Συνέντευξη στην ΓΝΩΜΗ (Ελένη Γεωργοπούλου)
Στην Πάτρα βρέθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έδωσε το δικό του στίγμα ενόψει των Ευρωεκλογών της Κυριακής όπου διακυβεύεται όπως αναφέρει η συνέχιση της σταθερότητας της χώρας. Μάλσιτα επισκέφθηκε και το εκλογικό κέντρο της Ν.Δ, όπου είχε επαφές με στελέχη και φίλους του κόμματος.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή που έδωσε στην «Γ» με αφορμή την επίσκεψή του στην αχαϊκή πρωτεύουσα, μιλά για τα ζητήματα αιχμής του χαρτοφυλακίου του, όπως η πάταξη του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας που βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα, αλλά και η καταπολέμηση της ανήλικης παραβατικότητας και της μικροεγκληματικότητας, θέτοντας στο κέντρο την προστασία του πολίτη.
Σε τοπικό επίπεδο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη γνωστοποιεί πως η κατασκευή του νέου Αστυνομικού Μεγάρου στο ΚΕΤχ θα ολοκληρωθεί κανονικά μέχρι τα τέλη του 2024, αναγνωρίζοντας πως αποτελεί ένα χρόνιο, πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Πάτρας και ευρύτερα του Νομού Αχαΐας.
«Γ»: Κύριε Υπουργέ, αυξήσατε το δίκτυο των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας, καθώς τα περιστατικά έχουν αυξηθεί δραματικά. Η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στο φαινόμενο εκτός από κατασταλτικό χαρακτήρα αποτελεί και κοινωνική αποστολή. Θα την ενισχύσετε;
Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενός βαθιά κοινωνικού φαινομένου, αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζουμε συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση των ειδικών γραφείων από 18 σε 63, ώστε κάθε νομός να έχει τουλάχιστον 1 γραφείο. Αυτή η αύξηση συνοδεύεται από την επέκταση του «Panic Button» για το σύνολο των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και σε όλη την επικράτεια, ενώ ταυτόχρονα προχωράει η εκπαίδευση ακόμη περισσότερων αστυνομικών, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά σε ανάλογα περιστατικά. Η εκπαίδευσή τους συνοδεύεται από μέτρα, όπως η εφαρμογή επικαιροποιημένου οδηγού διαχείρισης περιστατικών για τους αστυνομικούς, η δημοσιοποίηση αναλυτικών συμβουλών για τα θύματα, τη λειτουργία «safe houses», τη διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς των θυμάτων και τέλος, την ύπαρξη φόρμας αξιολόγησης της διαχείρισης κάθε περιστατικού από τα θύματα. Η αστυνομία οφείλει να είναι δίπλα και να προστατεύει κάθε άτομο που καταγγέλλει ένα περιστατικό.
«Γ»: Ανήλικη παραβατικότητα. Έχετε εξαγγείλει app τύπου “panic button” για τη βία ανηλίκων. Πότε θα λειτουργήσει και ποιος είναι ο σκοπός του;
Η ανήλικη παραβατικότητα αποτελεί ένα, πρωτίστως, κοινωνικό και σε δεύτερη ανάγνωση και αστυνομικό ζήτημα. Από την αρχή της θητείας μου έθεσα ως προτεραιότητα την προστασία των ανηλίκων, υλοποιώντας ειδικά σχέδια, όπως η ύπαρξη ήπιας αστυνόμευσης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση νέων, που, κατά καιρούς, έχουν σημειωθεί και επεισόδια. Παράλληλα, η έναρξη λειτουργίας της 24ώρης τηλεφωνικής γραμμής 10201, δίνει τη δυνατότητα στα, ίδια, τα παιδιά, στους γονείς και στους πολίτες γενικότερα να ενημερώνουν και να καταγγέλλουν περιστατικά στα οποία εμπλέκονται ανήλικοι. Στον παραπάνω σχεδιασμό, θα προστεθεί και μια εφαρμογή, για έξυπνα κινητά, στα πρότυπα του Panic Button, με σκοπό την άμεση ανταπόκριση της αστυνομίας, η οποία θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
«ΠΡΩΤΙΣΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΕ ΜΑΧΙΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ»
«Γ»: Αρκετές αστυνομικές υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ αστυνομικοί εξακολουθούν να απασχολούνται σε «πάρεργα». Έγιναν κάποια βήματα για την αποδέσμευση των ένστολων, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος. Ποιος είναι ο στόχος σας;
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ξεκινήσαμε την επαναφορά αστυνομικών σε μάχιμες υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η Άμεση Δράση, η Ομάδα ΔΙΑΣ και η Τροχαία. Σημαντικός αριθμός έχει αποδεσμευτεί και από την ασφάλεια προσώπων, υλοποιώντας μια προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών βοηθάει σταδιακά, και θα συνεχίσει σε βάθος χρόνου, η ψηφιοποίηση του κράτους. Η ηλεκτρονική πλέον διεκπεραίωση υποθέσεων που μέχρι πρότινος απασχολούσαν τους αστυνομικούς, όπως για παράδειγμα η επίδοση δικαστικών εγγράφων, που αποδεσμεύει περισσότερο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.. Στόχος μας είναι μέσα από τις δράσεις μας να συμβάλλουμε, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.
Το έργο έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί κανονικά μέχρι τα τέλη του 2024. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Αστυνομικού Μεγάρου θα ικανοποιήσει ένα χρόνιο, πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Πάτρας και ευρύτερα του Νομού Αχαΐας. Επιπλέον, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
«ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
«Γ»: Η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία πρόκληση και βασική ανησυχία των πολιτών. Πώς θα «απαντήσει» η ΕΛ.ΑΣ. σ’ αυτήν;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η Ελληνική Αστυνομία είναι προσηλωμένη στο έργο της για την εξασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών. Προτεραιότητά μας είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης μικροεγκληματικότητας. Δηλαδή για παράδειγμα των κλοπών στον δρόμο και των διαρρήξεων που επηρεάζουν και ταλαιπωρούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, προκαλώντας αίσθημα ανασφάλειας. Για τον σκοπό αυτό εφαρμόζεται μια σειρά μέτρων. Η ενίσχυση των υπηρεσιών πρώτης γραμμής, όπως η Άμεση Δράση, η ΔΙΑΣ και η Τροχαία είναι το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα, η Αστυνομία δίνει έμφαση στην εμφανή αστυνόμευση με την αύξηση των περιπολιών και την αύξηση της παρουσίας της Ομάδας ΔΙΑΣ και της ΟΠΚΕ στους δρόμους και τις γειτονιές.
«Η νίκη της ΝΔ στις Ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσει την προσήλωση της χώρας στη σταθερότητα»
«Γ»: Μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ευρωπαϊκών εκλογών, ποιες πρέπει να είναι οι άμεσες κινήσεις για να αντιμετωπιστούν οι «εισερχόμενοι» κίνδυνοι και απειλές σε μία Ευρώπη που «ανοίγεται», που αλλάζει;
Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε τη θωράκιση των συνόρων μας, που αποτελούν και Ευρωπαϊκά σύνορα, με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο και την ενίσχυση του προσωπικού. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα μας και στην Ε.Ε. θα το κάνουν από τα νόμιμα σημεία εισόδου.
Η προστασία της ασφάλειας των πολιτών είναι ένα από τα κεκτημένα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσει την προσήλωση της χώρας σε αυτή την πορεία, στη σταθερότητα και στην επτυχημένη αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών της χώρας».