Τιμές ακινήτων: Γιατί ανεβαίνουν στην Ελλάδα ενώ πέφτουν στην Ευρωζώνη

    Ημερομηνία:

    Την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. κατέγραψαν οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου. Συγκεκριμένα, η άνοδος άγγιξε το 10,4%, πίσω μόνο από την Πολωνία και τη Βουλγαρία, όπου οι τιμές σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 18% και 16% αντίστοιχα. Από τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στην Πορτογαλία με 7%, ενώ ακολούθησε η αγορά της Ισπανίας, όπου οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 6,4%.

    Ωστόσο, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, συνολικά στην Ευρώπη η εικόνα είναι σχετικά σταθερή, καθώς στη μεν Ε.Ε. καταγράφηκε μικρή αύξηση κατά 1,3%, στη δε Ευρωζώνη οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,4%. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, μείωση τιμών πώλησης κατοικιών σημειώθηκε σε επτά χώρες, ενώ σε 19 κατεγράφησαν αυξήσεις. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στο Λουξεμβούργο με 10,9%, στη Γερμανία με 5,7% και τη Γαλλία με 4,8%. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι αγορές της Φινλανδίας (-4,3%), της Αυστρίας (-2,2%) και της Σουηδίας (-1,6%).

    Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Alpha Bank αναφέρει ότι ο δείκτης τιμών πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα, όπως αυτός δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), έχει σημειώσει συνολική αύξηση κατά 66% από το τρίτο τρίμηνο του 2017, που ήταν το χαμηλότερο σημείο της αγοράς, μέχρι και το φετινό πρώτο τρίμηνο. Μόνο κατά το 2023 η μέση πανελλαδική αύξηση άγγιξε το 13,8%, προτού υποχωρήσει ελαφρώς σε 10,4% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

    Αντιθέτως, στην υπόλοιπη Ευρωζώνη οι τιμές πώλησης κατοικιών κινούνται ελαφρώς πτωτικά τον τελευταίο χρόνο. Η αντιδιαστολή αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό σημείο του κύκλου των τιμών, καθώς ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές αυξάνονταν, στην Ελλάδα υποχωρούσαν – και αντίστροφα. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας δεν έχουν ανακάμψει πλήρως σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, οι τιμές των κατοικιών παραμένουν 4% κάτω από το ανώτατο σημείο που είχε καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο του 2008. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η περιοχή της Αττικής. Στο λεκανοπέδιο, μετά και την ετήσια αύξηση κατά 9,4% που σημειώθηκε κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών έχουν καταγράψει συνολική αύξηση 85% σε σχέση με τις αρχές του 2017, όταν ξεκίνησε η πορεία ανάκαμψης της κτηματαγοράς. Ετσι, πλέον βρίσκονται σε επίπεδο κατά 2,4% υψηλότερο από το 2008, όταν είχε καταγραφεί το προηγούμενο ιστορικό υψηλό της αγοράς κατοικίας.

    Αυτό είναι εμφανές και με βάση τη σύγκριση των τιμών στο σύνολο της Ευρώπης, που πραγματοποιεί η Eurostat για την περίοδο από το 2010 έως και το φετινό πρώτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, στο σύνολο της Ε.Ε. η μέση αύξηση αγγίζει το 49%, ενώ τα ενοίκια καταγράφουν αύξηση κατά 24%. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφουν οι χώρες της Βαλτικής, αλλά και της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Στην Εσθονία η αύξηση κατά το διάστημα αυτό ανήλθε σε 223%, στην Ουγγαρία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 207%, στη Λιθουανία κατά 170% και στη Λετονία κατά 140%. Μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης σε Τσεχία (125%), Αυστρία (108%) και Λουξεμβούργο (101%). Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές στην Ιταλία (-8%) και την Κύπρο (-1,2%).

    Σύμφωνα με την Alpha Bank, ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα αυξάνονται πλέον με ταχύτερο ρυθμό έναντι της υπόλοιπης Ε.Ε. είναι ασφαλώς η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που ιδίως την τελευταία τριετία ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τάση που συνεχίζεται και φέτος. Συγκεκριμένα, το πρώτο φετινό τρίμηνο το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, έναντι 0,5% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.-27.

    Σημαντικό ρόλο στην ταχύτερη άνοδο των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης έχουν διαδραματίσει επίσης οι επιδόσεις του τουρισμού και η ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού. Oι διανυκτερεύσεις έχουν αυξηθεί από 20,3 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018, σε 36,4 εκατ. το 2023. Αντίστοιχα, οι ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων ανήλθαν σε 2 δισ. το 2022 όσο το 2023, έναντι 400 εκατ. ευρώ που ήταν ο ετήσιος μέσος όρος της προηγούμενης δεκαετίας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Ντάτσικα σε δράση για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού

    Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, Γεωργία Ντάτσικα, συνοδευόμενη...

    Δημιουργικές Επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας σε συνάντηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό , μέσω του έργου CHERRY

    Πολιτιστικοί φορείς και δημιουργικές επιχειρήσεις της που δραστηριοποιούνται στην...

    Εξιχνιάστηκε η μεγάλη ληστεία στο Λαύριο – Έξι συλλήψεις, ανάμεσά τους και ο οδηγός της χρηματαποστολής

    Εξι άτομα έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ κατηγορούμενοι...
    Best Shop