Τιμές ρεύματος: Κλείδωσαν τα ραβασάκια στους προμηθευτές – Πώς θα εισπραχτούν

    Ημερομηνία:

    Στα 230 εκ. ευρώ υπολογίζονται τελικά τα υπερέσοδα από τη δραστηριότητα της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, που θα χρειαστεί να καταβάλουν οι πάροχοι μετά από αρκετούς υπολογισμούς και επανυπολογισμούς που έγιναν τον τελευταίο χρόνο. Τα συγκεκριμένα υπερέσοδα στην αγορά προμήθειας είναι αποτέλεσμα του μηχανισμού που εφαρμόστηκε από τον Αύγουστο του 2022  μέχρι το τέλος του 2023 και δεν αφορούν τις πολύ πρόσφατες ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ.

    Για το συγκεκριμένο ποσό, στο οποίο κατέληξε η ΡΑΑΕΥ ενημέρωσε το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο και έστειλε τις σχετικές ειδοποιήσεις στις εταιρείες προμήθειας. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται να εισπραχθεί άμεσα το 60% της εισφοράς και το 40% σε μεταγενέστερο χρόνο.  

    Υπενθυμίζεται ότι από το ΤΕΜ όπου θα πάνε πρώτα τα 230 εκ. ευρώ,  τελικά οι εισπράξεις από τα υπερέσοδα θα κατευθυνθούν για τις πληρωμές μέρους των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης προς τη ΔΕΗ, κάτι που συνδέεται ευθέως με τη ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΝ για την αναδιάρθρωση των πάνω από 100 σήμερα ΔΕΥΑ της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές των ΔΕΥΑ προς την επιχείρηση φτάνουν στα 350 εκατομμύρια ευρώ. 

     Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα προβλέπει συνενώσεις, με βάση πάντα το κριτήριο της τοπικότητας και το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Τα επόμενα βήματα

    Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπολογισμού από τη Ρυθμιστική Αρχή, πλέον ανοίγει ο δρόμος για τον καταλογισμό της έκτακτης εισφοράς σε κάθε εταιρεία.

    Για τον καταλογισμό, τα συναρμόδια υπουργεία θα εκδώσουν τα τιμολόγια, με την είσπραξη να γίνεται μέσω του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων. Τα ποσά σε πρώτη φάση θα «οδεύσουν» στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

    Πώς δημιουργήθηκαν τα υπερέσοδα

    Τα υπερέσοδα στην αγορά προμήθειας ήταν αποτέλεσμα του μηχανισμού που εφαρμόστηκε από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι το τέλος του 2023 όταν για 17 μήνες. οι πάροχοι ανακοίνωναν στις 20 κάθε μήνα τις ονομαστικές χρεώσεις που ίσχυαν τον επόμενο μήνα, προβλέποντας συνήθως ανοδικά την πορεία των τιμών και σημειώνοντας κέρδη.

    Υπερέσοδα ονομάστηκαν αυτά τα υπερβολικά έσοδα που αποκόμιζαν οι προμηθευτές από τον Αύγουστο του 2022, στην περίπτωση που οι τιμές οι οποίες ανακοίνωναν κάποιο μήνα ήταν αρκετά υψηλότερες από τα επίπεδα στα οποία κινούνταν τελικά οι χονδρεμπορικές τιμές και, κατά συνέπεια, αρκετά υψηλότερα από τα κόστη τους.

    Επομένως, ως υπερέσοδα ενός προμηθευτή κάποιον μήνα θεωρούνται τα ποσά που τυχόν αυτός αποκόμισε μέσω της χρέωσης με την οποία τιμολόγησε τους πελάτες του και τα οποία υπερβαίνουν τα κόστη του, συνυπολογίζοντας το εύλογο ποσοστό κέρδους.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    55 χρόνια από το αριστούργημα του Ντένις Χόπερ, «Easy Rider»

    Καθώς το κίνημα αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960 σχεδόν...

    ΕΚΤ: Στον Σεπτέμβριο στρέφεται η προσοχή επενδυτών και αποταμιευτών για τη μείωση των επιτοκίων

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικρίθηκε έντονα πριν από δύο και πλέον...

    Κορινθιακή Σταφίδα: Μία ιστορική καλλιέργεια που εξάγεται σε 45 χώρες – Προοπτικές και προβλήματα

    Σε διαδικασία «επούλωσης», μετά από μια δύσκολη περίοδο, βρίσκεται...

    Κορωνοϊός: Το θερινό come back – Θόλωση εγκεφάλου και κόπωση από τη χρόνια νόσο

    Ο κορωνοϊός για ακόμη μία φορά μας εκπλήσσει, κάνοντας ένα δυναμικό...