Φορολογικές δηλώσεις: «Παράθυρο» για έμμεση παράταση έως τέλος Αυγούστου

    Ημερομηνία:

    Το σενάριο για έμμεση παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τέλη Αυγούστου (με ταυτόχρονη πληρωμή τότε και των δύο πρώτων δόσεων «μια και έξω») φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Επισήμως, η διορία που έχει ανακοινωθεί δεν αλλάζει (26 Ιουλίου).

    Ωστόσο το ενδεχόμενο να δοθεί μια τέτοιου είδους έμμεση παράταση -όπως εφαρμόστηκε και πέρυσι και πρόπερσι- ενισχύεται από το γεγονός ότι απομένουν λιγότερες από 11 μέρες (10 εργάσιμες), αλλά σχεδόν 1,8 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1 (η σχεδόν 1 στις 3) δεν είχαν υποβληθεί ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται να υποβάλλονται, πλέον, 165.000 δηλώσεις Ε1 κάθε μέρα (ή 180.000 κάθε εργάσιμη) όταν το «ρεκόρ» υποβολών από φορολογούμενους σε μία μόνο μέρα δεν έχει ξεπεράσει φέτος τις 130.000 (ή τις 170.000, τα προηγούμενα τελευταία χρόνια).

    Επιπλέον των δηλώσεων όμως που υπολείπονται για να μπουν στο σύστημα TAXISεκκρεμότητα υπάρχει και για άλλες 253.816 αρχικές δηλώσεις που έρχονται να προστεθούν διότι, αν και έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα ήδη από τους φορολογούμενους ή τους λογιστές τους (και όχι από την ίδια την ΑΑΔΕ), οι υπόχρεοι λαμβάνουν μαζικά email από την Εφορία που τους καλεί να σπεύσουν να υποβάλουν τροποιητική έως τις 26 Ιουλίου, επειδή οι φορείς μισθοδοσίας τους (λογιστήρια επιχειρήσεων, ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ κλπ) απέστειλαν καθυστερημένα ή νέα ενημερωτικά αποδοχών του 2023, τα οποία δεν είχαν αναρτηθεί και περιληφθεί στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις όταν αυτές υποβλήθηκαν. Από αυτές πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 100.000 τροποιητικές υπεβλήθησαν σχεδόν άμεσα με τα νέα στοιχεία από τους φορολογουμένους ή τους λογιστές, με αποτέλεσμα ο αριθμός και αυτών των περιπτώσεων σταδιακά να μειώνεται.

    Μοντέλο 2022-2023

    Σε περίπτωση που επαναληφθεί η λύση αυτή που δοκιμάστηκε και πέρυσι, η αποπληρωμή του φόρου θα πρέπει γίνει σε γίνει σε επτά καταβολές αντί οκτώ μηνιαίες δόσεις, από όσους κάνουν χρήση της. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου, εκτός αν η δήλωση υποβληθεί Αύγουστο οπότε θα πρέπει τέλη του μηνός να πληρωθούν δύο δόσεις μαζεμένες. Σε κάθε περίπτωση, η αποπληρωμή σε δόσεις θα συνεχίζεται κάθε μήνα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2025, εκτός αν επιλεγεί η δυνατότητα για εφάπαξ εξόφληση του φόρου τον Ιούλιο, οπότε παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Πέρυσι πάντως, η ίδια έκπτωση δόθηκε και σε όσους εξόφλησαν εφάπαξ τον φόρο τον Αύγουστο, κάνοντας χρήση της έμμεσης παράτασης που δόθηκε τότε.

    Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ πάντως για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, μόνον 3 στους 10 καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Οι 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο, καθώς μάλιστα οι 2 στους 10 λαμβάνουν και επιστροφή φόρου.

    Αντιθέτως τα χρεωστικά εκκαθαριστικά βγαίνουν συνεχώς όλο και βαρύτερα για τους φορολογούμενους «της τελευταίας στιγμής».

    • Το 47,45% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο, καθώς για τις 2.994.361 από σύνολο 4.835.325 δηλώσεων Ε1 το εκκαθαριστικό βγαίνει μηδενικό.

    • Για το 20,81 % των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 307 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.006.231 φορολογούμενοι.

    • Το 31,74% των φορολογουμένων (1.534.732  δηλώσεις) βλέπει χρεωστικό εκκαθαριστικό και καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο 2,235 δισ. ευρώ ή από 1.426 ευρώ κατά μέσο όρο, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 20% εν συγκρίσει με ένα χρόνο πριν.

    Ωστόσο οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση η σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τα νησιά της Ελλάδας «στεγνώνουν» – Κρήτη και Νότιο Αιγαίο εκπέμπουν «SOS» για το νερό

    Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, οι υποδομές, αλλά και η αύξηση των...

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ: Μέχρι και την Κυριακή ο αφόρητος καύσωνας

    Βάσει της επικαιροποίησης του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού, η ...

    Γνωστός ηθοποιός παλεύει με το τραύμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

    Αφού μίλησε για την κακοποίηση από την οποία είχε...

    Από το βίδωμα μέχρι τον τελικό έλεγχο οχημάτων: Τα ρομπότ αντικατέστησαν τους εργάτες στην Κίνα

    Τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας «κατακτούν» τα ανθρωποειδή ρομπότ στην Κίνα, τα...