Κύπρος – Ο ευρωβουλευτής με τα πενηντάευρα: Και τώρα ο Φειδίας με τον «Λουκάνικο» και τα «βιντεούθκια»

    Ημερομηνία:

    Οταν ο νεαρός Κύπριος Φειδίας Παναγιώτου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκλογή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακούστηκε σαν αστείο… και τελικά αποδείχθηκε πιο αστείο απ’ όσο ακουγόταν. Είναι πλέον ευρωβουλευτής και διεκδικεί μια θέση στην Επιτροπή Εξωτερικών και στην Επιτροπή Παιδείας, αν και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει ιδέα από πολιτική -πολύ περισσότερο από διεθνείς σχέσεις-, αλλά και ότι οι πανεπιστημιακές σπουδές είναι περίπου χάσιμο χρόνου και για τον λόγο αυτό ο ίδιος δεν σπούδασε.

    Πλούσια η μέχρι σήμερα δραστηριότητά του στην καρδιά της Ε.Ε., με συναντήσεις και την οργάνωση του γραφείου του που θα σπάσει στερεότυπα, όπως είχε υποσχεθεί ο ίδιος. Μόνο που ουδείς μπορούσε να υποπτευθεί ότι το γραφείο ενός ευρωβουλευτή θα θύμιζε περισσότερο στούντιο παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού για το YouTube και το TikTok παρά χώρο παραγωγής πολιτικής.

    Ενα από αυτά τα βιντεάκια που γύρισε με τον αμφιλεγόμενο Ελληνα influencer Αλέξανδρο Κοψιάλη και ανέβασαν στο TikTok προκάλεσε θύελλα εναντίον τους. Σε αυτό το βίντεο έβαλαν διάφορους περαστικούς να κάνουν εξευτελιστικές δοκιμασίες έναντι 50 ευρώ, με πιο εξωφρενικό όλων ότι έδωσαν 50 ευρώ σε έναν νεαρό για να μασήσει μια γόπα τσιγάρου..

    Μόλις συμπλήρωσε 10 ημέρες στις Βρυξέλλες, θεώρησε πως είχε αποκτήσει επαρκή γνώση για να διαπιστώσει τις αδυναμίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και να κρίνει τον τρόπο που συμπεριφέρονταν οι άλλοι ευρωβουλευτές. Μάλιστα, σε βίντεο είπε πως δεν νομίζει άλλος ευρωβουλευτής που εξελέγη να έμαθε μέσα σε 10 ημέρες όσα έμαθε ο ίδιος.

    Αποφάνθηκε πως «πολλά πράγματα όπως λειτουργούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εν λάθος. Πήγα να ζητήσω κάτι στη Γραμματεία και φάγαν μια εβδομάδα για να μου κάμουν εκείνο το πράγμα που ήθελα. Πίσης είδα άλλους ευρωβουλευτές που κάνουν πάρα πολλά λάθη στο τρόπο που λειτουργούν τις ομάδες τους, στο τρόπο που ξοδεύουν τα λεφτά και να κάμω κάποια βίντεο στο μέλλον να εξηγήσω…». Δεν παρέλειψε να αποκαλύψει πως ξεκίνησε κάποια «βιντεούθκια στα αγγλικά, για να έχουμε φωνή και στα αγγλικά και το πιο σημαντικό ξεκίνησα να προσλαμβάνω την ομάδα, που θα με βοηθά και σιγά σιγά θα ξεκινήσω να προσλαμβάνω και άτομα στη Κύπρο. Νομίζω πως θα αντέξω πέντε χρόνια. Είναι λίγο δύσκολο γιατί είναι λίγο φλώρικο για μένα».

    feidias-1

    Σαν τουρίστας σε εκδρομή

    Ενα στοιχείο που συνθέτει την προσωπικότητα του Φειδία Παναγιώτου είναι ο τρόπος που ντύνεται και η αίσθηση της ελευθερίας που φαίνεται ότι του δίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κυκλοφορεί με κοντά παντελόνια και μπλουζάκια, ακόμα και σε ώρες που δεν υπάρχει ψυχή στο κτίριο. Παράλληλα έχει βρει το τέλειο σκηνικό για τα «βιντεούθκια» του, αφού τον ακολουθεί μονίμως ο κινηματογραφιστής σε όλες τις βόλτες και τις επαφές του.

    «Βιντεούθκια» στις αίθουσες συνεδριάσεων, στην αίθουσα της ολομέλειας και όπου αλλού βολεύει την προβολή στο YouTube. Δεν διστάζει ακόμα να βιντεοσκοπεί και τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου που έχουν ως καθήκον την ομαλή λειτουργία των εργασιών και την παροχή βοήθειας σε ευρωβουλευτές.

    Οσο για την ενδυμασία, αντιλαμβανόμενος πως δεν μπορεί να κυκλοφορεί με κοντά παντελόνια, επισκέφθηκε κατάστημα ειδών ένδυσης με μια κοπέλα (επίσης youtuber) για να δοκιμάσει και να διαλέξουν ρούχα. Βεβαίως και αυτό καταγράφηκε σε βίντεο.

    Και ο κ. Λουκάνικος απαντά, με απόλυτη φυσικότητα: «Παρέτα με ρε κουμπάρε. Καλά ρε, χάζι, ωραία (…) Αφησέ με να συνειδητοποιήσω πρώτα που είμαι ρε. Εντάξει».

    Στη συνέχεια ο Φειδίας Παναγιώτου με τον συνεργάτη του κύριο «Λουκάνικο» εξερευνούν το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου και ανακαλύπτουν συσκευή παροχής νερού που βγάζει ζεστό, κρύο και ανθρακούχο νερό. Ενθουσιασμένοι και οι δύο κάνουν βίντεο για την ανακάλυψη, με τον κύριο «Λουκάνικο» να λέει ότι ακόμα και μόνο γι’ αυτό αξίζει να δουλέψει στις Βρυξέλλες. Ο Φειδίας Παναγιώτου αποφάνθηκε ότι ήταν «το πιο cool πράμα που είδα στο Ευρωκοινοβούλιο».

    Με άλλο βίντεο εξηγεί ότι δεν προσέλαβε τον κύριο «Λουκάνικο» με μέσον: «Ο κύριος Λουκάνικος είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στην Κύπρο και μπείτε που τ’ αλήθεια να δείτε τα podcast που κάμαμε μαζί. Ξέρει πάρα πολλά πράματα Είναι ο σύμβουλος μου από τότε που ήμουν 17 χρονών».

    Ο κύριος «Λουκάνικος» (Λουκάς Νίκος) είναι καθηγητής Φυσικής και ήταν καθηγητής του Φειδία Παναγιώτου στη Τεχνική Σχολή Λευκωσίας. Μαζί έκαναν διάφορες περιηγήσεις και βίντεο, ενώ ανέλυαν ακόμα και το ουκρανικό, με τον κ. Λουκάνικο να εξηγεί πόσο δίκιο είχαν οι Ρώσοι που εισέβαλαν στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο του αντισυστημισμού και της διαφάνειας, ο Φειδίας Παναγιώτου, με βίντεο πάντα, «αποκάλυψε» πόσα χρήματα παίρνουν οι ευρωβουλευτές, δίνοντας όμως την εντύπωση ότι βάζουν στην τσέπη €60.000 μηνιαίως.

    Προσέθεσε στον μισθό των ευρωβουλευτών και τα ποσά που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για συνεργάτες, ταξίδια, προβολή, εκδηλώσεις κ.λπ., χωρίς να διευκρινίσει ότι τα χρήματα δεν πάνε στις τσέπες των ευρωβουλευτών και βεβαίως δεν μπορούν να εκταμιευτούν αν δεν παρουσιαστούν παραστατικά για την κάθε δαπάνη.

