ΝΔ: Η κοινή παρέμβαση Σαμαρά-Καραμανλή «ζεσταίνει» το εσωκομματικό σκηνικό – Η στάση του Μαξίμου

    Ημερομηνία:

    Στους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής διατηρούν φιλικούς δεσμούς από τη δεκαετία του ’70. Η σχέση τους πέρασε, ανά καιρούς, από τα πάνω και τα κάτω της, αλλά ποτέ δεν υπέστη οριστική ρήγμα. Τα τελευταία χρόνια, μοιάζουν να κινούνται πιο συντονισμένοι, με έναν τρόπο επικοινωνίας που περνά κάτω από τα ραντάρ. Οι δύο άνδρες που τα έλεγαν κυρίως σε κομματικές συνάξεις, άρχισαν να τρώνε: προ καιρού, τον Σεπτέμβριο του 2022, στον «Βράχο» της Θεσσαλονίκης, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στον «Βασίλη», ένα από τα δύο στέκια του κ. Σαμαρά στην Κηφισιά, μαζί με την «Κατσαρίνα». Ο κ. Καραμανλής παρέστη στην εναρκτήρια εκδήλωση του ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς στο θέατρο Παλλάς και σήμερα οι δύο «πρώην» κάνουν το επόμενο βήμα, με μια κοινή παρέμβαση στο Πολεμικό Μουσείο, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Οι Απόρρητοι Φάκελοι του Καραμανλή» του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη.

    Μπορεί στο γαλάζιο οικοσύστημα πολλές φορές να αναπτύσσονται μύθοι και η παραφιλολογία να είναι εγγενές του στοιχείο, Σαμαράς και Καραμανλής, πάντως, έχουν αυτή την περίοδο μια κοινή συνισταμένη: είναι απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις επιλογές του. Ο κ. Καραμανλής απεσύρθη από τα γαλάζια ψηφοδέλτια το 2023. Και στις πρόσφατες ευρωεκλογές έκανε μια κίνηση με νόημα, όταν ζήτησε να σταματήσει το αυτοκίνητο του για να χαιρετίσει την Αφροδίτη Λατινοπούλου που προσερχόταν και αυτή για να ψηφίσει. Ο δε Αντώνης Σαμαράς που κάνει συχνότερα δημόσιες παρεμβάσεις, απέφυγε να κάνει την οιανδήποτε δήλωση στήριξης της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Δεν το έπραξε ούτε στη δήλωσή του όταν ψήφισε στη Μεσσηνία. Παραμένει βουλευτής, αλλά καταψήφισε σε ονομαστική ψηφοφορία την τροπολογία για τη νομιμοποίηση μεταναστών για να εργαστούν ως εργάτες γης, αλλά και τον γάμο ομοφύλων. Και για τους πιο αδαείς, ο κ. Σαμαράς απέχει από τη σημερινή ΝΔ.

    Το μήνυμα στον Μητσοτάκη

    Σύμφωνα με γνωρίζοντες, οι ομιλίες των δύο πρώην θα συνιστούν «πολιτικό γεγονός». Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να είναι ιδιαίτερα οξύς για τα θέματα που παγίως θέτει στον δημόσιο διάλογο, όπως η κριτική που έχει ασκήσει για τα εθνικά θέματα, για τον γάμο των ομόφυλων, για την ανάγκη επιστροφής στις συντηρητικές αξίες κ.ο.κ. Και ο κ. Καραμανλής, όμως, αναμένεται να έχει γωνίες, τόσο για τα εθνικά, όσο και για τα εγχώρια. Η παρέμβαση των δύο πρώην πρωθυπουργών, άλλωστε, έρχεται μετά από ένα αποτέλεσμα που είναι ανεπιτυχές για τη ΝΔ, ενώ μόλις χθες το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Κάτι που, μαζί με τις εξελίξεις στην Ιταλία και σε μια σειρά άλλων χωρών σηματοδοτούν την ανάγκη για μια «δεξιά στροφή», σύμφωνα με αυτή την ανάλυση. «Το μήνυμα της παρέμβασης θα είναι παρ’το αλλιώς», αναφέρει πηγή προσκείμενη στον κ. Σαμαρά.

    Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί γνωρίζουν καλά ότι οι παρεμβάσεις τους θα προκαλέσουν συζητήσεις, αν και ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει ούτε δεξιά, ούτε αριστερή στροφή, παρά εμμένει στη στρατηγική της ήπιας διεύρυνσης και της «απεύθυνσης» τόσο στον παραδοσιακό κόσμο της ΝΔ, όσο και σε ανθρώπους που ήρθαν στη γαλάζια κοίτη τα προηγούμενα χρόνια, γιατί έσπασαν οι παραδοσιακές νόρμες της «λαϊκής δεξιάς».

    Οι παρουσίες

    Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι παρών σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο, αν και προσκλήθηκε. Ελάχιστοι θα είναι και οι παριστάμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου, ίσως μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Στην εκδήλωση, πάντως, θα βρεθούν δεκάδες βουλευτές της ΝΔ, κεντρικοί υπουργοί, υφυπουργοί, ευρωβουλευτές και στελέχη του κόμματος. Στη μάχη των εντυπώσεων, τα γραφεία των κ. Σαμαρά και Καραμανλή έκαναν τις προηγούμενες μέρες συστηματική κινητοποίηση, προκειμένου να καταγραφεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Δεν είναι δε μυστικό ότι η εν λόγω εκδήλωση έχει γίνει…talk of the town στα γαλάζια πηγαδάκια, καθώς πολλοί ρωτούν φίλους και συναδέλφους αν θα πάνε.

    Το Μαξίμου και το γάντι

    Η πάγια πρακτική του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι τώρα ήταν να μην σχολιάζει τις τοποθετήσεις πρώην πρωθυπουργών, αν και η…παράδοση είχε σπάσει στην τοποθέτηση του κ. Καραμανλή στα Ανώγεια, με φόντο την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και στην περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά, όταν καταψήφισε την τροπολογία για τους αλλοδαπούς εργάτες γης. Μένει να φανεί, ανάλογα και με τα λεγόμενα τους, αν το βράδυ της Δευτέρας το Μέγαρο Μαξίμου θα θελήσει να σηκώσει το γάντι.

    Το Προεδρικό

    Πολλοί, πάντως, εκτιμούν ότι η εκδήλωση έχει στο «κάδρο» και την επιλογή προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2025. Οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές, άλλωστε. Αμφότεροι οι πρώην πρωθυπουργοί, πάντως, είναι της άποψης ότι δεν θα πρέπει να ανανεωθεί η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου. Σε συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς πηγαίνει ένα βήμα πιο κάτω και λέει ευθέως ότι δεν θα την ψηφίσει. Παράλληλα, άρχισαν να πληθαίνουν οι «γαλάζιες» φωνές που ζητούν Πρόεδρο από το στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να κάνει αυτή τη συζήτηση τώρα, με αποτέλεσμα η πολιτική ζωή να αναλωθεί σε μια ατέρμονη προεδρολογία, ιδίως από τη στιγμή που η διαδικασία πλέον είναι αποσυνδεδεμένη από τη διάλυση της Βουλής και την πρόκληση πρόωρων εκλογών. Δεν παύει, πάντως, λόγω του συμβολισμού του προσώπου να αποτελεί ένα crash test και για τον πρωθυπουργό, ο οποίος το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να καταστήσει έτι πιο σαφές ότι «μήνυμα ελήφθη», τόσο από τις εκλογές όσο και από αυτά που άκουσε στην πρόσφατη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ρωσία: «Παρανοϊκό και αυτοκτονικό το σενάριο να αποκτήσει η Ουκρανία πυρηνικά όπλα από την Δύση»

    Η Ρωσία χαρακτήρισε «παρανοϊκή» την σκέψη να αποκτήσει η Ουκρανία πυρηνικά όπλα από...

    Αθηνά Λινού: «Το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρούς ανθρώπους και εκφράζει καλές πολιτικές για τη χώρα»

    Για το πολιτικό σκηνικό της χώρας έτσι όπως έχει...
    Best Shop