Τα εγκληματικά συγκοινωνούντα δοχεία που προστάτευαν επιχειρηματίες και «μπουρλότιαζαν» μαγαζιά – Συνομιλίες φωτιά

    Ημερομηνία:

    Τα λεπτά ματωμένα και αδιόρατα νήματα που ενώνουν οπαδούς ομάδων με κυκλώματα εκβιαστών και τη μαφία της «νύχτας» φώτισαν οι πρόσφατες συλλήψεις των μελών της εγκληματικής ομάδας που βρίσκεται πίσω από σωρεία σοβαρών αδικημάτων όπως εκβιάσεις, ξυλοδαρμούς, εμπρησμούς και «μπραβιλίκια».

    Ακόμη και τα έμπειρα στελέχη του Τμήματος Εκβιαστών που ξεδόντιασαν το κύκλωμα περνώντας χειροπέδες σε 14 άτομα (εμπλέκονται ακόμη τρία άτομα που είναι έγκλειστα στις φυλακές) δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν διαπίστωσαν πως τέσσερα από τα μέλη του είναι οργανωμένοι οπαδοί των «πρασίνων» καθώς είναι η πρώτη φορά που προκύπτει τέτοια σύνδεση. Η έκπληξη συνεχίστηκε όταν άκουσαν κάποια από τα μέλη του κυκλώματος να αναφέρονται στον δολοφονηθέντα Βαγγέλη Ζαμπούνη αποκαλώντας τον ως το «μεγάλο Αφεντικό».

    Ο Ζαμπούνης, ο οποίος είχε το προσωνύμιο «Ζαμπόν», δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ενέδρας που στήθηκε σε βάρος του έξω από το πρατήριο καυσίμων στον Νέο Κόσμο, στις 14 Ιανουαρίου. Όπως προέκυψε από τις συνομιλίες που «αλίευσαν» τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., κάποια από τα μέλη του κυκλώματος εκβιαστών αναφέρονταν στον Ζαμπούνη ως το «μεγάλο αφεντικό», λέγοντας μάλιστα πως από τη στιγμή που πέθανε την θέση του ανέλαβε γνωστός έγκλειστος των φυλακών Κορυδαλλού.

    Παράλληλα, τα μέλη του κυκλώματος έκαναν αναφορά και σε έτερο πρόσωπο που έχει απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ., και βρισκόταν, όπως έλεγαν, στην «άλλη πλευρά», προσθέτοντας πως όσο ζούσε ο Βαγγέλης Ζαμπούνης υπήρχε ειρήνη ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες.

    Τα συγκοινωνούντα δοχεία

    Εκβίαζαν 76 καταστηματάρχες, πουλούσαν «μπραβιλίκια», προκαλούσαν εκρήξεις, έριχναν χειροβομβίδες, «προστάτευαν» κοινωνικές εκδηλώσεις όπως πανηγύρια και συναυλίες που εμφανίζοντας τράπερς, συνόδευαν σε συναντήσεις ιδιοκτήτες τοπικών ομάδων ποδοσφαίρου, «κοσμούσαν» τον εξωτερικό και τον εσωτερικό χώρο γνωστών νυχτερινών καταστημάτων και όταν κάποιος εκβιαζόμενος αρνούνταν να πληρώσει ή αν σημειωνόταν κάποια συμπλοκή στα προστατευόμενα καταστήματα τότε καλούσαν την «ομάδα συναγερμού» για ενίσχυση.

    Σε δύο υποομάδες ήταν χωρισμένο το κύκλωμα

    Όπως προέκυψε από την επισταμένη έρευνα του Τμήματος Εκβιαστών, ουσιαστικά το κύκλωμα του οποίου ηγούνταν ένας άνδρας με το προσωνύμιο «Αρκούδος» ήταν χωρισμένο σε δύο υποομάδες.

    Η πρώτη υποομάδα που ήταν και η κεντρική αποτελούνταν από τον «Αρκούδο» και ακόμη 10 άτομα. Οι εν λόγω κατηγορούμενοι επισκέπτονταν τα καταστήματα κυρίως τις Παρασκευές και τα Σάββατα και φρόντιζαν για τις εβδομαδιαίες εισπράξεις. Παράλληλα βρίσκονταν πάντα σε «ετοιμότητα» σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να μεταβούν άμεσα σε κάποιο κατάστημα.

    Για τον λόγο αυτό μάλιστα ο αρχηγός του κυκλώματος είχε διαχωρίσει τις περιοχές κυριαρχίας τους σε επιμέρους τομείς ευθύνης. Έτσι κάποιοι είχαν αναλάβει τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, κάποιοι τις περιοχές των Βορείων Προαστίων και κάποιοι τις περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

    Η δεύτερη υποομάδα αποτελούνταν από έξι άτομα, κατώτερα ιεραρχικά, τα οποία τοποθετούνταν κυρίως ως «φύλακες» σε clubs, μπουζουκσίδικα και στριπτιζάδικα προκειμένου να έχουν άμεση επέμβαση σε τυχόν προκληθείσες «φασαρίες» ή άλλα «προβλήματα».

    Οι έξι «μπουρλοτιέρηδες» του κυκλώματος

    Παράλληλα εξέχουσα θέση στην ομάδα κατείχαν οι «μπουρλοτιέρηδες» του κυκλώματος. Ο λόγος για έξι κεντρικά μέλη του κυκλώματος που, σύμφωνα με τις Αρχές, βρίσκονται πίσω από τοποθετήσεις εμπρηστικών μηχανισμών και ρίψεις χειροβομβίδων.

    Χαρακτηριστική είναι μία συνομιλία ενός εκ των παραπάνω μελών με έναν φίλο του, τον «Στέλιο», περίπου 17 ώρες πριν από τον εμπρησμό μίας καντίνας που είχε μπει στο στόχαστρο της ομάδας.

    Το μέλος της οργάνωσης κάλεσε τον φίλο του και του ανέφερε σχετικά με ενδεχόμενη συνάντησή τους, ότι δεν θα καταφέρει να τους συναντήσει σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «…Σήμερα έχω δουλειά, θα πάω να βάλω φόκο κάπου…».

    «Ξες τι καλά κοιμήθηκα;»

    Λίγες ώρες μετά τον εμπρησμό ο εμπλεκόμενος κάλεσε εκ νέου τον «Στέλιο» στον οποίο μεταξύ άλλων σχολίασε αστειευόμενος ότι έγινε κατά 500 ευρώ πλουσιότερος, με τον φίλο του να υποστηρίζει ότι τα χρήματα ήταν λίγα για τέτοιου είδους πράξη. Ο κατηγορούμενος του εξήγησε ότι για όλη την δουλειά καταβλήθηκε το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ και στον ίδιο αντιστοιχούσε το ποσό των 500. Τότε ο φίλος του του είπε ότι δεν θα έκανε κάτι τέτοιο για τόσο λίγα χρήματα, με τον εμπλεκόμενο να απαντάει με ειρωνικό ύφος: «…Ααα εγώ το έκανα και κοιμήθηκα και ήσυχος, ξες τι καλά κοιμήθηκα;…, …Βέβαια είχα λίγο υπερένταση γιατί έλεγα πήραμε πεντακοσάρι αλλά…».

    Στη συνέχεια δε ο κατηγορούμενος είπε με ειρωνικό ύφος στον φίλο του ότι δήθεν θα μεταβεί στους ιδιοκτήτες για να τους συμπαρασταθεί και να τους υπενθυμίσει ότι τους είχε συμβουλέψει να πληρώσουν κάποιον για προστασία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «…Τι πάθατε ρε μ…ες; Τι πάθατε ρε; Και σας είπα πληρώνετε κάποιον να έρχεται να τα παίρνει από δω…., …Τώρα σας κάνανε αντίποινα. Και δεν μπορώ και να…, …πως να ‘ρθω να φάω, εκεί τους λέω εγώ δεν νιώθω ασφαλής…».

    Δημιούργησε άλλοθι πηγαίνοντας με εκδιδόμενη

    Σε άλλη συνομιλία, το ίδιο άτομα σε επικοινωνία που είχε και πάλι με τον «Στέλιο» στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ανέφερε ότι εκείνο το βράδυ τοποθέτησε βόμβα σε κάποιο φορτηγό, σχολιάζοντας ότι για να έχει ακλόνητο άλλοθι, έκλεισε δωμάτιο σε ξενοδοχείο και πήγε εκεί με εκδιδόμενη γυναίκα, έναντι αμοιβής.

    Κάποια στιγμή, έφυγε και χρησιμοποιώντας την μοτοσυκλέτα του, πήγε έβαλε την φωτιά στο φορτηγό και γύρισε στο ξενοδοχείο. Σε ερωτήσεις του «Στέλιου» για την αμοιβή και τον τύπο του οχήματος που κάηκε, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι πρόκειται για φορτηγό Γ΄ κατηγορίας και ότι έλαβε ως αμοιβή 1.500 ευρώ.

    Μάλιστα, χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις του για όλα τα παραπάνω: «…Το βράδυ είχα να πάω να βάλω βόμβα σ’ ένα φορτηγό…, …Έχω και άλλοθι, έχω και άλλοθι…, …Γιατί άμα γίνει κάτι εγώ ήμουνα στο (ξενοδοχείο) με την γκόμενα τι;…, …για το φόκο μιάμιση χήνα…». Επιπλέον ανέφερε ειρωνικά ότι μετά την πράξη πήγε για τρέξιμο στο σημείο του εμπρησμού του φορτηγού, αποστέλλοντας και σχετική φωτογραφία με τον φίλο του να σχολιάζει «…Είναι αλήθεια ότι ο τέτοιος ξανά γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος…».

    Η αρχή του τέλους για το κύκλωμα

    Η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε μετά από μια επίθεση με οπαδικά χαρακτηριστικά που εδράζεται στο «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ συνδέσμων της Θύρας 13 για την κυριαρχία στις εξέδρες.

    Ο λόγος για την επίθεση με χειροβομβίδα που έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, σε πολυκατοικία στην Κυψέλη, όπου διέμεναν δύο οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού που ανήκαν όμως σε αντίπαλο σύνδεσμό από τα μέλη του κυκλώματος. Από την έκρηξη δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμου, ωστόσο προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

    Το στοιχείο κλειδί για την αποκάλυψη των δραστών έφθασε στις Αρχές 10 ημέρες μετά την έκρηξη μέσω μίας ανώνυμης πληροφορίας που είχε το εξής περιεχόμενο: «Την χειροβομβίδα στην Κυψέλη, που μένουν οι βάζελοι, την έβαλαν οι (όνομα πιθανών δραστών), οι μπράβοι από το Μαρούσι. Έχουν κάνει και άλλες ζημιές αυτά τα αδέρφια. Παραγγελίες παίρνουν».

    Από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα της υπόθεσης με τους ερευνητές να αναλύουν το υλικό από κάμερες ασφαλείας, να διαπιστώνουν το δρομολόγιο και να φθάνουν τελικά στην αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών.

    Μετά το χτύπημα στην Κυψέλη ακολούθησε μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε αλυσίδα ψητοπωλείων στο Μαρούσι και στη Νέα Ιωνία από την ίδια εγκληματική ομάδα. Οι δράστες χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, απείλησαν εργαζόμενο με όπλο, ενώ σε ένα περιστατικό περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό το πάτωμα και τα τραπεζοκαθίσματα καταστήματος και μετά τα πυρπόλησαν.

    Τέλος, εκτός από εκβιάσεις, «προστασία» και ξυλοδαρμούς, παρείχαν και υπηρεσίες ασφαλείας σε ιδιώτες ως «σωματοφύλακες». Σε μία περίπτωση μάλιστα απασχολήθηκαν στη «φύλαξη» πανηγυριού που διοργάνωσε δημοτική αρχή, ενώ τους είχε ζητηθεί από αντιδήμαρχο να έχουν παρουσία ανήμερα των δημοτικών εκλογών.

    Μεροκάματα σε γήπεδα ποδοσφαίρου

    Ακόμη φέρεται να έκαναν μεροκάματα και σε γήπεδα ποδοσφαίρου, ως συνοδεία ασφαλείας παράγοντα ομάδας μικρότερης κατηγορίας στην επαρχία ή έχοντας παρουσία κοντά στον πάγκο των φιλοξενουμένων.

    Ενδεικτικός είναι ο παρακάτω διάλογος στον οποίο ακούγεται ένας εμπλεκόμενος (και οργανωμένος οπαδός) να μιλά με αντιδήμαρχο δήμου της Αττικής, με τον τελευταίο να ζητά από τον πρώτο να του διαθέσει άτομα για «χαρτζιλίκι» την ημέρα των δημοτικών εκλογών.

    Ο κατηγορούμενος ρώτησε τον παράγοντα του δήμου πόσα άτομα χρειάζονταν και εκείνος τον ρώτησε πόσα θα μπορούσε να του διαθέσει. Αργότερα ο κατηγορούμενος οπαδός κάλεσε τον αντιδήμαρχο και τον ρώτησε «…αν θα ρίξουν καμιά φάπα…».

    Η συνομιλία

    Παράγοντας: Σε κλαμπ… έλα ναι.

    Κατηγορούμενος: Καμία φάπα θα ρίξουμε;

    Παράγοντας: Εεε….;

    Κατηγορούμενος: Καμία φάπα θα ρίξουμε;

    Παράγοντας: Γιατί χρειάζεται;

    Κατηγορούμενος: Εεε δεν ξέρω ρωτάω εδώ στο Λ. είμαστε, να πάμε πουθενά; Οι άλλοι είναι στο Ρ. καφέ. Τι να κάνουμε;

    Παράγοντας: Στο Σ. είστε;

    Κατηγορούμενος: Ναι.

    Παράγοντας: Και τα άλλα παιδιά είναι κάτω. Εσείς πόσα άτομα είστε εκεί;

    Κατηγορούμενος: Στο Ρ., εγώ και άλλοι εννιά-δέκα άτομα είμαστε.

