Πελετίδης: «Η μεγάλη πυρκαγιά στο Γηροκομειό ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των Κυβερνήσεων»

    Ημερομηνία:

    Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι σε εξέλιξη, ενημέρωσε το Σώμα για την πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή του Γηροκομειού, στις 9 Ιουλίου.

    Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

    «Η μεγάλη πυρκαγιά στο Γηροκομειό ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των Κυβερνήσεων, συνολικά του κρατικού μηχανισμού, για τις μεγάλες ελλείψεις στα μέσα και υποδομές πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Δείχνει άλλη μια φορά την ορθότητα των διαχρονικών διεκδικήσεων της Δημοτικής Αρχής και των φορέων του πατραϊκού λαού.

    Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η μεγάλη δύναμη του λαού, που οργανωμένος μπαίνει μπροστά για να υπερασπιστεί τη ζωή του, την περιουσία του, το περιβάλλον.

    Η μεγάλη φωτιά στο Γηροκομειό τέθηκε υπό έλεγχο, από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και με την καθοριστική συμβολή της Δημοτικής Αρχής και των εργαζομένων του Δήμου, του «Καραμανδανείου», του «Κωνσταντοπούλειου», των ομάδων πυροπροστασίας του Εργατικού Κέντρου, των εθελοντικών ομάδων του Δήμου και εθελοντών κατοίκων της Περιοχής. Μ’ αυτόν τον τρόπο σώθηκε το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων, το «Κωνσταντοπούλειο» Ευγηρείο, τα άλλα Ιδρύματα της περιοχής και όλοι οι ασθενείς και οι τρόφιμοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

    Αμέσως μετά την πυρκαγιά, ξεκίνησε αγώνας για την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή του Γηροκομειού, από τους εργαζόμενους του Δήμου Πατρέων και της ΔΕΥΑΠ, με όλα τα μηχανήματα, παρουσία της Δημοτικής Αρχής.

    Προτεραιότητα δόθηκε στο Ίδρυμα «Μέριμνα» και στο «Κωνσταντοπούλειο» Ευγηρείο, που κινδύνεψαν άμεσα από τη φωτιά με όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία τους.

    Παράλληλα, έγινε και συνεχίζεται, αντικατάσταση κάδων, στύλων, δικτύων ύδρευσης, κόβονται και απομακρύνονται καμένα δέντρα, ενώ σε συνεργασία του Δήμου με τους κατοίκους καταγράφονται οι ζημιές και γενικά τα προβλήματα που ανέκυψαν, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα παρεμβάσεις σε ζητήματα όπως αυτό του ενδεχόμενου κατολισθήσεων.

    Πέραν αυτών, η ΔΕΥΑΠ, θα προχωρήσει άμεσα σε αντικατάσταση ντεπόζιτων που κάηκαν.

    Υπενθυμίζεται επίσης, ότι στο Δημοτικό ξενώνα φιλοξενήθηκαν 30 τρόφιμοι του «Κωσταντοπούλειου» Ευγηρείου.

    Επειδή η αντιπυρική περίοδος είναι ακόμα στην αρχή, συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

    Να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα. Να υπάρξει συνολική και συνδυασμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

    Να προχωρήσει με κρατική ευθύνη, ο ενιαίος σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, με κύριο βάρος στην πρόληψη.

    Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας, η Πυροσβεστική και η Δασική υπηρεσία, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

    Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η στελέχωση των Δήμων με μόνιμο προσωπικό.

    Να ενισχύσει με την αναγκαία χρηματοδότηση την Πολιτική Προστασία του Δήμου Πατρέων και με το αναγκαίο προσωπικό, καθώς αυτή η τόσο κρίσιμη Υπηρεσία, αριθμεί αυτή τη στιγμή 2 μόνιμους εργαζόμενους!

    Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τα αναγκαία δασοτεχνικά έργα διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας.

    Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% από το κράτος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες από τη φωτιά στο Γηροκομειό.

    Να προχωρήσουν όλα τα μέτρα αναδάσωσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, με εξασφαλισμένη την άμεση χρηματοδότηση, λόγω της έκτακτης ανάγκης».

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Λουκέτο σε 50 e-shops «φαντάσματα», κερκόπορτα τα social media για ηλεκτρονικές απάτες

    Δίχως τέλος είναι οι απόπειρες εξαπάτησης καταναλωτών από διαδικτυακά...

    Πάτρα: Στραγγάλισε την 5χρονη κόρη του εραστή της για να τον εκδικηθεί που την παράτησε

    Το τυφλό ερωτικό πάθος βρίσκεται συχνά πίσω από τα...

    ΑΧΑΪΑ: Μεγάλη φωτιά δίπλα από εργοστάσιο πλαστικών – ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

    Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στο Γομοστό. Η φωτιά καίει πλαστικά...