά κράτη επίσης χαιρέτισαν την αναγνώριση.
Αλλά στη Ράφα, όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είναι ασταμάτητοι καθημερινά, ο Άχμεντ Ζιάντ, 35 χρονών, είπε πως δεν θα πρόκειται παρά για «άδειο κέλυφος» αν οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «δεν υποστηρίξουν» την αναγνώριση.
Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της χώρας που αποτελεί τον σημαντικότερο σύμμαχο του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, επανέλαβε τη θέση ότι παλαιστινιακό κράτος θα μπορέσει να ιδρυθεί μόνο έπειτα από «απευθείας διαπραγματεύσεις» των δυο πλευρών, όχι «με μονομερή αναγνώριση».
Οι εξελίξεις αυτές καταγράφτηκαν ενώ ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στη Ράφα.
Οι ΗΠΑ, που είχαν απειλήσει πως θα προχωρούσαν στην αναστολή κάποιων παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου είχαν παγιδευτεί κάπου ένα εκατομμύριο άμαχοι, έκριναν χθες Τετάρτη ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση είναι πλέον πιο «στοχευμένη» και «περιορισμένη», ωστόσο πρόσθεσαν πως συνεχίζουν να ανησυχούν για την τύχη των αμάχων.
Όταν μπήκε με άρματα μάχης στην ανατολική Ράφα, ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της διέλευσης στα σύνορα με την Αίγυπτο, της κυριότερης πύλης για τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, και κατόπιν το έκλεισε.
Έκτοτε, οι παραδόσεις βοήθειας έχουν σταματήσει σχεδόν εντελώς, την ώρα που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωποι με «καταστροφικό» επίπεδο λιμού.
11 νεκροί στην έφοδο του στρατού του Ισραήλ στην Τζενίν – Πρεσβεία στη Ραμάλα ανοίγει η Κολομβία
Έφοδος του ισραηλινού στρατού, η οποία άρχισε προχθές Τρίτη το πρωί στην Τζενίν, πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, κι η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, παρέμενε ακόμη σε εξέλιξη χθες Τετάρτη, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, έδωσε εντολή να ανοίξει πρεσβεία στη Ραμάλα
Την Τρίτη, οι ώρες κυλούσαν στους ρυθμούς των βουητών των κινητήρων drones, των εκρήξεων, των εκπυρσοκροτήσεων, που συνεχίστηκαν χθες στο εσωτερικό του καταυλισμού προσφύγων στα όρια της πόλης της Δυτικής Όχθης -την οποία κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός στον πόλεμο του 1967-, διαπίστωσαν. Τεθωρακισμένο του ισραηλινού στρατού έκανε περιπολίες στην πόλη, πίσω από εκσκαφέα του Μηχανικού, σε κεντρικό δρόμο της Τζενίν.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν με δελτίο Τύπου πως «συνεχίζουν την επιχείρηση στην Τζενίν» κατά την οποία σκοτώθηκε «ορισμένος αριθμός τρομοκρατών» και βρέθηκαν εκρηκτικά τοποθετημένα σε δρόμους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ο θάνατος παιδιού, του «Ουάσιμ Αχέντ Τζαραντάτ (15 ετών) στην Τζενίν αυξάνει τον αριθμό των μαρτύρων εξαιτίας της επίθεσης της κατοχής στην πόλη από την Τρίτη στους 11, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών».
Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε ότι ασθενοφόρο της έγινε στόχος ισραηλινών πυρών στην Τζενίν καθώς προσπαθούσε να διακομίσει τραυματία.
Το βράδυ συνεχίζονταν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιωτικούς και ενόπλους με καλυμμένα τα πρόσωπα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως διεξάγει επιχείρηση στη βάση πληροφοριών για «τρομοκρατικές δραστηριότητες ενόπλων που ανήκουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ στην περιοχή της Τζενίν».
Έκανε λόγο για «ανταλλαγές πυρών» ανάμεσα σε δυνάμεις του και «οπλισμένους τρομοκράτες». «Κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών πυρών, χτυπήθηκαν άνθρωποι που δεν είχαν εμπλακεί» στις εχθροπραξίες, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως «εξετάζει τις κατηγορίες» για αυτό.
«Αδέσποτη σφαίρα»
Πολλά καταστήματα κατέβασαν ρολά. Ο Άμερ Μανάσρα, παλαιστίνιος ανεξάρτητος δημοσιογράφος, 25 ετών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το κρεβάτι του σε νοσοκομείο πως τον πέτυχε στο πίσω μέρος του ποδιού «αδέσποτη σφαίρα που βλήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις» κοντά στην είσοδο του καταυλισμού προσφύγων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, χειρουργός που εργαζόταν σε κρατικό νοσοκομείο της Τζενίν είναι ανάμεσα στους νεκρούς. «Ο Ουσαγέντ Τζαμπάριν σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατών καθώς πήγαινε στο νοσοκομείο», τόνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι εκπαιδευτικός, ο Αλάμ Τζαραντάτ, καθώς και ανήλικος, είναι επίσης ανάμεσα στους νεκρούς. Εξαιτίας της ισραηλινής επιχείρησης, χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα μαθητές και προσωπικό σχολείων στην Τζενίν και στον παρακείμενο καταυλισμό προσφύγων, πάντα σύμφωνα με το WAFA.
Αργότερα, μαθητές συγκεντρώθηκαν σε τζαμί στην ανατολική Τζενίν για την κηδεία του Αλάμ Τζαραντάτ, το φέρετρο του οποίου ήταν τυλιγμένο με πράσινη σημαία της Χαμάς.
Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την έφοδο, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως ο στρατός του Ισραήλ «σκοτώνει αθώους, γιατρούς και καταστρέφει υποδομές παλαιστινιακών νοσοκομείων, πόλεων και χωριών».
Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει συχνά στην Τζενίν επιχειρήσεις που χαρακτηρίζει «αντιτρομοκρατικές», με σκοπό κατ’ αυτόν να αποτραπούν αντιισραηλινές επιθέσεις στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη.
Η βία στην κατεχόμενη περιοχή, ήδη στα ύψη τα τελευταία χρόνια, κλιμακώθηκε ακόμη περισσοτερο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας τον Οκτώβριο. Τουλάχιστον 517 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Το ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 12 Ισραηλινοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε παλαιστινιακές επιθέσεις, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών.