Μητσοτάκης: Στην Κύπρο το Σάββατο για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

    Ημερομηνία:

    Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επανεκκίνηση του διαλόγου, η Αθήνα διεθνοποιεί για ακόμα μια φορά το Κυπριακό ζήτημα.

    O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαινει αύριο στην Κύπρο, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση μνήμης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο πρωθυπουργός από τη Βρετανία όπου είχε μεταβεί για την 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και παρουσία δεκάδων Ευρωπαίων ηγετών, κατήγγειλε την κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, υποδεικνύοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως τη μοναδική βάση επίλυσης. «Στις 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία οδήγησε στην κατοχή του ενός τρίτου του νησιού. Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Μισό αιώνα μετά, οι ευθύνες όσων διέπραξαν την εισβολή και συντηρούν την κατοχή είναι ασήκωτες, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με αφορμή τη μαύρη επέτειο του Αττίλα. «Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα στη χώρα μου. Μια πραγματικότητα που καθιστά αδήριτη την ανάγκη τερματισμού του σημερινού απαράδεκτου status quo και επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που θα είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη το μέχρι σήμερα κεκτημένο των συνομιλιών», είπε.

    Η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Άπιαστο όνειρο η αγορά ακινήτου: Μισθοί 11,5 ετών για 60 τ.μ.

    Μισθοί 11,5 ετών απαιτούνται σήμερα στην Ελλάδα για την...

    Σοκολάτα χωρίς κακάο: Προβληματίζει η νέα τάση στη βιομηχανία σνακ

    Οι παραγωγοί σνακ σοκολάτας καταφεύγουν στην έσχατη λύση προκειμένου...

    Νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας ο Γιάννης Καλατζόπουλος

    Ύστερα από προσεκτική  μελέτη των φακέλων και μετά τις...

    ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ: Ρίχνουν μπετό στην Πατρών Πύργου με 45 βαθμούς Κελσίου – ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΤΥΧΗΜΑ

    Με αφορμή την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή...