Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου είναι αντιμέτωπες με το μείζον πρόβλημα της υπογεννητικότητας.
Σύμφωνα με τη διετή έκθεση του οργανισμού για τις Παγκόσμιες Προοπτικές Πληθυσμού, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να κορυφωθεί σε περίπου 10,3 δισεκατομμύρια στα μέσα της δεκαετίας του 2080 από τα 8,2 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα.
Αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στα 10,2 δισεκατομμύρια έως το 2100 – 6% χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν πριν από μια δεκαετία.
Ο ΟΗΕ το 2022 είχε εκτιμήσει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωνόταν στα 10,4 δισεκατομμύρια μέχρι τη δεκαετία του 2080.
«Η πρωιμότερη και χαμηλότερη κορύφωση είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μειωμένες περιβαλλοντικές πιέσεις από τις ανθρώπινες επιπτώσεις λόγω της χαμηλότερης συνολικής κατανάλωσης», πρόσθεσε ο Λι.
Το 2024,ο πληθυσμός έχει ήδη κορυφωθεί σε 63 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας. Ο συνολικός πληθυσμός των χωρών αυτών προβλέπεται να μειωθεί κατά 14% τα επόμενα 30 χρόνια.
Ωστόσο, σε εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Νίγηρα, της Σομαλίας, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, προβλέπεται «πολύ ταχεία ανάπτυξη», όπου ο συνολικός πληθυσμός της ομάδας αυτής θα διπλασιαστεί μεταξύ 2024 και 2054.
Για 126 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας, της Ινδονησίας και του Πακιστάν, ο πληθυσμός αναμένεται να κορυφωθεί στο δεύτερο μισό του αιώνα ή αργότερα.