Οι Κουτσολιούτσοι στη φυλακή, τα κατασχεμένα στα θύματα

    Ημερομηνία:

    Οταν τον Φεβρουάριο του 2022 ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος πέρναγε ελεύθερος την πύλη του Κορυδαλλού έπειτα από 18 ολόκληρους μήνες προσωρινής κράτησης, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι περίπου δυόμισι χρόνια αργότερα θα οδηγούνταν και πάλι στις φυλακές, αυτή φορά όμως φορτωμένος με μια κάθειρξη 11 ετών όντας καταδικασμένος για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie.

    Ο 56χρονος επιχειρηματίας, πατέρας δύο κοριτσιών, ακούγοντας την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να του ανακοινώνει την περασμένη Πέμπτη ότι δεν λαμβάνει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που του επιβλήθηκε, επειδή αν αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανό να διαπράξει νέα αδικήματα, δεν αντέδρασε. Το μόνο που έκανε ήταν να σκύψει το κεφάλι αδυνατώντας προφανώς να πιστέψει ότι ο εφιάλτης της φυλακής αναβίωνε ξανά για εκείνον.

    folie_folie_
    Το δικαστήριο αποφάσισε ότι τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie και των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου δεν θα περάσουν στα χέρια της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας, αλλά θα παραμείνουν δεσμευμένα προκειμένου να αποκατασταθούν όσοι ζημιώθηκαν από την παράνομη δράση των άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας
    Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είναι ο μόνος από τους συνολικά πέντε καταδικασμένους για το οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie που οδηγήθηκε στις φυλακές, με τους γονείς του, επίσης κεντρικά πρόσωπα της δίκης που διεξήχθη επί δύο έτη, ναι μεν να καταδικάζονται σε πολυετείς καθείρξεις χωρίς αναστολή, πλην όμως να κερδίζουν, λόγω της ηλικίας τους, την έκτιση της ποινής τους με κατ’ οίκον περιορισμό.

    Η εικόνα με τον 83χρονο Δημήτρη Κουτσολιούτσο και την 79χρονη σύζυγό του Καίτη να αναχωρούν από τη δικαστική αίθουσα για το σπίτι τους τη στιγμή που ο μοναχογιός τους οδηγούνταν στη φυλακή έφερε στα χείλη πολλών τη ρήση: «Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα».

    Η αυλαία της δίκης σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση της Folli Follie έπεσε την περασμένη Πέμπτη, και μάλιστα με κρότο. Το δικαστήριο με την απόφασή του μάλλον αιφνιδίασε τους κατηγορουμένους, καθώς κινήθηκε σε διαφορετική, πιο αυστηρή τροχιά, σε σχέση με την πρόταση επί της ενοχής που είχε κάνει ένα 24ωρο νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας. Τα τρία μέλη του δικαστηρίου ναι μεν απάλλαξαν όλους τους κατηγορουμένους από το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, όπως είχε ζητήσει και η εισαγγελέας, όχι όμως και από το αδίκημα της απάτης, ένα κακούργημα για το οποίο η εισαγγελική λειτουργός είχε προτείνει επίσης απαλλαγές. Ακόμη, επέβαλαν πολυετή κάθειρξη στην Καίτη Κουτσολιούτσου κόντρα στην πρόταση της εισαγγελέα, η οποία είχε ζητήσει την αθώωση της 79χρονης συζύγου του ιδρυτή της Folli Follie.

    Συγκεκριμένα, με την απόφασή του το δικαστήριο επέβαλε στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο κάθειρξη 17 ετών, στη σύζυγό του Καίτη κάθειρξη 10 ετών, στον γιο τους Τζώρτζη κάθειρξη 11 ετών, στον καταζητούμενο συνεργάτη της οικογένειας Ιωάννη Μπεγιέτη κάθειρξη 15 ετών και σε μία ακόμη συνεργάτιδα της εταιρείας κάθειρξη 10 ετών. Η τελευταία μάλιστα έλαβε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής της και αφέθηκε ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ. Οσο για τον Ιωάννη Μπεγιέτη, τον άνθρωπο που είχε γνώση όλων των δραστηριοτήτων στην Ασία με επίκεντρο την περιβόητη FF Group Sourcing, αυτός παραμένει καταζητούμενος και πλέον με βάση την καταδικαστική απόφαση όταν συλληφθεί θα οδηγηθεί αμέσως στη φυλακή.

    Συνολικά οι πέντε καταδικασθέντες για το σκάνδαλο της Folli Follie κρίθηκαν με την απόφαση του δικαστηρίου ένοχοι για βαριά κακουργήματα, τα οποία κατά περίσταση είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη, πλαστογραφία, χειραγώγηση της αγοράς και συνέργειες στα συγκεκριμένα αδικήματα. Οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι της υπόθεσης ομόφωνα αθωώθηκαν από κάθε κατηγορία που αντιμετώπιζαν.

    Μπαλάκι οι ευθύνες

    «Ηταν ενός ανδρός αρχή. Ο πατέρας μου είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ό,τι και να έλεγα ένιωθα ότι δεν ακουγόμουν», είχε πει στην απολογία του στο δικαστήριο ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, διαχωρίζοντας τη θέση του από τον 83χρονο γονέα του και τα όσα έκνομα έγιναν στην εταιρεία κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του. Από την πλευρά του o Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε μιλήσει για μια… παροδική «ωραιοποίηση» των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας του, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τους πειραγμένους ισολογισμούς και τα μαγειρεμένα οικονομικά στοιχεία στα στελέχη του υποομίλου του στην Ασία, ήτοι τον εξαφανισμένο Ιωάννη Μπεγέτη και τον Τσου Τσουέν (Τόνιο) Λο, ο οποίος ήταν ο νόμιμος εκπρόσωπος της FF Group στο μακρινό Χονγκ Κονγκ. «Τους είχα τυφλή εμπιστοσύνη», είχε πει για αυτά τα δύο πρόσωπα ο πατέρας Κουτσολιούτσος, με την εισαγγελέα όμως και τα μέλη της έδρας να τον σφυροκοπούν με ερωτήσεις, στις οποίες ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Folli Follie μάλλον δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις:

    Εισαγγελέας: Η Alvarez & Marsal λέει ότι το 73% του κύκλου εργασιών σας ήταν εικονικό. Τι λέτε γι’ αυτό;
    Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Δεν ισχύει.
    Εισ.: Τι ισχύει;
    Δ.Κ.: Ηταν κατά 80% πραγματικός.
    Εισ.: Ο Μπεγιέτης είχε κάποιον λόγο να λειτουργεί πίσω από την πλάτη σας;
    Δ.Κ.: Επαιρνε οδηγίες από τον Τόνιο.
    Εισ.: Τι συμφέροντα είχαν να λειτουργούν πίσω από την πλάτη σας;
    Δ.Κ.: Πάντως, οικονομικό συμφέρον δεν ήταν. Μάλλον αυτή η ωραιοποίηση που λέγαμε…
    Εισ.: Πληρώνατε φόρους για τις εικονικές πωλήσεις;
    Δ.Κ.: Ναι.
    Εισ.: Πώς καλύπτατε αυτούς τους φόρους αφού οι πωλήσεις ήταν εικονικές;
    Δ.Κ.: Από ίδια κεφάλαια της εταιρείας στην Ασία.

    Στην απήχηση της εταιρείας, όσον αφορά το κομμάτι του σχεδιασμού των κοσμημάτων και των αξεσουάρ που εμπορεύονταν, είχε σταθεί η Καίτη Κουτσολιούτσου, λέγοντας πως «τα βραχιολάκια μας τα μιμήθηκε ακόμη και η Hermes». Δηλώνοντας πλήρη άγνοια για ό,τι συνέβαινε στην εταιρεία, η σύζυγος Κουτσολιούτσου εξήρε μάλιστα το επιχειρηματικό δαιμόνιο του άντρα της καθώς και την εντιμότητα του γιου της. «Το μόνο που ήξερα ήταν για τις πλαστογραφίες τραπεζικών στοιχείων όταν είχα πάει στο Χονγκ Κονγκ, και αυτό το έμαθε από τον έλεγχο της Alvarez & Marsal. Μου έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι», είχε αναφέρει η Καίτη Κουτσολιούτσου, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα για τον πολυτελή βίο της οικογένειάς της.

    Η δικαίωση των ζημιωθέντων

    Πέρα από το σκέλος της δικαστικής ετυμηγορίας που αφορούσε την ενοχή των πέντε εκ των συνολικά 11 κατηγορουμένων της υπόθεσης και τον τρόπο έκτισης των ποινών που τους επιβλήθηκαν, ιδιαίτερη αξία έχει και η απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο για την τύχη των δεσμευμένων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie και των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Αυτά, σύμφωνα με την απόφαση, δεν θα περάσουν στα χέρια της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας, αλλά θα παραμείνουν δεσμευμένα προκειμένου να αποκατασταθούν όσοι ζημιώθηκαν από την παράνομη δράση των άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας. Πρόκειται για μικροεπενδυτές, τον ΕΦΚΑ, τον ΕΟΠΥΥ, τράπεζες, το Υπερταμείο κ.ά.

    «Το μήνυμα που εξέπεμψε η Δικαιοσύνη είναι ότι οι επενδυτές στην Ελλάδα, σε περίπτωση αποδεδειγμένης εξαπάτησής τους στο Χρηματιστήριο, αποζημιώνονται», ανέφερε σε δήλωσή του μετά το τέλος της δίκης ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Επενδυτών Γιάννης Κυριακόπουλος, για να προσθέσει ότι πρόκειται για μια απόφαση με τεράστια σημασία για την κεφαλαιαγορά και την οικονομία της χώρας. Αντίθετα, η πλευρά της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας βγαίνει χαμένη από αυτή την απόφαση του δικαστηρίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζονται ήδη οι δυνατότητες που υπάρχουν από τον νόμο ώστε να ζητηθεί η ανατροπή της.

