Γιατί πρέπει πάντα να τρώμε καρπούζι με φέτα

    Ημερομηνία:

    Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε αυτόν που σκέφτηκε για πρώτη φορά να συνδυάσει την γλύκα του καρπουζιού με την αλμυρή γεύση της φέτας. Είμαστε λαός των έντονων αντιθέσεων και απολαμβάνουμε τέτοιου τύπου γευστικά μπερδέματα, φαινομενικά αταίριαστα. Μάλιστα, κάποιοι εμπλουτίζουν τον συνδυασμό προσθέτοντας βότανα, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παλαιωμένο βαλσαμικό ξίδι, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, ξερό κρεμμύδι, φρέσκο δυόσμο και άλλες γεύσεις που γεφυρώνουν την αντίθεση.

    Στα ύψη η απόλαυση, στο ίσιωμα οι αιχμές του ζαχάρου

    Τα ευχάριστα νέα έρχονται από την επιστημονική κοινότητα που δίνει απαντήσεις σε όσους ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου και αποφεύγουν τις απότομες αιχμές. Δεν θέλει κόπο και στερήσεις σε αγαπημένες τροφές. Θέλει τρόπο και έξυπνες επιλογές τροφίμων που περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά: βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά κτλ.

    Όταν το καρπούζι, που περιέχει κυρίως υδατάνθρακες, συνδυαστεί με ένα τρόφιμο που περιέχει λιπαρά ή πρωτεΐνη ή και τα δύο, όπως είναι η περίπτωση της φέτας, τότε συμβαίνει το εξής: οι υδατάνθρακες του καρπουζιού δεν απορροφώνται απότομα αλλά σταδιακά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος και η ινσουλίνη, γεγονός που πρέπει να αποφευχθεί σε διαβητικούς η προ-διαβητικους ασθενείς αλλά και σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μας διευκρινίζει ο διατροφολόγος, Παναγιώτης Ζήσης.

    Είναι ζήτημα σωστής επιλογής

    Γενικά λοιπόν, το φρούτο συνδυασμένο με μια πηγή καλής πρωτεΐνης είναι κανόνας πλέον. Ειδικότερα όμως, το καρπούζι που έχει τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη πρέπει οπωσδήποτε να τρώγεται μαζί με μία τροφή που περιέχει πρωτεΐνη και λιπαρά. Ωστόσο, δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές, ούτε στο ένα ούτε στο άλλο. Συστήνεται η επιλογή μιας φέτας με λιγότερα λιπαρά και όχι βαρελίσιας με 40 -45% λιπαρά. Πέρα από την καλή σχέση καρπουζιού και φέτας, εξίσου καλοί συνδυασμοί είναι: μήλο με γιαούρτι, αχλάδι με καρύδια, βερίκοκα με κατίκι και φιστίκι Αιγίνης. Σπανιότερα, το πεπόνι με προσούτο καθώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα καλό είναι να είναι ελάχιστες φορές στο τραπέζι μας, τονίζει ο ειδικός παθολόγος με εξειδίκευση στα καρδιο-μεταβολικά νοσήματα, Νίκος Γεωργιάδης.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τα νησιά της Ελλάδας «στεγνώνουν» – Κρήτη και Νότιο Αιγαίο εκπέμπουν «SOS» για το νερό

    Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, οι υποδομές, αλλά και η αύξηση των...

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ: Μέχρι και την Κυριακή ο αφόρητος καύσωνας

    Βάσει της επικαιροποίησης του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού, η ...

    Γνωστός ηθοποιός παλεύει με το τραύμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

    Αφού μίλησε για την κακοποίηση από την οποία είχε...

    Από το βίδωμα μέχρι τον τελικό έλεγχο οχημάτων: Τα ρομπότ αντικατέστησαν τους εργάτες στην Κίνα

    Τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας «κατακτούν» τα ανθρωποειδή ρομπότ στην Κίνα, τα...