«Εργασιακή ζούγκλα» διαμορφώνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!

    Ημερομηνία:

     Του Θέμη Μπάκα

    Στην παρούσα  χρονική συγκυρία η σύγχρονη τάση που τείνει να επικρατήσει στην Ευρώπη είναι η μείωση του χρόνου εργασίας σε τέσσερις μέρες εβδομαδιαίως.

    Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν

    καθιερώσει το τετραήμερο με 38,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα, έχοντας ως απώτερο στόχο αυτές να γίνουν 37,5, ενώ στο Βέλγιο και τη Πορτογαλία εφαρμόζονται σχετικά πιλοτικά προγράμματα.

    Παράλληλα, στον δημόσιο τομέα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών   απολαμβάνουν ήδη τη μείωση του χρόνου εργασία, ενώ συζητείται η τετραήμερη βδομάδα. Και είναι η «ξεροκέφαλη» πραγματικότητα που δείχνει ότι σε ευρωπαϊκές χώρες οι εργαζόμενοι με υψηλό βαθμό προστασίας και υψηλής εξειδίκευσης, στην πράξη, ήδη, εργάζονται λιγότερες από 40 ώρες εβδομαδιαίως!

    Στον αντίποδα, στην Ελλάδα, αν και από τη δεκαετία του 1980 καθιερώθηκε το πενθήμερο με τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί πλέον στο εξαήμερο και στις 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα! Σαράντα και πλέον χρόνια μετά!

    Η κυβερνητική παρότρυνση, επί της ουσίας, είναι αυτή: «Δουλέψτε μια επιπλέον ημέρα την εβδομάδα! Δουλέψτε 5 ώρες περισσότερες την ημέρα!» Και όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας: «Δούλεψε φτωχέ, να μην σου μοιάσω!»

    Οι κυβερνώντες της Νέας Δημοκρατίας είναι οπισθοδρομικοί πρωτοπόροι! Διότι δεν μιλάμε απλώς, για γκρέμισμα των εργασιακών σχέσεων, αλλά για το κατρακύλισμα σε μια «εργασιακή ζούγκλα!»

    Κατά συνέπεια, ο Έλληνας είναι καταδικασμένος να δουλεύει περισσότερο από τους Ευρωπαίους, να αμείβεται χαμηλότερα, να πληρώνει ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες, ενέργεια και βασικά προϊόντα, αλλά πρέπει να νοιώθει ότι όλα είναι τέλεια!

    Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι δουλεύουν σήμερα περίπου 200.000 εβδομηντάρηδες! Γι’ αυτό ακριβώς ισχύει ακόμη η λεγόμενη προσωπική διαφορά, γι’ αυτό και το 60% των συντάξεων είναι κάτω από τα 900 ευρώ και οι μισθοί από τους χαμηλότερους στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ωστόσο, όταν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στρέφονται στη τετραήμερη εργασία, η «ελληνική πρωτοτυπία» δεν έχει περάσει απαρατήρητη από έγκριτα διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, ενώ έρευνες έχουν επίσης αποδείξει ότι αμείβονται πολύ λιγότερο», έγραψε χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

    Επόμενο είναι και το brain drain να μην έχει σταματημό.

    Οι νέοι μας, τα καλύτερα μυαλά μας, φεύγουν για καλύτερες δουλειές και συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό, ενώ προοπτικές για τον επαναπατρισμό τους δεν υπάρχουν. Το δημογραφικό πρόβλημα οξύνεται, ενώ οι σύγχρονες τεχνολογίες δεν έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις εργασιακές σχέσεις.

    Το πόσο γρήγορα θα επέλθουν και στην Ελλάδα οι σύγχρονες ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις εξαρτάται από τη κινητοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων για την επίτευξη της πολυπόθητης πολιτικής ανατροπής, που επιζητά από εμάς η ελληνική κοινωνία!

     ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  

     

     

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δολοφονία στο Ψυχικό: Ο 44χρονος έψαχνε στο ίντερνετ για τον τοπογράφο – Τι αποκάλυψαν τα κινητά του

    Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη...

    ΠΑΤΡΑ ΕΚΤΑΚΤΟ: Πρόσθετη οροφή έπεσε πάνω σε νεαρό άνδρα μέσα στο διαμέρισμα του – ΦΩΤΟ

    Συναγερμός στις 2μμ στην περιοχή Αγ.Διονυσίου στην Πάτρα όταν...

    Κτηματολόγιο: Πώς έγινε η διπλή κυβερνοεπίθεση

    «Είμαστε ακόμα στη φάση αντιμετώπισης» δήλωσαν το πρωί της...