Δεν έχουν υποβληθεί 1,5 εκατ. δηλώσεις – Κίνδυνος προστίμων μετά τις 26 Ιουλίου

    Ημερομηνία:

    Πρόσθετους φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα που μπορούν να φθάσουν τα 500 ευρώ θα αντιμετωπίσουν όσοι εκ του 1,5 εκατομμυρίου φορολογουμένων δεν υποβάλουν έως τις 26 Ιουλίου τη φορολογική δήλωση ή την τροποποιητική δήλωση για να διορθώσουν τυχόν σφάλματα στην αρχική δήλωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5,07 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6,55 εκατ. που πρέπει να υποβληθούν.

    Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η πλατφόρμα για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων είναι ανοιχτή και πρέπει να την επισκεφθούν εντός των επόμενων 8 ημερών οι φορολογούμενοι που οι δηλώσεις τους υποβλήθηκαν αυτόματα από την ΑΑΔΕ, όπως και όσοι υπέβαλαν οι ίδιοι τη δήλωση, αλλά έχουν λάβει μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι έχουν ληφθεί νεότερα στοιχεία από τους φορείς εκκαθάρισης.

    Πάντως οι λογιστές επιμένουν για παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνεχίζει να δηλώνει ότι ο χρόνος επαρκεί. Η εμπειρία δείχνει ότι θα δοθεί παράταση, καθώς είναι αδύνατον να υποβάλλονται στις επόμενες 8 ημέρες περί τις 178.000 δηλώσεις ημερησίως.

    Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ενήμεροι για τη φορολογική νομοθεσία. Σε περίπτωση μη υποβολής αρχικής ή υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μετά τη λήξη της προθεσμίας της 26ης Ιουλίου, οι φορολογούμενοι ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ, ενώ μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι και με την υποχρέωση να πληρώσουν και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής.

    Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ. Επίσης δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα, μετά την 26η Ιουλίου, τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου ισχύουν τα εξής:

    1. Εφόσον από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό αποτέλεσμα ή πιστωτικό υπόλοιπο φόρου και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ, τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

    2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου άνω των 100 ευρώ, τότε:

    • Εφόσον ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.

    • Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή με πρόστιμο 500 ευρώ εάν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

    3. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει μείωση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

    4. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει το ίδιο χρεωστικό υπόλοιπο ή επιπλέον χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ, τότε δεν θα επιβληθεί πρόστιμο.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΝΟ: Καλεί την Πάτρα σε συναγερμό

    Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, μαζί με τον πατραϊκό...

    Έπιασε από τον λαιμό και απείλησε την πρώην σύζυγό του για τον λογαριασμό του κλιματιστικού

    Η χρήση του κλιματιστικού και ο λογαριασμός που «ανεβαίνει»,...

    Νοσοκομειακά φάρμακα: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού στο «χαράτσι» προς τις φαρμακευτικές

    Ανήσυχες δηλώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με το λογαριασμό...