Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, προς υπουργούς βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ήταν η καρατόμηση του Λευτέρη Αυγενάκη με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Αυγενάκης ήταν ο πρώτος γραμματέας του κ. Μητσοτάκη από όταν ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ το 2016, ενώ επί 5 συναπτά έτη, μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό, χρημάτισε σε υπουργικές θέσεις. Η προκλητική συμπεριφορά του με την επίθεση σε υπάλληλο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος που καταγράφησε και σε βίντεο, όμως, δεν άφησε κανένα περιθώριο στον πρωθυπουργό, ο οποίος κίνησε άμεσα τις σχετικές διαδικασίες.
Έτσι, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, ο κ. Αυγενάκης διεγράφη από βουλευτής του κόμματος, ενώ η απώλεια της ιδιότητας του βουλευτή του αποστερεί τη δυνατότητα συμμετοχής και στα όργανα του κόμματος, τόσο στην Κεντρική Επιτροπή όσο και στο συνέδριο. Βεβαίως, ο ίδιος παραμένει βουλευτής, καθώς δεν παραδίδει την έδρα του, ενώ διαμηνύει ότι δεν θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, στηρίζοντας τα κυβερνητικά νομοσχέδια.
Εκνευρισμός στο Μαξίμου
Το χρονικό των γεγονότων, πάντως, δηλοί τον εκνευρισμό του Μεγάρου Μαξίμου. Το επίμαχο βίντεο εντόπισε κυβερνητικό στέλεχος τα ξημερώματα της Τετάρτης στα social media, όταν ξεκίνησε η ευρεία αναπαραγωγή του. Ο πρωθυπουργός ξύπνησε το πρωί, ώστε να είναι στις 6 το πρωί στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ και είχε εικόνα για την κατάσταση. Μόλις έφυγε από εκεί και κατευθυνόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, τηλεφώνησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος είχε προγραμματισμένη εμφάνιση στον ΑΝΤ1. Εκεί ο κ. Μαρινάκης κατέστησε σαφές ότι οι συμπεριφορές του τύπου «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», δεν είναι ανεκτές από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στον πρωινό καφέ ο κ. Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος. Τόσο για την επαίσχυντη συμπεριφορά Αυγενάκη, ο οποίος έδινε με αυτόν τον τρόπο τροφή στη συζήτηση περί κυβερνητικής αλαζονείας, όσο και για το γεγονός ότι πήρε τους «προβολείς» από τις πρωτοβουλίες που αναλάμβανε για την καθημερινότητα. Έτσι, μόλις ολοκληρώθηκε ο «καφές», ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη να ειδοποιήσει τον κ. Αυγενάκη να έρθει άμεσα στην Αθήνα. Μάλιστα, νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στον κ. Αυγενάκη και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος επίσης «έβραζε» για ένα ακόμα σκηνικό πλήρους εκτροπής μέλους του Κοινοβουλίου, μετά τις ύβρεις της Θεανώς Φωτίου σε συνεδρίαση με παρούσα την Όλγα Κεφαλογιάννη.
«Έχω πάρει τις αποφάσεις μου»
Μετά το Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης έφυγε από το γραφείο του και πήγε στο υπουργείο Υγείας, ενώ ο κ. Αυγενάκης ήταν καθ’ οδόν για την Αθήνα. Μετά την επιστροφή του, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε σε συνεργάτες του ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του και, αφού ενημερώθηκε και από τον κ. Καλαφάτη για τη σύντομη συζήτηση που είχε στο γραφείο του με τον πρώην υπουργό και γραμματέα της ΝΔ, ζήτησε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ να συνεδρίασει για να επικυρώσει τη διαγραφή Αυγενάκη. Για τον πρωθυπουργό, η αποπομπή ακόμα και ενός κεντρικού στελέχους της ΝΔ, δεν ήταν θέμα προς συζήτηση, από τη στιγμή που εμφανιζόταν να συμπεριφέρεται με προκλητικό τρόπο.
Η δεύτερη διαγραφή
Για τον κ. Αυγενάκη, πάντως, δεν ήταν η πρώτη διαγραφή της πολιτικής του καριέρας, αλλά η δεύτερη. Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν θα διαπιστώσει ότι ο πρώην υπουργός είχε διαγραφεί και τον Νοέμβριο του 2012, αυτή τη φορά για πολιτικούς λόγους, από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Τότε, ο κ. Αυγενάκης που δεν διατηρούσε και τις καλύτερες σχέσεις με τον τότε πρόεδρο, «φλέρταρε» με το νεοϊδρυθέν κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, οπότε ένα πρωί διεγράφη με εντολή Σαμαρά. Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε έντονα, αλλά λίγο μετά εντάχθηκε στη Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Μπακογιάννη, για να επιστρέψουν από κοινού ενόψει των δεύτερων εκλογών του 2012. Μένει να φανεί, αν ο κ. Αυγενάκης προσδοκά να έχει και μια τρίτη ευκαιρία σε δεύτερο χρόνο.
Στο υπουργείο Εργασίας
Ο πρωθυπουργός, πάντως, συνεχίζει τον κύκλο επαφών του με τα υπουργεία, στον απόηχο του πρόσφατου ανασχηματισμού, καθώς το πρωί θα βρεθεί στο υπουργείο Εργασίας για να συναντηθεί με τη Νίκη Κεραμέως. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και ο κατώτατος μισθός, ενώ μένει να φανεί, αν ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να ανοίξει τη συζήτηση για την αναπροσαρμογή επιδομάτων, όπως το επίδομα ανεργίας.