Το ενδιαφέρον των υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛΑΣ Αχαΐας και Δυτ. Ελλάδας μετατοπίζεται, χωρίς φυσικά να παραμελούνται τα υπηρεσιακά καθήκοντα, στις επικείμενες κρίσεις.
Εκτιμάται ότι η σχετική διαδικασία από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, θ’ αρχίσει το τρίτο 10ημερο του Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.
Οι κρίσεις, όπως είναι ευνόητο, αφορούν τους πάντες. Από τον πιο «χαμηλό» αξιωματικό μέχρι την ηγεσία της ΕΛΑΣ (αρχηγός, υπαρχηγοί, κορυφαίοι επιτελείς που φέρουν τους βαθμούς των υποστράτηγων και αντιστράτηγων).
Στον νομό Αχαΐας και τη Δυτική Ελλάδα οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματικοί φέρουν τον βαθμό του ταξιάρχου και πρόκειται για τους Απόστολο Μαρτζάκλη (γενικό επιθεωρητή ΕΛΑΣ Δυτ. Ελλάδος) και Γιώργο Μιχαλόπουλο (Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας).
«ΚΛΕΙΔΙ» ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ
Το κυριότερο «κλειδί» των κρίσεων ασφαλώς σχετίζεται άμεσα με το παραχθέν έργο και την ανάλογη πίστωση στα πρόσωπα που κρίνονται.
Ο Ταξίαρχος Απόστολος Μαρτζάκλης προκαταβολικώς έχει κριθεί επαρκής, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον αστυνομικό διευθυντή, ταξίαρχο Γιώργο Μιχαλόπουλο. Η ΕΛΑΣ της περιοχής κατήγαγε αρκετές επιτυχίες κατά του κοινού εγκλήματος και διαχειρίστηκε ψύχραιμα πολλές λεπτές καταστάσεις (πανδημία, εκδηλώσεις Πολυτεχνείου, Γρηγορόπουλος, κ.ο.κ.).
Τόσο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, όσο και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, έχουν εκφρασθεί θετικά και μετά το επιτυχές πέρας κάθε δύσκολης αποστολής, έσπευδαν να συγχαρούν την περιφερειακή και ντόπια ηγεσία του Σώματος.
Εν προκειμένω, όμως, οι προαγωγές έχουν σχέση με το «βάθος» των αποστρατεύσεων. Υπ’ αυτή την έννοια, ρεαλιστικά αναμένεται να προαχθεί στον βαθμό του υποστράτηγου ο Απόστολος Μαρτζάκλης, ο οποίος είναι 6ος κατά σειρά αρχαιότητας στην «επετηρίδα» των ταξιάρχων. Καθώς αναμένεται να αποστρατευθούν περισσότεροι από 6 υποστράτηγοι σε όλη τη χώρα, προβλέπεται ότι θα προαχθεί. Φυσικά, σε τέτοιες περιπτώσεις, υφίσταται και το ενδεχόμενο της αποστρατείας, αλλά φαντάζει «χλωμό» έως ανύπαρκτο, δεδομένης της υπηρεσιακής επάρκειάς του.
ΜΟΝΟ ΑΝ ΓΙΝΕΙ «ΣΦΑΓΗ»
Ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας Γιώργος Μιχαλόπουλος είναι 19ος στην επετηρίδα και θα πρέπει να γίνει μεγάλη «σφαγή» στους υποστράτηγους για να έχει ελπίδες προαγωγής. Άρα το πλέον εφικτό ενδεχόμενο είναι ότι θα συνεχίσει την καριέρα του ως ταξίαρχος με το βλέμμα για προαγωγή στις μεθεπόμενες κρίσεις. Ας σημειωθεί ότι στον ίδιο παρονομαστή βρίσκεται και ο αστυνομικός διευθυντής Ακαρνανίας ταξίαρχος Γιάννης Νταλαχάνης.
Ενα «σκαλί» πιο κάτω βρίσκονται οι αστυνομικοί διευθυντές της περιοχής. Κάποιοι αγωνιούν γιατί είναι στα όρια της προαγωγής, ενώ κάποιο άλλοι είναι χαμηλά στην επετηρίδα και γνωρίζουν ότι δεν είναι φέτος η χρονιά τους.
ΑΠΕΥΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ
Παρεμπιπτόντως, υπάρχει και ο … τρίτος δρόμος της αποστρατείας τον οποίο την συγκεκριμένη στιγμή απεύχονται, γιατί ηλικιακά νοιώθουν μάχιμοι και δεν επιθυμούν την «πρόωρη» συνταξιοδότηση.
Κρίνονται, λοιπόν, οι αστυνομικοί διευθυντές Γιώργος Σωτηρόπουλος και Γιάννης Κυριακόπουλος (ο αρχαιότερος όλων), που είναι σήμερα οι βοηθοί των Απ. Μαρτζάκλη και Γ. Μιχαλόπουλου, αντίστοιχα.
Εξ άλλου, με ενισχυμένες ελπίδες προαγωγής αναμένει τις κρίσεις ο αστ. διευθυντής Ανδρέας Γκίζας. Το ίδιο βαθμό φέρει και ο χαμηλών τόνων διοικητής Ασφάλειας της Πάτρας Μιχάλης Οικονομόπουλος που έπεται στην επετηρίδα και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα φθάσουν μέχρι εκεί οι προαγωγές των αστυνομικών διευθυντών. Στο ίδιο πενιχρό επίπεδο προαγωγής κινούνται και οι ελπίδες του Μεσσήνιου Αστυνομικού Δ/ντη Ηλείας κ. Μάνταλου.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ …ΣΤΕΡΙΑ
Τέλος, υφίστανται και οι περιπτώσεις δυο Αχαιών αστυνομικών διευθυντών, που υπηρετούν στη Σάμο και τη Ζάκυνθο. Πρόκειται για τους Ανδρέα Τσαπικούνη, που προήχθη πέρυσι σε ταξίαρχο και τοποθετήθηκε στο ακριτικό νησί του Βορείου Αιγαίου και το Θόδωρο Τσάτσαρη, που προΐσταται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου.
Εχοντας κάνει και οι δυο το «αγροτικό» τους, φαντάζει πιθανό και εύλογο ότι θα «διεκδικήσουν» την επάνοδο τους στη … στεριά.
Πελοπόννησος