Οκτώ γυναικοκτονίες σε έξι μήνες!

    Ημερομηνία:

    Η άτυχη 36χρονη μητέρα δύο παιδιών από την Αμφιλοχία που δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της και πατέρα των δύο ανήλικων παιδιών της, ο οποίος μετά την αποτρόπαια πράξη του αυτοπυροβολήθηκε λίγα μέτρα πιο μακριά από τον τόπο του εγκλήματος, ήταν το όγδοο θύμα γυναικοκτονίας από τις αρχές του 2024 μέχρι σήμερα. Άλλες επτά γυναίκες δολοφονήθηκαν σε όλη τη χώρα, το τελευταίο 6μηνο, από τους συντρόφους και συζύγους, νυν και πρώην, με στυγερό τρόπο.

    Οι γυναικοκτονίες αποτελούν μάστιγα στην ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι η πολιτεία έχει λάβει ειδικά μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Δυστυχώς, όμως, η λίστα των θυμάτων μεγαλώνει και η αγριότητα σε βάρος των γυναικών αποτελεί μια βαθιά κοινωνική πληγή.

    Οι δολοφονίες γυναικών στη χώρα μας και ανά τον κόσμο συνιστούν ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας, μιας και διαπράττονται με κίνητρο την άσκηση κοινωνικού ελέγχου στα σώματα αλλά και τις επιλογές των γυναικών. Στην ουσία οι γυναικοκτονίες -όπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες- είναι εγκλήματα που στηρίζονται στις βαθιά εμπεδωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και έμφυλα στερεότυπα, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες είναι κατώτερες, υποτελείς στην ανδρική εξουσία, και δυνητικά μπορούν να «τιμωρηθούν», «ελεγχθούν» και «σωφρονιστούν» μέσω της έμφυλης βίας.

    Οι περιπτώσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο από τις αρχές του έτους είναι οι εξής:

    -Πρωτοχρονιά: Γεωργία, 41 ετών, Χαλκιδική

    Οκτώ γυναικοκτονίες σε έξι μήνες!

    Η 41χρονη Γεωργία που κυοφορούσε το δεύτερο παιδί της και διήνυε τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης της βρέθηκε νεκρή σε δασώδη έκταση ανάμεσα στη Νέα Τρίγλια και τη Γαλάτιστα στη Χαλκιδική ενώ τα ίχνη της είχαν εξαφανιστεί από τη Πρωτοχρονιά. Στην αρχή ο 39χρονος σύντροφός της «έπαιζε» θέατρο και δε γνώριζε τίποτα για την εξαφάνισή της. «Έσπασε» όμως ο φίλος του, ο οποίος ομολόγησε τη δολοφονία της, με τον οποίο μετέφεραν μαζί την Γεωργία στο χωράφι μέσα σε ένα μπαούλο. Σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, η 41χρονη έφερε τρία θανατηφόρα τραύματα από μαχαίρι στην τραχηλική χώρα και στον αυχένα.

    -Στις 8 Ιανουαρίου, μια 45χρονη γυναίκα δέχθηκε επίθεση από τον 51χρονο σύζυγό της, ο οποίος μετά από διαπληκτισμό την περιέλουσε με εύφλεκτο υλικό και στη συνέχεια, της έβαλε φωτιά στο Ζεφύρι. Τα παιδιά φέρεται να κοιμούνταν όταν άκουσαν τα ουρλιαχτά της μητέρας τους. Η 45χρονη μεταφέρθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και με σοβαρά εγκαύματα, αρχικά στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ λίγο αργότερα κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, όπου και χειρουργήθηκε. Μια εβδομάδα μετά υπέκυψε στα τραύματά της.

    -16 Φεβρουαρίου: Νίνα, 29 ετών, Κρήτη

    Ένας 39χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε την 29χρονη σύντροφό του στο Ηράκλειο Κρήτης. Εν συνεχεία κάλεσε το ΕΚΑΒ και υποστήριξε ότι ήταν ένα τραγικό δυστύχημα, πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την σύντροφό του και πως την «υπεραγαπούσε». Ήταν η Νίνα με καταγωγή από τη Ρουμανία. Το ζευγάρι έφυγε από το μπαρ και στη διαδρομή φαίνεται να διαπληκτίστηκαν. Ο καυγάς συνεχίστηκε στο σπίτι και κατέληξε στη δολοφονία της Νίνας.

    -22 Φεβρουαρίου: 87 ετών, Θεσσαλονίκη

    Μια 87χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από τα χέρια του 80χρονου συζύγου της, στη Θεσσαλονίκη. Μετά το έγκλημα, ο φερόμενος ως δράστης κατανάλωσε χάπια με συνέπεια να εντοπιστεί σε ημιλιπόθυμη κατάσταση δίπλα στη σορό της γυναίκας του.

    -1 Απριλίου: Κυριακή, 28 ετών, Άγιοι Ανάργυροι

    Οκτώ γυναικοκτονίες σε έξι μήνες!

