Η ώρα των… ζυμώσεων στη Γαλλία έχει έρθει. Περισσότεροι από 200 υποψήφιοι έχουν δηλώσει ότι αποσύρονται από τον δεύτερο γύρο των εκλογών για τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση σε μία πρακτική που αποσκοπεί να ασκηθεί πίεση στη Λεπέν έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητές της να κερδίσει στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Με την προθεσμία για τους υποψηφίους για να δηλώσουν εάν θα συμμετάσχουν στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής να λήγει στις έξι (τοπική ώρα, στις 19:00 ώρα Ελλάδας), σήμερα το απόγευμα, το γαλλικό πολιτικό σύστημα φαίνεται ότι τηρεί την «παράδοση» των τελευταίων ετών για την ανεύρεση τρόπων με τους οποίους θα ανακόψουν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία.
Τα στοιχεία, άλλωστε, είναι ενδεικτικά: Σύμφωνα με στοιχεία του AFP και της Le Monde, ως τώρα έχουν αποσυρθεί 213 υποψήφιοι από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών. Από αυτούς, μόλις 3 ανήκουν στον ακροδεξιό σχηματισμό και, μάλιστα, η μία εξ αυτών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Πρόκειται για την υποψήφια του RN στη Νορμανδία, Λαντβέν Νταουντί, φωτογραφία της οποίας να ποζάρει με καπέλο αξιωματικού των Ναζί (για την ακρίβεια, καπέλο της Luftwaffe με τη σβάστικα και φτερά) κυκλοφόρησε στα social media. Ο τοπικός επικεφαλής του Rassemblement National, Φιλίπ Σαπρόν, ανακοίνωσε άμεσα την απόσυρση της υποψήφιας.
Αυτή όμως είναι μια περίπτωση στις… 200 (και πλέον). Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι αποσύρσεις των υποψηφίων από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, χαρακτηρίζονται ως «αναμενόμενες» και «στρατηγικές». Γι’ αυτό, όχι τυχαία, από τους 213 αποσυρθείσες υποψηφιότητες, οι 128 ανήκουν στο «στρατόπεδο» της αριστεράς, οι 79 στον σχηματισμό του Εμμάνουελ Μακρόν, οι δύο από τον χώρο της δεξιάς και ένας ανεξάρτητος.
Σε μια μάλλον εντελώς ξένη για τα ελληνικά δεδομένα πρακτική, οι υποψήφιοι αυτοί αποσύρονται για να βοηθήσουν τους αντιπάλους τους από την αριστερά, τη δεξιά ή το κέντρο. Να τους «πριμοδοτήσουν», δηλαδή, με τις δικές τους ψήφους, ώστε να αποτρέψουν την εκλογή των ακροδεξιών ανθυποψηφίων τους, να μειωθούν οι πιθανότητες επικράτησης του κόμματος της Μαρίν Λεπέν στην εκλογική τους περιφέρεια, ασκώντας έτσι πίεση στη Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά.
Αυτό, φυσικά, συμβαίνει στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι οι οποίοι έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο είναι περισσότεροι από δύο, ώστε να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο και να αποφευχθεί η διασπορά των ψήφων που θα ευνοήσει τον εκάστοτε ακροδεξιό υποψήφιο και, εν τέλει να μην καταφέρει η ακροδεξιά να πάρει την πλειοψηφία των 289 από τις συνολικά 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Και πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις; Παρότι στις εκλογές του 2022 υπήρχαν μόνο οκτώ περιπτώσεις τριών και τεσσάρων «μονομάχων» που πέρασαν στον δεύτερο γύρο, στις φετινές πρόωρες, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν υπερπολλαπλάσιος. Σε 306 περιφέρειες έχουν περάσει 3 υποψήφιοι και σε πέντε, έχουν περάσει 4 υποψήφιοι.
Αυτό, συμβαίνει επειδή κάθε υποψήφιος πρέπει να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 12,5% στον πρώτο γύρο για να μην τεθεί εκτός διαδικασίας και να «προκριθεί» στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Για να εκλεγεί αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί να πάει στον δεύτερο γύρο, κάποιος θα χρειαστεί να λάβει άνω του 50% με τη συμμετοχή τουλάχιστον του ενός τετάρτου των ψηφοφόρων της εκλογικής του περιφέρειας.
Με τις περιπτώσεις των τριών ή και τεσσάρων υποψηφίων που πέρασαν στον δεύτερο γύρο να είναι εκατοντάδες, αναμένεται ότι με τις αποσύρσεις (οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά περισσότερες από τις 200 που έχουν καταγραφεί ως αυτή την ώρα) θα περιοριστούν μόνο σε μερικές δεκάδες. Κι αυτό λόγω των «στρατηγικών αποσύρσεων», κατά τις οποίες υποψήφιοι αποσύρουν την υποψηφιότητά τους εθελοντικά, για να δώσουν σε κάποιον ανθυποψήφιό τους μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει και να ανακόψει τη νίκη κάποιου άλλου, όπως, για παράδειγμα, ενός υποψηφίου της «Εθνικής Συσπείρωσης» των Λεπέν και Μπαρντελά.
Έτσι, ως τώρα στις εκλογές της Κυριακής για τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, οι αποσύρσεις υποψηφίων σχηματίζουν ένα νέο, διαφορετικό σκηνικό. Οι περιφέρειες στις οποίες συμμετέχουν τρεις υποψήφιοι έχουν, ως αυτή την ώρα, περιοριστεί από τις 306 στις 140, οι περιφέρειες με τέσσερις υποψηφίους μειώθηκαν από 5 σε 3. Αυτό σημαίνει ότι εκλογική διαμάχη μεταξύ δύο μόνο υποψηφίων, θα δούμε σε 357 περιφέρειες από 190 προηγουμένως.