    Παράγοντας: Εσείς τώρα εκεί δέκα είστε;

    Κατηγορούμενος: Δέκα, δέκα, δέκα.

    Παράγοντας: Με μηχανάκια;

    Κατηγορούμενος: Έχουμε αμάξι, έχουμε τα πάντα, εεε… και μηχανάκια και αμάξι, ότι θέλεις.

    Τέλος, χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος μεταξύ ενός μέλους της οργάνωσης και της συντρόφου του λίγο πριν την πραγματοποίηση ενός χτυπήματος στην οποία ο κατηγορούμενος της ανέφερε κεκαλυμμένα ότι το βράδυ δήθεν θα πήγαινε σπίτι της να κοιμηθούν μαζί.

    Η γυναίκα δεν αντιλήφθηκε τα λεγόμενά του, ωστόσο αυτός της υπενθύμισε τη μεταξύ τους χθεσινή βιντεοκλήση και τότε η γυναίκα κατάλαβε τα όσα εννοούσε. Ακολούθως, με ειρωνικό ύφος ο εμπλεκόμενος είπε χαρακτηριστικά «… Πρέπει να πάμε Μαραθώνα, Λούτσα. Θα ‘ναι πολύ hot σήμερα…, …Θα ναι πολύ hot καλοκαίρι στην Λούτσα φέτος. Αφού κοίτα πρώτη του μήνα και έχουμε είκοσι, τριανταοχτώ βαθμούς, φαντάσου στις τρεις τι θα γίνει ή στις τέσσερις;…».

    Η συνομιλία

    ⁠Μέλος: Γ@@@ τα.

    Σύντροφος: Αύριο έχει 38 βαθμούς μ@@@κα.

    Μέλος: Πρέπει να πάμε Μαραθώνα, Λούτσα. Θα ‘ναι πολύ χοτ (hot) σήμερα.

    Σύντροφος: Τι;

    Μέλος: Μαραθώνα, Λούτσα και εκεί θα ‘ναι πολύ χοτ (hot) σήμερα.

    Σύντροφος: Πω, πω Γ. τι τα μαθαίνεις τα Αγγλικά;

    Μέλος: Άσε, άσε πολύ ζέστη. Θα ναι πολύ χοτ (hot) καλοκαίρι στην Λούτσα φέτος.

    Σύντροφος: Χαχα (γέλιο). Γ. δεν σ’ αντέχω.

    Μέλος: Γιατί ρε δεν μ’ αντέχεις; Αφού κοίτα πρώτη του μήνα και έχουμε είκοσι, τριάντα οχτώ βαθμούς, φαντάσου στις τρεις τι θα γίνει ή στις τέσσερις; Άσε μας ρε συ, πλάκα μου κάνεις τώρα; Πολλή ζέστη κάνει, πολλή ζέστη κάνει.

    Το άλλοθι με την κεραία του κινητού

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας, και συγκεκριμένα περίπου πέντε ώρες η οργάνωση πραγματοποιήσει μία έκρηξη σε κατάστημα, ο κατηγορούμενος επικοινώνησε εκ νέου με τη σύντροφό του και της ανέφερε «…Να βρισκόμασταν, να ερχόμουνα και εγώ μαζί… κατά τις δύο αλλά δύο η ώρα γιατί τρεις πρέπει να ‘μαι εκεί».

    Στη συνέχεια της είπε ότι «…Θα το αφήσω εκεί στο γραμματοκιβώτιο», εννοώντας το κινητό του τηλέφωνο και συνέχισε λέγοντας «…Και απλά αυτό θέλω να… να ‘ναι και με το δικό σου μαζί παρέα. Θα ‘θελα να ‘ναι δίπλα, δίπλα», προσπαθώντας να δημιουργήσει άλλοθι, με την χρήση του τηλεφώνου του και ενεργοποίηση κεραίας στην περιοχή που θα βρίσκεται η σύντροφός του, δηλαδή μακριά από αυτή της έκρηξης.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Έργα 200.000 ευρώ για τη Δυτική Αχαΐα – Χρ. Αλεξοπούλου: «Μία ακόμη δέσμευση, γίνεται πράξη»

    Με 200.000 ευρώ χρηματοδοτείται άμεσα ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας...

    Άδωνις Γεωργιάδης: Μου προκαλεί δυσφορία η φτήνια με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την αποχώρηση Δραγασάκη

    Κριτική στη στάση των όψιμων, όπως τους χαρακτηρίζει, υποστηρικτών...

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 20/7/2024

    16:00 COSMOTE SPORT 1 HD Ολυμπιακός – Μέχελεν Φιλικός...