Φάρμακα: Πώς θα μειωθεί η δαπάνη κατά 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024

    Ημερομηνία:

    Την αναστροφή της εκτόξευσης της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς τον περιορισμό της πρόσβασης των ασθενών σε απαραίτητα σκευάσματα, επιδιώκει με σθένος το υπουργείο Υγείας για το 2024. Κύριος στόχος είναι η μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, με στόχο να περιοριστούν ανάλογα και οι επιβαρύνσεις μέσω rebate και clawback των φαρμακευτικών εταιρειών.

    Για να επιτευχθεί όμως ο ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος, απαιτείται ορθή αξιοποίηση των πόρων για την υγεία. Όπως άλλωστε είπε και ο υπουργός Υγείας  Άδωνις Γεωργιάδης τα σημάδια είναι θετικά και το έτος θα κλείσει επιτυγχάνοντας τους στόχους.

    Είναι ενδεικτικό η πληθώρα των μηνυμάτων που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία» όπου διαπιστώνεται μια συμφωνία όλων σε 3 βασικούς άξονες:

    • Η θέσπιση ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικών Εταιρειών
    • Ανάπτυξη του Ταμείου Καινοτομίας ώστε να μειωθούν τα προσκόμματα εισαγωγής νέων καινοτόμων φαρμάκων
    • Απρόσκοπτη πρόσβαση σε δεδομένα υγείας

    Σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, «Συζητήσαμε (με την πρόεδρο του Pharma Innovation Forum) για την προοπτική ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και υπουργείου έτσι ώστε να θέσουμε τη φαρμακευτική πολιτική σε μακροχρόνια βάση», καλώντας παράλληλα ΣΦΕΕ και ΠΕΦ να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή.

    Τη συμφωνία του δήλωσε, ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), διευκρινίζοντας πως υπάρχουν ωστόσο διαφορές στον χρονισμό κάποιων πραγμάτων. Το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, τόνισε, αναφέροντας πως η φαρμακοβιομηχανία είναι πρωτίστως υπόλογη. «Πρέπει να υπάρξει ισορροπία χρηματοδότησης και κατανάλωσης» τόνισε, καλωσορίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας που θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές. «Στην Ελλάδα έχουμε τις καλύτερες εκβάσεις σε σχέση με τις χρηματικές εισροές που κάνει η Πολιτεία. Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να συγκλίνουμε σε έναν κοινό ορισμό για την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας, για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς» κατέληξε.

    Τα καινοτόμα φάρμακα

    Στο συνέδριο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην υστέρηση της χώρας έναντι άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών στην είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων. «Ένα βιώσιμο δημοσιονομικά και ουσιαστικά σύστημα περίθαλψης που θα στηρίζει την καινοτομία, θα ενισχύει την εγχώρια παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιστοποιεί την υγεία του πληθυσμού αποτελεί εθνική επιδίωξη», ανέφερε ο Αθανάσιος Κοντογεώργης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αύξησε φέτος κατά 7% τις δαπάνες για την υγεία.

    Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που διευκολύνουν την πρόσβαση σε καινοτόμα και φθηνά φάρμακα, αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες που αναπτύσονται:

    α) χρηματοδότηση και επενδύσεις, β) εξοικονόμηση και επιτήρηση, γ) τεχνολογία και δεδομένα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως αναζητούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των κλινικών μελετών και ότι προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ που είναι απαραίτητος για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, και τα μητρώα.

    Σχετικά δε με την εισαγωγή νέων φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ επεσήμανε πως υπάρχει μια σχετική βελτίωση στο διάστημα μεταξύ της έγκρισης ενός σκευάσματος από το Ευρωπαϊκό οργανισμού Φαρμάκων και της εισόδου του στην Ελλάδα, όμως και πάλι ο χρόνος είναι πολύ μεγάλος ενώ για τα μισά φάρμακα δεν προβλέπεται ευρεία διάθεση.

    Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ακόμη ότι με βάση μια έρευνα που έκανε ο ΣΦΕΕ στα μέλη του διαπίστωσε ότι 2 στα 10 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν την τελευταία τριετία ήρθαν στην Ελλάδα, για τα 3 στα 10 οι φαρμακευτικές δεν σκέφτονται να τα φέρουν στην Ελλάδα λόγω των συνθηκών (κυρίως clawback) εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, ενώ για τα 5 στα 10 οι εταιρείες είναι σε ιδιαίτερη σκέψη για αν θα επιδιώξουν την κυκλοφορία τους στην Ελλάδα.

    Λευτεριά στα data

    Για την αξία των δεδομένων που υπάρχουν μίλησαν πολλοί από όσους συμμετείχαν στο συνέδριο διευκρινίζοντας την ξεκάθαρη άποψη ότι απαιτείται η πρόσβαση σε αυτό ώστε να μπορεί αν υπάρχει ορθή αξιολόγηση και μετρήσιμη καινοτομία. Στην ομιλία του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων για τον τομέα της υγείας. «Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και ασχολούμαστε πολύ με τα δεδομένα του φακέλου υγείας myhealth», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα δεδομένα αυτά θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν ως πλούτος για καλύτερα φάρμακα και καλύτερη παροχή υγείας.

    Όπως ανέφερε στη συνέχεια «Τι πρέπει να κάνουμε; Να οργανώσουμε με το σύστημα ΗΔΙΚΑ την επόμενη μέρα της υγείας, σε συνδυασμό με την στρατηγική που χαράσσει το υπουργείο Υγείας. Ο διαγωνισμός για τεχνικά έργα και τον υπερ-υπολογιστή αξιοποίησης και ανάλυσης των δεδομένων, είμαστε στον σωστό δρόμο για την βελτίωση και ανάπτυξη των έξυπνων συστημάτων υγείας.»

    «Η ΕΕ πήρε πολλές αποφάσεις για την υγεία και την τεχνητή νοημοσύνη και υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συλλέξουμε τα ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα της υγείας των πολιτών. Ακολουθούμε την στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της αποθήκευσης και αξιοποίησης δεδομένων, αλλά θέλει πολύ μεγάλη προσοχή ώστε τα δεδομένα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Εμείς ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυτό το έργο καλούμαστε να κάνουμε», συμπλήρωσε ο Υπουργός. Κλείνοντας, ανέφερε χαριτολογώντας ότι αυτό απαιτεί «Λευτεριά στα Data».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ανατροπή: Τι αλλάζει στις κληρονομιές – Οι έξι αλλαγές

    Τα «πάνω- κάτω» αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές στο Κληρονομικό...

    Χένρι Φορντ: Πώς έκανε προσιτό το αυτοκίνητο στη μεσαία τάξη

    Σπάνια θα βρει κανείς τόσο αντιφατικές ερμηνείες για ένα...

    Τεμπονέρας: Ο Κασσελάκης ήταν το σύμπτωμα της παθογένειας, όχι η αιτία

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή...

    ΠΑΤΡΑ: Αυτή είναι η άτυχη γυναίκα που πέθανε μέσα στο αυτοκίνητό της – ΦΩΤΟ

    Πένθος για τη 41χρονη Γιώτα Παύλου στην Πάτρα, που...
    Best Shop