Συντάξεις χηρείας: Γιατί έρχονται νέες περικοπές κατά 50% – Οι δικαιούχοι θα επιστρέψουν και ποσά

    Ημερομηνία:

    Να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία που κόβει έως και 50% τις συντάξεις χηρείας εξ ιδίου δικαιώματος και για δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, προτείνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Έως τώρα η διάταξη έχει εφαρμοστεί μόνο για δικαιούχους που προέρχονται από το δημόσιο τομέα και τον ΟΓΑ.

    Σήμερα, η σύνταξη λαμβάνεται ολόκληρη κατά την πρώτη τριετία και στη συνέχεια ο δικαιούχος λαμβάνει το 70% του ποσού, με τη ρύθμιση όμως το ποσό αυτό προβλέπεται να μειωθεί κατά 50%, δηλαδή ο δικαιούχος της σύνταξης χηρείας να λαμβάνει τελικά μετά την έλευση της τριετίας το 35% της αρχικής σύνταξης.

    Η ρύθμιση έχει ήδη εφαρμοστεί από το 2020 στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας από το Δημόσιο και τον ΟΓΑ, άφηνε όμως απέξω τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Το 2020 επιχειρήθηκε από τον ΕΦΚΑ η επέκταση του μέτρου σε 5.500 συνταξιούχους ιδιωτικού τομέα, ωστόσο το κύμα αντιδράσεων ήταν τεράστιο και ανάγκασε το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε υπαναχώρηση.

    Πλέον όμως το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει την καθολική εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης, για όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις χηρείας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του ιδιωτικού τομέα.

    Το ΕΝΔΙΣΥ ζητάει από την Κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να νομοθετήσουν σχετικά, ώστε να παραμείνει η καταβολή των συντάξεων χηρείας στο 70% των αρχικών ποσών και να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους δικαιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ.

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, στην περίπτωση που επεκταθεί η περικοπή της σύνταξης χηρείας μετά την πρώτη τριετία καταβολής της, υπάρχει ο κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020!

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Χάρβαρντ: Το μαθηματικό πρόβλημα που θα σας κάνει να «σπάσετε» το κεφάλι σας

    Viral έχει γίνει ένα μαθηματικό πρόβλημα που μας έρχεται από...

    Πάτρα: Δείτε το τελικό σχέδιο για τον Λαδόπουλο – Φωτογραφίες AI από Περιφέρεια

    Η Πάτρα βρίσκεται λίγους μήνες πριν πέσουν οι υπογραφές...

    «Η σύντροφός μου απειλεί να με αφήσει επειδή δεν την ικανοποιώ σεξουαλικά»

    Ένας άντρας μοιράζεται τον προβληματισμό για τη σχέση του με την...

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με όρους οι 11 από τους 37 συλληφθέντες – Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι 11 κατηγορούμενοι (από...