Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά ρεκόρ, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των ασθενειών στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, ωθώντας τους κατασκευαστές να διερευνήσουν εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μανταρίνια για την παρασκευή του ποτού.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χυμό πορτοκαλιού – που επιτρέπουν στους βασικούς «παίκτες» του κλάδου να αντισταθμίσουν τις διακυμάνσεις των τιμών – έχουν κλονιστεί από το τέλος του 2022, όταν ένας τυφώνας, στη συνέχεια, ένας παγετός κατέστρεψαν στρέμματα πορτοκαλεώνων στη Φλόριντα των ΗΠΑ, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο. Όμως το «ράλι» επιταχύνθηκε απότομα αυτόν τον μήνα καθώς η προοπτική μιας θλιβερής συγκομιδής στη Βραζιλία έχει πανικοβάλει την αγορά.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού, που διαπραγματεύονται στο Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης, έφτασαν τα 4,92 δολάρια τη λίβρα την Τρίτη, σχεδόν διπλάσια από την τιμή του πριν από ένα χρόνο. «Πρόκειται για κρίση», δήλωσε ο Kees Cools, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χυμών Φρούτων και Λαχανικών (IFU). «Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι παρόμοιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μεγάλων παγετώνων και των μεγάλων τυφώνων».
Οι δραματικές ελλείψεις έχουν εγείρει φόβους για αύξηση των τιμών που θα πλήξει τους καταναλωτές και θα αναδιαμορφώσει θεμελιωδώς την παγκόσμια βιομηχανία χυμού πορτοκαλιού, σύμφωνα με την IFU. Κανονικά οι κατασκευαστές μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές στις γεύσεις από τη μια εποχή στην άλλη αναμειγνύοντας αποθέματα κατεψυγμένου χυμού πορτοκαλιού —που έχει διάρκεια ζωής δύο ετών— από την τελευταία σεζόν με τη νεότερη καλλιέργεια. Ωστόσο, τρία συνεχόμενα χρόνια φθίνουσας προσφοράς έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα.
Η μακροπρόθεσμη λύση για την έλλειψη πορτοκαλιών, σύμφωνα με τον Cools, μπορεί να είναι η παρασκευή χυμού πορτοκαλιού από μανταρίνια, καθώς τα δέντρα αυτά είναι πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή στις περιοχές που τα παράγουν. Η μόνη πιο μακροπρόθεσμη επιλογή «χωρίς να αγγίξουμε τη φυσικότητα και την εικόνα του προϊόντος» μπορεί να είναι «η χρήση διαφορετικών ειδών φρούτων», είπε ο Cools.
Η βιομηχανία πειραματίζεται ήδη. Στην Ιαπωνία, η οποία συνήθως εισάγει το 90% του χυμού πορτοκαλιού της, κυρίως από φρούτα που καλλιεργούνται στη Βραζιλία, η στενότητα της προσφοράς έχει επιδεινωθεί από το αδύναμο γιεν, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος εισαγωγής. Η Seven & i Holdings, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ 7-Eleven, στράφηκε στην εγχώρια προμήθεια μανταρινιών της χώρας, λανσάροντας ένα προϊόν μανταρινιού και χυμού πορτοκαλιού.
Η IFU εξέταζε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει τη ρυθμιστική διαδικασία για να επιτρέψει στο ποτό να περιέχει εσπεριδοειδή εκτός από πορτοκάλια, είπε ο Cools. Αυτό θα απαιτούσε μια νομοθετική αλλαγή, πρώτα στον κώδικα προτύπων τροφίμων Codex Alimentarius που θεσπίστηκε από φορείς του ΟΗΕ, και στη συνέχεια σε εθνικό επίπεδο, όπως από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.