    Η 28χρονη Κυριακή δέχθηκε θανάσιμες μαχαιριές έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων από τον πρώην κακοποιητικό σύντροφό της. Ο 39χρονος γυναικοκτόνος επιτέθηκε στην πρώην σύντροφό του και εκείνος την έσφαξε δίπλα στο φυλάκιο! Είχε μεταβεί συνοδευόμενη από φιλικό της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα για να τον καταγγείλει λέγοντας στους αστυνομικούς ότι την παρακολουθεί και φοβάται. Η 28χρονη ζήτησε ένα περιπολικό για να πάει στο σπίτι της όμως εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κάποιο διαθέσιμο. Η άτυχη γυναίκα είπε θα καλέσει εκείνη περιπολικό μόλις βγει από το τμήμα. Δυστυχώς δεν πρόλαβε. Την στιγμή που μιλούσε στο τηλέφωνο με την Άμεση Δράση, της επιτέθηκε έξω από το τμήμα ο πρώην σύντροφός της, ο οποίος της είχε στήσει καρτέρι και την δολοφόνησε. Την κάρφωσε πέντε φορές με το μαχαίρι στην καρδιά κόβοντας το νήμα της ζωής.

    -16 Μαΐου: Ενκελέιντα, 40 ετών, Μενίδι

    Οκτώ γυναικοκτονίες σε έξι μήνες!

    Η 40χρονη Ενκελέιντα από την Αλβανία εντοπίστηκε νεκρή κάτω ακριβώς από το σπίτι της, από περαστικούς με ένα μαχαίρι καρφωμένο στην κοιλιά. Η 40χρονη κατήγγειλε για πρώτη φορά τον 50χρονο τον Απρίλιο του 2013. Με εμφανή τα σημάδια από τους ξυλοδαρμούς, η 40χρονη έκανε την τελευταία καταγγελία την Τρίτη του Πάσχα. Ο δράστης έσπαγε μπουκάλια μπίρας και με ένα από αυτά προσπάθησε να την χαρακώσει. Μετά την τελευταία καταγγελία τη 40χρονη είχε εξετάσει ιατροδικαστής, ενώ αστυνομικοί εγκατέστησαν panic button στο κινητό της και της είχαν προτείνει να τη μεταφέρουν σε δομή μαζί με τα παιδιά της για να μην διατρέχει κίνδυνο. Ωστόσο, εκείνη επέλεξε να μην πάει. Ο 50χρονος παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο όμως η δίκη αναβλήθηκε για 10 ημέρες και αφέθηκε ελεύθερος. Επρόκειτο να δικαστεί, μια μέρα μετά το στυγερό έγκλημα. Ο 50χρονος εντοπίστηκε ώρες μετά το έγκλημα και ομολόγησε την πράξη του.

     21 Ιουνίου: 73 ετών, Αλεξανδρούπολη

    Μια 73χρονη γυναίκα στην Αλεξανδρούπολη δολοφονήθηκε από τον 81χρονο σύζυγό της, ο οποίος της κατάφερε 12 μαχαιριές στο λαιμό και στο θώρακα και μετά αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πίνοντας χλωρίνη. Σύμφωνα με τους περίοικους, υπήρχαν συνεχώς καυγάδες μεταξύ του ηλικιωμένου ζευγαριού, αλλά κανείς δεν περίμενε ο 81χρονος να βάψει τα χέρια του με αίμα.

    -13 Ιουλίου 2024, στις 4 τα ξημερώματα, καρτέρι θανάτου στην 36χρονη Αρετή

    Οκτώ γυναικοκτονίες σε έξι μήνες!

    -Στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου, 13 Ιουλίου του 2024 στην Αμφιλοχία, συντελέστηκε μια διπλή τραγωδία. Ένας 43χρονος έστησε καρτέρι θανάτου στην 36χρονη εν διαστάσει σύζυγό του όταν αυτή γυρνούσε στο σπίτι της τα ξημερώματα, πήδηξε από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου πάνω στο ουρανό του αυτοκινήτου της και την τραυμάτισε θανάσιμα με το κυνηγετικό του όπλο, στη συνέχεια έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτόνησε. Η άτυχη Αρετή είχε δεχθεί απειλή ότι θα σκοτώσει την 13χρονη κόρη τους εάν δεν πήγαινε στο σπίτι και η ίδια ενημέρωσε τους αστυνομικούς, οι οποίοι παρότι έφθασαν στο σπίτι της 36χρονης σε 2 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα από την κλήση της, δεν είχαν καταφέρει να αποτρέψουν την μοιραία κατάληξη.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    55 χρόνια από το αριστούργημα του Ντένις Χόπερ, «Easy Rider»

    Καθώς το κίνημα αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960 σχεδόν...

    ΕΚΤ: Στον Σεπτέμβριο στρέφεται η προσοχή επενδυτών και αποταμιευτών για τη μείωση των επιτοκίων

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικρίθηκε έντονα πριν από δύο και πλέον...

    Κορινθιακή Σταφίδα: Μία ιστορική καλλιέργεια που εξάγεται σε 45 χώρες – Προοπτικές και προβλήματα

    Σε διαδικασία «επούλωσης», μετά από μια δύσκολη περίοδο, βρίσκεται...

    Κορωνοϊός: Το θερινό come back – Θόλωση εγκεφάλου και κόπωση από τη χρόνια νόσο

    Ο κορωνοϊός για ακόμη μία φορά μας εκπλήσσει, κάνοντας ένα δυναμικό...