Το εκμέκ παγωτό συνδυάζει την κλασική γεύση του σιροπιαστού εκμέκ με την δροσιά του παγωτού, δημιουργώντας ένα δροσιστικό και απολαυστικό γλυκό ιδανικό για ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
Υλικά
Για το εκμέκ:
- 500 ml γάλα φρέσκο
- 100 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 ξύλο κανέλας
- 4 αυγά
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα (προαιρετικό)
Για το σιρόπι:
- 500 ml νερό
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
Για το παγωτό:
- 1 λίτρο κρέμα γάλακτος
- 400 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες
Για το εκμέκ:
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το γάλα με τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.
- Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί.
- Ενσωματώστε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.
- Ρίξτε το μείγμα σε ένα πυρέξ και πασπαλίστε με τα χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης, αν θέλετε.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του εκμέκ.
Για το σιρόπι:
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.
- Περιχύστε το κρύο σιρόπι πάνω από το ζεστό εκμέκ και αφήστε το να το απορροφήσει.
Για το παγωτό:
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη σαντιγί.
- Απλώστε τη σαντιγί πάνω από το σιροπιασμένο εκμέκ.
- Βάλτε το εκμέκ παγωτό στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να παγώσει καλά.