Το πολιτικό «ηλεκτροσόκ» της ΝΔ

    Ημερομηνία:

    Του Θέμη Μπάκα

    Υπό το βάρος της εκκωφαντικής κατάρρευσής της, η οποία ξεκίνησε και αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δίνοντας συνέχεια σε μια περαιτέρω πτώση της στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, πανικόβλητη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε να ανακοινώσει την επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Δυστυχώς, όμως, κατόπιν… εορτής. Η ανάλγητη πολιτική της άφησε – και στην προκειμένη περίπτωση – εκτεθειμένους τους πολίτες στα υπερκέρδη των λίγων, των ισχυρών συμφερόντων. Οι αριθμοί, αμείλικτοι, αποδεικνύουν της διαπίστωσης το αληθές.

    Η Ελλάδα πληρώνει στο ηλεκτρικό ρεύμα δυόμιση φορές μεγαλύτερη τιμή χονδρικής από τη Γερμανία! Συγκεκριμένα, η χώρα μας αυτή τη στιγμή αγοράζει το ηλεκτρικό ρεύμα στα συμβόλαια της επόμενης ημέρας με τιμή χονδρικής τα 190,13 ευρώ/MWh (με ακόμα μεγαλύτερες τιμές στις βραδινές ώρες), ενώ στη Γερμανία η μεγαβατώρα κοστίζει μόλις 79 ευρώ, δηλαδή είναι κατά… 2,4 φορές φθηνότερη!

    Όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, οι κυβερνητικές απαντήσεις για την αισχροκέρδεια στο ρεύμα είναι η υψηλή ζήτηση από έναν καύσωνα διαρκείας, από την Ουκρανία μέχρι τα Βαλκάνια, η αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία λόγω του πολέμου, όπως και η μη εκτόνωση της ζήτησης από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία προς τη Δύση.

    «Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς σε αυτό που ονομάζουμε “ουρανοκατέβατα κέρδη”», υποστήριξε με έμφαση ο κ. Σκυλακάκης.

    Αλλά γι’ αυτά τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» ποιος ευθύνεται; Ο πόλεμος στην Ουκρανία; Ή μήπως η κλιματική κρίση;

    Είναι προφανείς οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία σπεύδει τώρα να αποφύγει τα χειρότερα, πλην όμως είναι η πολιτική της που αποδεικνύει ότι τα εξαγγελλόμενα μέτρα έχουν μια ισχυρή δόση υποκρισίας και λαμβάνονται από αυτήν, «κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία». Ενδεικτικά, ας σημειωθεί μόνο ότι η ΔΕΗ μοίρασε δωρεάν μετοχές αξίας €2,57 εκατ. σε 127 στελέχη της!

    Κακά τα κυβερνητικά ψέματα, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που αντιμετωπίζει υψηλές θερμοκρασίες και έχει επηρεαστεί από την κλιματική κρίση. Όμως, η Ελλάδα είναι η χώρα που πληρώνει πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα.

    Στην πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την 1η Μαϊου, περιλάμβανε τη θέσπιση συγκεκριμένου μηχανισμού αποτροπής της αισχροκέρδειας στις αγορές ενέργειας, με την επιβολή πλαφόν 5% στο κέρδος των εταιρειών και με τη δυνατότητα επιστροφής τυχόν υπερκερδών. Αλλά τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ανένδοτη, απέρριπτε κάθε συζήτηση, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι έχει βρει… «λεφτόδεντρα!»

    Και τώρα, που η κατάσταση έφτασε πλέον στο απροχώρητο, υπό τον φόβο της επιβάρυνσης ενός επιπλέον πολιτικού κόστους, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε επί της ουσίας να υιοθετήσει τα μέτρα που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν από 2,5 μήνες!

    Ωστόσο, το ενθαρρυντικό είναι ότι η κοινωνία που υποφέρει από την πολιτική τους είναι πλέον συνειδητοποιημένη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι απέναντι της. Γι’ αυτό και οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία και αποστασιοποιούνται από αυτήν.

    Κατά συνέπεια, το 41% που πήρε στις εθνικές εκλογές έγινε 28,5% στις ευρωεκλογές και 24% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Και έπεται συνέχεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πρωτοστατεί στην επερχόμενη, πολυπόθητη, πολιτική αλλαγή, η οποία θα είναι μια νομοτελειακή εξέλιξη, προς όφελος της κοινωνίας.

    ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.        

     

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Αθώος για βιασμό, ομόφωνα ένοχος για κατάχρηση ανήλικου σε ασέλγεια

    Αθώος κατά πλειοψηφία 6-1 για βιασμό και ομόφωνα ένοχος για το...

    Euronews: Η Ελλάδα καθαρίζει τις παραλίες της από τις παράνομες ομπρέλες και ξαπλώστρες ακόμα και με drones

    Την αποτελεσματικότητα των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση για...

    Πριγκίπισσα του Ντουμπάι πήρε διαζύγιο από τον σύζυγό της με ανάρτηση στο Instagram: Σε χωρίζω, σε χωρίζω, σε χωρίζω

    Αίσθηση έχει προκαλέσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η κίνηση της κόρης...

    Εξαήμερη εργασία: Αλήθειες, ψέματα και παρατυπίες

    Η... ελληνική πρωτοτυπία της εξαήμερης εργασίας, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται...