ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ για τα F35

    Ημερομηνία:

    Σε απόσταση «ανάσας» βρίσκεται η μετατροπή της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα στην πιο σύγχρονη Αεροπορική Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά την υπογραφή της LOA (Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής), για την απόκτηση των 20 μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

    Μέσα στο επόμενο διάστημα, Αμερικάνοι της Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) και του Joint Strike Fighter Program (πρόγραμμα ανάπτυξης και απόκτησης μαχητικών), θα επισκεφθούν την Ανδραβίδα για το πρώτο Sight Survey», δηλαδή τον έλεγχο των εγκαταστάσεων της Αεροπορικής Βάσης. Το κλιμάκιο των Αμερικανών πρόκειται να περάσει από «ακτινογραφία» κάθε γωνιά της 117 Πτέρυγας Μάχης ώστε να αποκτήσει πλήρη εικόνα για την κατάσταση της Βάσης και να καταρτίσει μαζί με τα Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας τον κατάλογο των έργων, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την προσγείωση των πρώτων F-35 τα οποία αναμένονται στην Ελλάδα μετά το 2028, αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς για το OnAlert.

    Η Βάση προβλέπεται τα επόμενα χρόνια να μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, ώστε όταν ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες και κατασκευαστούν υποδομές και εγκαταστάσεις, να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και να πιστοποιηθεί σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία για το διαβαθμισμένο μαχητικό 5ης γενιάς.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται κατασκευή νέων διαδρόμων, ανακατασκευή των shelter, ανακατασκευή του πύργου ελέγχου, ανακατασκευή των υπόστεγων συντήρησης, κατασκευή νέων κτιρίων και εγκαταστάσεων φιλοξενίας του προσωπικού της Βάσης.

    Η ασφάλεια του αεροδρομίου βρίσκεται στην κορυφή των προαπαιτούμενων και αφορά διπλά περιμετρικά συρματοπλέγματα με δίκτυο από κάμερες και άλλα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, όπως και drones που θα καλύπτουν κάθε γωνιά της Αεροπορικής Βάσης. Παντού θα υπάρχει δίκτυο οπτικών ινών αλλά και τα πιο σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και αεροβοηθήματα για την προσέγγιση των μαχητικών. Οι προδιαγραφές καθορίζονται αυστηρά από την US Air Force και τους υπεύθυνους του JSFP, οι οποίοι θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Πολεμική Αεροπορία μέχρι και την ολοκλήρωση των έργων.

    Ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει αποφασίσει να αναλάβει η ίδια να πραγματοποιήσει τις εργασίες στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, καθώς η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει SSI (Security of Supply and Information) – πιο γνωστά ως αντισταθμιστικά οφέλη.

    Οι εργασίες στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα σημάνουν ταυτόχρονα και την απόσυρση των εμβληματικών F-4 Phantom, τα οποία υπηρετούν την Πολεμική Αεροπορία πέντε δεκαετίες και αποτελούν τα μακροβιότερα  μαχητικά που υπερασπίζονται τους ελληνικούς ουρανούς. Η απόσυρση των F-4 συνεπάγεται και αξιοποίηση του προσωπικού της 338 Πολεμικής Μοίρας «ΑΡΗΣ», είτε πρόκειται για ιπτάμενους είτε για τεχνικούς. Όσον αφορά τους ιπτάμενους αυτοί αναμένεται να περάσουν σε άλλα αεροπορικά μέσα είτε σε εκπαιδευτικό ρόλο, ενώ αντίστοιχη θα είναι η αξιοποίηση και των έμπειρων τεχνιτών της Μοίρας.

    Ανώτατες Αεροπορικές πηγές πάντως ξεκαθάρισαν στο Onalert.gr, ότι πρόθεση είναι οι τεχνικοί να αξιοποιηθούν είτε στην 117 Πτέρυγα Μάχης, είτε στην γειτονική 116 στον Άραξο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διάθεση από την Πολεμική Αεροπορία να υποστηρίξει περεταίρω με τεχνικούς την ΕΑΒ.

    Η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της απόκτησης των 20 stealth αεροσκαφών F-35 στην κορυφαία διαμόρφωση block 4 αποτελεί την τελευταία πράξη της διαδικασίας και θα απομένει μια ακόμα τυπική απόφαση προκειμένου να υπογραφεί η LOA, η οποία θα έχει ισχύ σύμβασης. Η συμφωνία, όπως έχει αποκαλύψει το Onalert.gr, αγγίζει τα 3,47 δις και περιλαμβάνει εκτός από τα μαχητικά, επιπλέον δύο κινητήρες, τέσσερις εξομοιωτές, την εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών, ώστε να πιστοποιηθούν στον τύπο του μαχητικού αλλά και FOS για πλήρη τεχνική υποστήριξη, η οποία θα αφορά τα τέσσερα πρώτα χρόνια έπειτα από την απόκτηση τους με option για ανανέωση σε βάθος χρόνου.

    Στο τελικό ποσό δεν περιλαμβάνονται όπλα, καθώς αυτά θα αποκτηθούν με άλλες συμφωνίες και έπειτα από διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς. Mε την υπογραφή της LOA δεσμεύονται τα slots στο εργοστάσιο της Lockheed Martin, στα οποία θα ξεκινήσει η κατασκευή των μαχητικών. Η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα F-35 εντός του 2028, τα οποία όμως αρχικά θα παραμείνουν σε αμερικανικό έδαφος προκειμένου σε αυτά να εκπαιδευτούν οι πρώτοι 16 ιπτάμενοι της HAF που θα μεταβούν στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και 6 εκπαιδευτές. Τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς αναμένονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα πιθανότατα εντός του 2030.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αποκαταστάθηκε ο ξύλινος πεζόδρομος στην παραλία Νιφοραιΐκων

    Άλλαξε όψη ο ξύλινος πεζόδρομος στην παραλία Νιφοραΐκων μετά...

    AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: «Ο κύριος Ψωμάς και η λαϊκή διεκδίκηση»

    Άρθρο του Αντιδημάρχου Πολιτισμού & Προγραμματισμού, Αποστόλη Αγγελή Το Δημοτικό...

    Ν. Νικολόπουλος – “ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ”: Ακατάλληλο νερό τρέχει από τις βρύσες των κατοίκων στη Μεσσάτιδα

    Ανακοίνωση Ν.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ:  Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Καλλιθέας, της Οβρυιάς και...