Εως την τελευταία στιγμή κράτησε σε αγωνία τους υπουργούς του αλλά και τους βουλευτές που περίμεναν να υπουργοποιηθούν ο πρωθυπουργός, αφού το βράδυ της Πέμπτης το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι συγκαλείται Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή με συγκεκριμένη ατζέντα. Πολλά κυβερνητικά στελέχη θεώρησαν ότι ο ανασχηματισμός αναβάλλεται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες.
Ομως, το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και του ζήτησε να είναι στις 9 το πρωί στο Μαξίμου προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ανασχηματισμού. Λίγο μετά τις 9 ξεκίνησαν και οι επικοινωνίες, με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο να είναι ένας από τους πρώτους που δέχτηκαν το πρωθυπουργικό τηλεφώνημα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς που εντάχθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και αυτούς που εξέρχονταν από αυτό.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός αξιολογεί τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την εργατικότητα, με το νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως λέγεται, να χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που «φωτοσκιάζουν» τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, ήτοι την ακρίβεια, το αποτελεσματικότερο κράτος, την καλύτερη καθημερινότητα, τους αγρότες και την περιφέρεια.
Στον πρωινό καφέ
Η τελευταία συζήτηση για τον ανασχηματισμό έγινε στον πρωινό καφέ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συνεργάτες του ότι ήταν έτοιμος να ανακοινώσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αφού τις προηγούμενες ημέρες είχαν αναλυθεί και εξηγηθεί επαρκώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα μηνύματα που προέκυπταν. «Εγιναν όλα γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά» σημείωνε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Στελέχη και βουλευτές, πάντως, που φιλοδοξούσαν να μπουν στην κυβέρνηση -και μάλιστα διέδιδαν στα μέσα ενημέρωσης ότι επίκειται η αξιοποίησή τους- έμειναν με το ακουστικό στο χέρι, καθώς ο πρωθυπουργός τούς άφησε εκτός νυμφώνος. Αν κάτι γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τις αρχές της εβδομάδας ήταν το ποια πρόσωπα θα απομάκρυνε από την κυβέρνηση. Εθεωρείτο δεδομένο ότι η Νίκη Κεραμέως θα έφευγε από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως και ότι η Δόμνα Μιχαηλίδου θα αποχωρούσε από το Εργασίας, ενώ στους βέβαιους για αντικατάσταση συμπεριλαμβάνονταν ο Κώστας Σκρέκας και ο Λευτέρης Αυγενάκης. Για το Εσωτερικών υπήρχαν διαφορετικές εισηγήσεις -ακόμα και η συγχώνευσή του με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης- όμως ο πρωθυπουργός προτίμησε να μην αλλάξει τις κυβερνητικές δομές και να αναβαθμίσει τον Θ. Λιβάνιο.
Οπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερο βάρος δίδεται στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους, εξ ου και ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών προβιβάστηκε σε υπουργό Εσωτερικών. Η Ν. Κεραμέως αναλαμβάνει μια εξίσου δύσκολη αποστολή στο υπουργείο Εργασίας. Υφυπουργός στο Εσωτερικών με αρμοδιότητα σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης. Ακολούθως, στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει το έργο του ο Κωστής Χατζηδάκης, ωστόσο τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών με αρμοδιότητα τα φορολογικά αναλαμβάνει πλέον ο Χρίστος Δήμας στη θέση του Χάρη Θεοχάρη, κίνηση η οποία εκλαμβάνεται ως αποδοχή των εσφαλμένων χειρισμών, που σημάδεψαν την πρωτοβουλία για το φορολογικό των επαγγελματιών.
Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν, εξάλλου, ότι στη μάχη της ακρίβειας ρίχνεται ένας… παλιός γνώριμος από τη θητεία σε «δύσκολα» υπουργεία, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σε μια κίνηση που δείχνει ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών και ιδιαίτερα της ακρίβειας. Μεγάλη έμφαση δίνεται και στο αγροτικό ζήτημα, όπως φαίνεται και από την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Λ. Αυγενάκη να δίνει τη θέση του σε έναν επίσης πρώην υπουργό, τον Κώστα Τσιάρα, ενώ η υφυπουργοποίηση του Λαρισαίου βουλευτή Χρήστου Κέλλα αποτελεί μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων της Ν.Δ. με τον αγροτικό κόσμο του Θεσσαλικού Κάμπου. Υψηλός συμβολισμός και σε ό,τι αφορά την αλλαγή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τον πρώην υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να αναλαμβάνει στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη το νευραλγικό πόστο που αποτελεί πέραν όλων των άλλων και μια από τις βασικές προτεραιότητες της δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σημαντικά ενισχύεται και το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως λένε αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, πλάι στον τεχνοκράτη Στέλιο Κουτνατζή μπαίνει μια περισσότερο πολιτική επιλογή, ήτοι ο διαχρονικός και έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού και μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης.
Διαρκής αξιολόγηση
Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η αξιολόγηση προσώπων και δομών είναι διαρκής από τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποτυπώνεται στην επαναφορά υπουργών της περιόδου 2019-2023 στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως οι Θεοδωρικάκος, Παναγιωτόπουλος και Τσιάρας. Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν ότι αυτό είναι και ένα μήνυμα δυνητικής επιστροφής για όλους όσοι αποχώρησαν από την κυβέρνηση στον επόμενο ανασχηματισμό. Επιπλέον, στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό παρατηρούν ότι τρεις εκ των νέων υφυπουργών -και συγκεκριμένα οι Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Καραγκούνης και Στέφανος Γκίκας- είχαν καταψηφίσει τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, κίνηση που υποδηλώνει πως το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να επουλώσει τις «πληγές» που άνοιξε στο κυβερνητικό στρατόπεδο το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Για τις λοιπές θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως ο Ι. Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κ. Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρ. Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κ. Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης. Οπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, τα κριτήρια αφορούν την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα και δεν είναι γεωγραφικά. Ακολούθως, το χαρτοφυλάκιο της Ερευνας και της Καινοτομίας αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη και το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα, που είναι και το τρίτο στέλεχος που μπαίνει στην κυβέρνηση από την πολύπαθη Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Αμετακίνητοι
Επισημαίνεται ότι αλλαγές δεν υπάρχουν στα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αν και τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν σκέψεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο να γίνουν τράμπες σε ηγετικό επίπεδο ανάμεσα σε κάποια από αυτά τα υπουργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα τα τέσσερα υπουργεία στα οποία έγιναν αλλαγές, δηλαδή τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετανάστευσης και Ασύλου.