Σε κινητήρια δύναμη για τις οικονομίες της Ευρώπης αλλά και ειδικότερα των Βαλκανίων αναδεικνύεται ο τουρισμός και φέτος το καλοκαίρι παρά τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και τις ανησυχίες για τις πιέσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματα των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν οι τελευταίες οικονομικές αναλύσεις με την Moody’s να εκτιμά ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να αποτελεί και φέτος θεμελιώδη πηγή εισοδήματος για τη ζώνη του ευρώ. Μάλιστα, ο κλάδος, αν ληφθούν υπόψη και τα νούμερα των διανυκτερεύσεων των πρώτων μηνών του έτους που προοιωνίζουν μία θετική συνέχεια, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιό του τη φετινή χρονιά την στιγμή που άλλοι κλάδοι της οικονομίας δείχνουν να πιέζονται.
Για το πρώτο (πιο αδύναμο παραδοσιακά) τρίμηνο του 2024 καταγράφηκε αύξηση 6,5% στον αριθμό διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και με ένα +5,7% ενίσχυση σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο, το 2019, με τους αναλυτές της Moody’s να στέκονται ιδιαίτερα στην αυξημένη διάθεση των ξένων ταξιδιωτών, εκτός Ε.Ε., να ταξιδέψουν, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις ροές από τον κλάδο τη θερινή περίοδο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα του καλοκαιριού όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι που θα αυξήσουν επίσης την επισκεψιμότητα από τρίτες αγορές, εκτός Ευρώπης, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Το γεγονός ότι ο τουρισμός αναδεικνύεται σε κινητήρια δύναμη φέτος το καλοκαίρι αποδεικνύεται και στην περίπτωση της Γερμανίας όπου το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το Euro 2024 λειτουργεί ως τονωτική ένεση στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία.
Για τις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων εκτιμάται από τους αναλυτές της ΤτΕ ότι θα ανακάμψουν το 2024, μετά από δύο έτη σχετικά χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, υποστηριζόμενες σημαντικά και από το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης της ΕΕ που εγκρίθηκε στο τέλος του 2023.
Για την Ελλάδα, η ΤτΕ δεν αποκλείει φέτος τα έσοδα από τον κλάδο να υπερβούν τις σχετικές προβλέψεις. Οι πρώτοι μήνες του 2024 ήταν ιδιαίτερα θετικοί για τον ελληνικό τουρισμό, δημιουργώντας προσδοκίες για υπέρβαση των ιστορικά υψηλών επιπέδων του 2023, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τουριστικού κλάδου, στο μεσοπρόθεσμο αλλά και στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, συνδέεται με την υλοποίηση έργων υποδομών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τις πράσινες επενδύσεις, τη βελτίωση της προσβασιμότητας στους τουριστικούς προορισμούς, τον ψηφιακό μετασχηματισμό (περιλαμβανόμενης της διαθεσιμότητας γρήγορου ίντερνετ σε όλες τις τουριστικές περιοχές), αλλά και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του κλάδου.