Ψάρια… τρανς! Πέστροφα εθισμένη στη μεθαμφεταμίνη και σε αντισυλληπτικό που έχει προκαλέσει αντιστροφή φύλου σε ορισμένους πληθυσμούς

    Ημερομηνία:

    Εθισμό σε φαρμακευτικές ουσίες και άγχος προκαλεί η μόλυνση του περιβάλλοντος κυρίως από φάρμακα στην άγρια ζωή, με το φαινόμενο να είναι πλέον τόσο ακραίο, που οι επιστήμονες εντόπισαν… τρανς ψάρια που έχουν αλλάξει φύλο!

    Ενδεικτικά, πληθυσμοί της καφέ πέστροφας έχουν βρεθεί να είναι εθισμένοι στη μεθαμφεταμίνη, ενώ η ευρωπαϊκή πέρκα δεν φοβάται πλέον τα αρπακτικά λόγω της φαρμακευτικής αγωγής για την κατάθλιψη που έχει πλέον περάσει στο οικοσύστημά της. Αλλη περίπτωση είναι με τα θηλυκά ψαρόνια που εκτίθενται σε αντικαταθλιπτικά χάρη στις υψηλές συγκεντρώσεις που βρίσκονται στα λύματα, τα οποία γίνονται λιγότερο ελκυστικά για τους πιθανούς συντρόφους, με τα αρσενικά πουλιά να συμπεριφέρονται πιο επιθετικά και να τραγουδούν λιγότερο για να τα δελεάσουν, από τα αντίστοιχα που δεν έχουν καταναλώσει.

    psaria0764

    Το αποκορύφωμα αυτού του βιασμού της φύσης μέσω μόλυνσης είναι πως το αντισυλληπτικό χάπι που περνά στους οργανισμούς των ψαριών έχει προκαλέσει αντιστροφή του φύλου σε ορισμένους πληθυσμούς, οδηγώντας σε κατάρρευση των αριθμών και σε τοπικά συμβάντα εξαφάνισης, καθώς σε αρσενικά ψάρια βρέθηκαν θηλυκά όργανα. Ο Michael Bertram, επίκουρος καθηγητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών, είπε: «Δραστικά συστατικά βρίσκονται σε υδάτινες οδούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών που μπορεί να φάμε».

    Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Sustainability» οι ερευνητές είπαν ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να μην ενταθεί το φαινόμενο. «Οταν ένας άνθρωπος, λόγου χάρη, παίρνει ένα χάπι, δεν διασπάται όλο αυτό το φάρμακο μέσα στο σώμα μας και, έτσι, μέσω των περιττωμάτων μας, τα λύματα απελευθερώνονται απευθείας στο περιβάλλον».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΣΥΝΤΑΓΗ: Γλυκό ψυγείου με ζελέ λεμόνι

    40' προετοιμασία 2 ώρες και 30' αναμονή Σύνολο: 3 ώρες και 10' Υλικά Μερίδες: 9 1 πακέτο (225...

    Γιατί πρέπει να βάζω βενζίνη στο αυτοκίνητο μόνο τη Δευτέρα -Ο άγραφος κανόνας

    Ένας από τους τρόπους που μπορούμε να επιστρατεύσουμε ώστε...

    S1: Το ανθρωποειδές ρομπότ που μαγειρεύει και καθαρίζει «πιο γρήγορα από τον άνθρωπο»

    Μια κινεζική εταιρεία μόλις παρουσίασε ένα νέο ρομπότ τεχνητής...

    Αυτό είναι το λιγότερο δημοφιλές ζώδιο

    Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να επικεντρωθούν στον εαυτό τους και...