    Οπως είπε, πολλοί προσπάθησαν να τον αποτρέψουν ώστε να μην κάνει βίντεο με τις απολαβές των ευρωβουλευτών, αλλά παρέλειψε να αναφέρει πως όσα «αποκάλυψε» είναι αναρτημένα σε δημόσια θέα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2019!

    feidias-2
    Ο κύριος «Λουκάνικος», καθηγητής του στην Τεχνική Σχολή, ήταν ο πρώτος άνθρωπος τον οποίο προσέλαβε ως συνεργάτη του

    Προσλήψεις και μισθοί

    Ο Φειδίας Παναγιώτου, με τις απολύσεις συνεργατών του στην Κύπρο, τους οποίους βεβαίως πλήρωνε ο ίδιος, ελαφρύνθηκε οικονομικώς σημαντικά, αλλά δεν σκοπεύει να χάσει την τεχνική υποστήριξη για τα «βιντεούθκια» του. Ετσι, λοιπόν, παρουσίασε τον δεύτερο άνθρωπο που προσέλαβε… αλλά με χρήματα του Ευρωκοινοβουλίου.

    Είναι ο νεαρός Χεσούς από την Ισπανία, ο οποίος εργαζόταν, ούτως ή άλλως, για τον Φειδία Παναγιώτου. Αυτό που αλλάζει τώρα είναι πως ως συνεργάτης ευρωβουλευτή θα πληρώνεται από την Ε.Ε. για να κάνει την ίδια δουλειά… με τα «βιντεούθκια». Οπως ανέφερε σε βίντεο, ο Χεσούς ήταν ο youtuber editor και ο κινηματογραφιστής του και μαζί κέρδισαν εκατομμύρια ακολούθους στα social media.

    Ωστόσο, φαίνεται πως ξέχασε ότι είχε δεσμευτεί να προσλάβει άνεργους συνεργάτες πρώην ευρωβουλευτών και προχώρησε σε ανακοίνωση για ακόμα τρεις προσλήψεις. Αναζητεί έναν λογιστή, μερικής απασχόλησης, έναν short form editor και έναν Thumbnail Maker… για να του φτιάχνουν τα «βιντεούθκια» με μισθό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Και ενώ έχει δηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου δεν έχει προσλάβει κανέναν συνεργάτη με εξειδίκευση στα διεθνή θέματα. Επίσης δεν έχει αποφασίσει αν θα ενταχθεί σε κάποια πολιτική ομάδα ή θα παραμείνει ανεξάρτητος. Αν θα ενταχθεί σε ομάδα, προτίθεται να είναι αυτή των Πρασίνων.

    Το βάρος όμως της επιλογής το φόρτωσε στους followers του στο TikTok. Οργάνωσε διαδικτυακή ψηφοφορία και κάλεσε τους ακολούθους του να αποφασίσουν τι θα κάνει. Βεβαίως οι ακόλουθοι δεν είναι οι ψηφοφόροι του, ενώ σε μεγάλη πλειοψηφία δεν είναι καν Κύπριοι.

    Τα πρώτα δείγματα γραφής, της πολιτικής δραστηριότητας του 24χρονου Κύπριου ευρωβουλευτή επιβεβαιώνουν πως ήταν ειλικρινής στις δεσμεύσεις του, πως δεν θα συμπεριφερόταν όπως οι άλλοι ευρωβουλευτές. Δηλαδή δεν θα «βόλευε» στα γραφεία του στις Βρυξέλλες και στην Κύπρο κομματικά στελέχη μέσα από ρουσφετολογικές προσλήψεις.

    Εκανε κάτι άλλο, το οποίο όμως αν το είχε κάνει κάποιος άλλος ευρωβουλευτής, θα του έσερναν τα εξ αμάξης. Αρχισε να προσλαμβάνει φίλους και συνεργάτες χωρίς καμία πολιτική δράση και χωρίς το απαραίτητο πολιτικό υπόβαθρο για τη διαχείριση θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κι ενώ προσλαμβάνει ανθρώπους για επιμέλεια του περιεχομένου του στο YouTube, με χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απολύει άλλους, οι οποίοι εργαζόντουσαν στην προσωπική του επιχείρηση με τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται όντως για πρακτική που δεν ακολουθούν οι άλλοι ευρωβουλευτές.

    Στις 13 Ιουνίου, λίγα 24ωρα μετά την εκλογή του, ο Φειδίας Παναγιώτου ανηφόρισε στο μεγαλύτερο βουνό της Κύπρου, το Τρόοδος. Πήγε, όπως εξήγησε σε βίντεο στις 13 Ιουνίου, για να σκεφτεί τι θα κάνει με τις νέες προκλήσεις που δημιουργούν οι υποχρεώσεις του ως ευρωβουλευτή.

    Οπως εκμυστηρεύτηκε στα «παιθκιά» (παιδιά στην κυπριακή διάλεκτο) μέσα από βίντεο που ανέβασε στο TikTok, με «πόνο ψυχής», ήταν αναγκασμένος να στείλει συνεργάτες του στο Ταμείο Ανεργίας: «Εχω 10 άτομα που δουλεύουν στην ομάδα μου στο YouTube και θα χρειαστεί να απολύσω κάποια άτομα από εκείνα και είμαι πολλά χαρούμενος για τούτο (;) Σκέφτουμαι λίγο πως ε να το κάνω και τα λοιπά… Πρέπει να προσλάβω πολλά άτομα να με βοηθούσιν σε αρκετά θέματα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Τα πιο πολλά «παιθκιά» πίστεψαν ότι πλέον η καριέρα του youtuber περνάει σε δεύτερη μοίρα, αφού προηγούνται τα σοβαρά πολιτικά καθήκοντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κι όμως, έπεσαν έξω. Ο Φειδίας Παναγιώτου, όπως όλα δείχνουν, μετέφερε την έδρα της δραστηριότητάς του στο Διαδίκτυο, από τη Λευκωσία στις Βρυξέλλες.

    Ο πολυμήχανος Φειδίας σκέφτηκε πως ο καλύτερος τρόπος για να στελεχώσει το γραφείο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήταν η επιλογή συνεργατών πρώην ευρωβουλευτών, οι οποίοι έμειναν άνεργοι μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Μάλιστα αποκάλυψε ότι λάμβανε πολλά τηλεφωνήματα ψηφοφόρων από την Κύπρο, που του ζητούσαν να προσλάβει τα «κοπελλούθκια» (παιδιά) τους.

    Ο ίδιος, όμως, στις 19 Ιουνίου, με ακόμα ένα βίντεο, ανήγγειλε πως θα ξεκινήσει προσλήψεις και για τον ίδιο «δεν υπάρχει μέσον. Δεν μας κόφτει ούτε ποιον ξέρουμε ούτε τίποτε. Απλώς διαλέγουμε τον καλύτερο για κείνη τη δουλειά. Ετσι προσλαμβάνουμε πάντα».

    feidias-3
    feidias-4
    Ο Φειδίας «ξενάγησε» μέσω βίντεο τους ακολούθους του σε όλους τους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου

    Το άλλοθι των 24 χρόνων

    Δεν παρέλειψε για ακόμη μία φορά να ευλογήσει τα γένια του -γιος παπά γαρ- λέγοντας πως έχει μάθει να σκέφτεται «έξω από το κουτί».