    Απονομή Δικαιοσύνης

    Για να φτάσουμε όμως στο «λύεται η συνεδρίαση» που ακούστηκε από τα χείλη της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων την περασμένη Πέμπτη χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια ερευνών, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε πλήθος δικαστικών ενεργειών αλλά και απρόσμενων ανατροπών που καθυστέρησαν την έναρξη της δίκης της Folli Follie.

    Ηταν Μάιος του 2018 όταν το fund Quintessential Capital Management LLC (QCM) έφερνε στο φως τον ασύλληπτο μηχανισμό παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, η οποία μέχρι τότε μεσουρανούσε σε Ευρώπη και Ασία. Μετά την αποκάλυψη της απάτης, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση και λίγους μήνες αργότερα κατάφερε να δέσει ένα βαρύ κατηγορητήριο για τους Κουτσολιούτσους και τους συνεργάτες τους, ζητώντας μάλιστα τη δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου των εμπλεκομένων, όπως και έγινε.

    Οσα ακολούθησαν είναι λίγο πολύ γνωστά. Οι κατηγορούμενοι πέρασαν στη συνέχεια το κατώφλι της ανακρίτριας για να απολογηθούν, με τον πατέρα και τον υιό Κουτσολιούτσου να προφυλακίζονται και τον Τύπο να φέρνει πλέον στο φως όλες τις παραμέτρους της μεγάλης απάτης που εξέθεσε τη χώρα διεθνώς. Οπως αποκαλύφθηκε, η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων άρχισε τουλάχιστον από το 2006 και χαρακτηρίζονταν από ένα όργιο πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων, εικονικών συναλλαγών και δήθεν θυγατρικών εταιρειών της Folli Follie στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα.

    Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, η εταιρεία της Folli Follie στην Κίνα επί σειρά ετών παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα τόσο σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς όσο επίσης και σε ανύπαρκτους εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν μόνο τραπεζικό λογαριασμό η εταιρεία μέσω των ψευδών στοιχείων εμφάνιζε υπόλοιπο 70 εκατ. ευρώ, αν και το πραγματικό διαθέσιμο ήταν μόλις 60 ευρώ! Ακολούθως, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Κίνας και ζητούσαν αυτές να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς της εταιρείας στην Ελλάδα.

    Η πρώτη δίκη που κατέληξε σε φιάσκο

    Τον Αύγουστο του 2021 εκδόθηκε το βούλευμα που έστελνε τους Κουτσολιούτσους και τους συγκατηγορούμενους σε δίκη και τον Ιανουάριο του 2022 προσδιορίστηκε η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Αυτή η δίκη όμως, ενώ ξεκίνησε κανονικά, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τα μέλη του πρώτου αυτού δικαστηρίου αποφάσισαν την αναβολή της επικαλούμενα την τότε αποχή των δικηγόρων από δίκες για εγκληματική οργάνωση. Το δικαστήριο εκείνο, όπως είχε αναφέρει η πρόεδρός του, αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε διαδοχικές διακοπές της συζήτησης της υπόθεσης με αντίστοιχη ματαίωση 35 προσδιορισμένων συνεδριάσεων, κάτι που είχε αντίκτυπο και σε άλλες δίκες στο Εφετείο της Αθήνας.

    Εν τέλει, η πρώτη αυτή δίκη αναβλήθηκε για τον περασμένο Ιούνιο, με το δικαστήριο εκείνο να δίνει τη σκυτάλη της διερεύνησης της υπόθεσης σε αυτό που δίκασε και καταδίκασε πέντε εκ των κατηγορουμένων την περασμένη Πέμπτη. Στο μεταξύ, όμως, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχαν καταφέρει να βγουν από τη φυλακή, καθώς είχε λήξει το 18μηνο της προφυλάκισής τους. Μόνο που αυτή η ελευθερία δεν κράτησε πολύ, τουλάχιστον για τον υιό Κουτσολιούτσο, ο οποίος επέστρεψε ξανά σε αυτές.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων: Τριψήφιος αριθμός δοτών για πρώτη φορά – Χαμηλά τα νούμερα στην Αχαϊα

    Εκατό δότες οργάνων μετρά έως και σήμερα για το...

    Μαρία Ηλιάκη: Δεν νομίζω ότι θα πήγαινα καλεσμένη στην εκπομπή του Νίκου Μουτσινά, θα ήταν άβολο

    Η Μαρία Ηλιάκη έκανε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες και αναφέρθηκε στο...

    Ευαγγελία Πλατανιώτη: Υποψήφια για αθλήτρια του κόσμου το 2024

    Υποψήφια για το βραβείο της κορυφαίας αθλήτριας του κόσμου...

    ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Απορίες μετά το “διαζύγιο” ΝΔ – Σαμαρά

    Ο πολιτικός συντάκτης του ΑΝΤ1, Σπύρος Μουρελάτος, γράφει για...
    Best Shop