Κύκλωμα εκβιαστών: Επιστράτευε άστεγους για να καταγγέλλουν καταστηματάρχες που δεν ενέδιδαν – Ο ρόλος της Νάνσυς από την Πάτρα

    Ημερομηνία:

    Ένα νέο και εντυπωσιακό στοιχείο έρχεται στο φως για τη δράση του κυκλώματος των εκβιαστών που είχε γίνει εφιάλτης για επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, λίγες ώρες μετά την προφυλάκιση της αρχηγού, Νάνσυ, και άλλων τεσσάρων κατηγορουμένων: του αδελφού της, ενός συγγενικού προσώπου υψηλόβαθμου στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης και δύο υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, στον ανακριτή είχαν απολογηθεί ακόμη οκτώ κατηγορούμενοι και είχαν προφυλακιστεί οι δύο εξ αυτών.

    Από το νέο αυτό στοιχείο προκύπτει ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από τα μέλη του κυκλώματος για να εκβιάζουν επιχειρηματίες με σκοπό το κέρδος ήταν πολυποίκιλες και περίτεχνες. Το κύκλωμα εξασφάλιζε «ασυλία» από την επιβολή προστίμων για παραβάσεις ή άλλες διευκολύνσεις, έναντι χρημάτων. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που δεν ενέδιδαν στους εκβιασμούς αντιμετώπιζαν ακόμα και νομικές περιπέτειες. Το «εργαλείο» που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για να πετύχει τους σκοπούς του ήταν η χρήση «μπροστινών» για την υποβολή στοχευμένων καταγγελιών, στους οποίους έδιναν 50 ευρώ ανά καταγγελία.

    Για να μην αποκαλυφθεί το κύκλωμα, χρησιμοποιούσε «μπροστινούς», όπως άστεγους και πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι προχωρούσαν σε καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές για διάφορες αιτίες, από μια απλή κατάληψη ενός πεζόδρομου από τραπεζοκαθίσματα μέχρι τη μη παροχή αποδείξεων από την ταμειακή μηχανή ενός καταστήματος.

    Αυτές οι καταγγελίες προκαλούσαν μεγάλο πονοκέφαλο στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα του δημόσιου τομέα, μεταφέροντας την πίεση στους καταστηματάρχες που έφταναν σε αδιέξοδο: ή θα πλήρωναν για «ασυλία» ή θα αναγκάζονταν να τρέχουν στα δικαστήρια κάθε τρεις και λίγο.

    Καταστηματάρχης που επικοινώνησε με το protothema.gr ανέφερε ότι, έπειτα από έρευνα, διαπίστωσε ότι οι καταγγελίες που αφορούσαν τη δική του επιχείρηση έφεραν τα στοιχεία του ίδιου προσώπου, κάτι που του κίνησε την περιέργεια. Επειδή το συγκεκριμένο άτομο περιφερόταν στην περιοχή και οι περίοικοι γνώριζαν τα στοιχεία του, γρήγορα διαπίστωσε και τον τόπο διαμονής του, ξενοδοχεία για άστεγους στο κέντρο της Αθήνας.

    Κύκλωμα εκβιαστών: Ηχητικό ντοκουμέντο

    Οι καταγγελίες

    Ενδεικτικά, το protothema.gr φέρνει στο φως μερικές από τις καταγγελίες «μπροστινών» που χρησιμοποιήθηκαν από το κύκλωμα για την εκβίαση του συγκεκριμένου επιχειρηματία κι άλλων.

    Μία χαρακτηριστική καταγγελία αναφέρει: «Κύριοι, καλημέρα σας. Σήμερα, Τρίτη 3/10/2023, ώρα 09:30, η επιχείρηση ψιλικά, τσιγάρα και εμπόρια παλιών βιβλίων στην οδό … πωλούσε ακριβά βιβλία χωρίς να κόβει αποδείξεις. Όταν την ρώτησα, μου απάντησε ότι έχει χαλάσει η ταμειακή μηχανή χωρίς πινακίδα γνωστοποίησης. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.»

    eggrafa-14

    Σε μια άλλη περίπτωση, με καταγγελία προς την Εισαγγελία Αθηνών το ίδιο πρόσωπο ζητά την ποινική δίωξη του Δημάρχου Αθηνών και του τμηματάρχη της Δημοτικής Αστυνομίας, επειδή, κατά τους ισχυρισμούς του, κάλυπταν επιχειρηματία που είχε κάνει κατάληψη με τραπεζοκαθίσματα σε πεζόδρομο.

    eggrafa-11

    Σε άλλη καταγγελία του, το ίδιο πάλι πρόσωπο, αναφέρεται σε μη τήρηση των πρωτοκόλλων για την μετάδοση του κορωνοϊού σημειώνοντας στην καταγγελία του ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν προχωρήσει στην σφράγιση της συγκεκριμένης επιχείρησης.

    eggrafa-2
    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πρέπει να σώσουμε την Κύπρο και η Κύπρος θα μας σώσει!”

    "Κύριε Πρωθυπουργέ, ξέρετε εσείς έστω και έναν κατακτητή που...

    ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: Να αφήσεις τις φωτογραφίες ο Πιερρακάκης και να λάβει μέτρα για τα παιδιά μας

    ΑΠό την Δημοτική Αρχή Πάτρας ανακοινώθηκε: Όπως πληροφορηθήκαμε από...

    ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ: Σύσκεψη εργασίας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

    Σύσκεψη, συγκάλεσε, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, την...

    ΕΕ: «Θα έπρεπε να είστε φυλακή» – Ποια είναι η Πολωνή ευρωβουλευτής που επιτέθηκε στη Φον ντερ Λάιεν

    Αίσθηση προκάλεσε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, λίγο πριν ξεκινήσει η...