    Στις 28 Ιουνίου, σε ένα ακόμα βίντεο, δίνει «μαθήματα» αξιοκρατίας λέγοντας πως «το πιο σημαντικό πράγμα για έναν καλό ευρωβουλευτή είναι η ομάδα και νομίζω συμφωνούμε όλοι. Ως τώρα παιθκιά πως προσλαμβάναν δαμέ (εδώ) στο Ευρωκοινοβούλιο, από ό,τι μου είπαν; Α.. έχω τούτο τον φίλο, είναι καλός, είπε μου καλά για τούτον τον άνθρωπο δαμέ και να τον προσλάβω. Αλλά εγώ, λόγω της άγνοιας μου, επειδή δεν ξέρω πώς λειτουργούν τα πράγματα δαμέ, λαλώ (λέω). Εχάσαν πάρα πολλοί τη δουλειά τους τωρά (συνεργάτες πρώην ευρωβουλευτών). Τριακόσια άτομα που δεν εβγήκαν οι ευρωβουλευτές και τους έστειλα email ότι προσλαμβάνουμε. Από τους 300, οι 100 εκάμαν apply (αίτηση). Από αυτούς τους 100, διάλεξα εγώ τους 30 και σήμερα για 4 ώρες έκαμα εγώ συνεδρίες και ούλοι (όλοι) που ήρταν (ήρθαν) λαλούν μου (μου λένε), ποτέ δεν ξαναγίνει τούτον το πράμα. Πολλά (πολύ) καινοτόμα ιδέα, να κάμνουν ίντερβιου (συνέντευξη), έτσι όπως κάμεις εσύ και εσοκαρίστηκα και λέω: Ρε παιθκιά μα περιπαίζετε, με (με κοροϊδεύετε); Το λογικό πράγμα που έκαμα εγώ θεωρείται το ότι εν (είναι) καινοτομία τούτον το πράγμα;».

    Στον Φειδία Παναγιώτου μπορεί κάποιος να καταλογίσει πολλά, αλλά αυτό που δεν μπορεί να του καταλογίσει είναι αφέλεια. Γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει, όπως γνωρίζει και τις αδυναμίες του. Για τον λόγο αυτό σπεύδει να ζητήσει προκαταβολικά συγγνώμη, επικαλούμενος ένα «επιχείρημα», το οποίο χρησιμοποιεί όλο και συχνότερα: «Είμαι μόνο 24 χρονών και κάνω λάθη».

    Στο τελευταίο βίντεό του, θέλοντας να προλάβει την κριτική για τις επιλογές και τη συμπεριφορά του, είπε: «Θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη από τα τωρά παιθκιά. Είμαι 24 χρονών, βγήκα ευρωβουλευτής τζε είμαι σίγουρος στο μέλλον ε να κάμω πολλά λάθη, αλλά πιστεύω πως ο μόνος τρόπος για μεν κάμνεις λάθη είναι το να μην προσπαθείς καθόλου. Θέλω παιθκιά να ξέρετε πως όσα λάθη και να κάμω, οι προθέσεις μου εν καλές. Θέλω να κάμω τούτον τον κόσμο που ζούμεν όλοι ένα καλύτερο μέρος. Σας αγαπώ τζε συγχωρέστε με για τα μελλοντικά μου λάθη».

    Το be continued… H συνέχεια στις οθόνες σας.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οργανωμένος οπαδός σε αντιδήμαρχο: Θα ρίξουμε καμιά φάπα; – Οι συνομιλίες που «καίνε» τα μέλη της συμμορίας εκβιαστών

    Συνομιλίες από τα μέλη της οργάνωσης που εκβίαζαν καταστηματάρχες...

    Κασσελάκης: Αποφάσισε να μην κάνει ομιλία στη ΔΕΘ λόγω… κόστους

    Η οικονομική δυσπραγία που καταγράφεται στον ΣΥΡΙΖΑ έχει επιπτώσεις...

    Χρηματοδοτούνται με 15 εκατ. ευρώ νέα έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων

    Νέα δράση για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και...

    Οργή για την τουρίστρια στη Φλωρεντία που κάνει σεξ με… άγαλμα

    Οργή στη Φλωρεντία προκάλεσε η απόφαση μίας τουρίστριας να ανέβει επάνω...