Αν υπάρχει ένα μέρος στον πλανήτη όπου η έννοια του ευ ζην βρίσκει την πλήρη έκφρασή της, αυτό δεν είναι άλλο από την Τοσκάνη. Ενας χωροχρόνος πολιτισμού και ιστορίας και μιας χαρισματικής φυσικής ομορφιάς που δημιουργούν ένα εργαστήριο υψηλών αισθητικών απολαύσεων εδώ και αιώνες. Η Τοσκάνη των σαγηνευτικών μικρών χωριών της, των ποιητών και του κρασιού, η επικράτεια των μύθων και μιας διαρκούς αναζήτησης της ευζωίας, είναι χωρίς αμφιβολία η επιτομή της πιο γοητευτικής πλευράς της Ιταλίας. Και συμπυκνώνει στον υψηλότερο βαθμό όλο αυτό που συμβολίζει το “made in Italy” όχι μόνο ως κοινωνικός συμβολισμός αλλά και ως εμπορικό trademark με ισχυρές βάσεις και μεγάλη έλξη σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Μια νέα Maserati με έμπνευση από ένα σπουδαίο ιταλικό κρασί

Πάνω σε αυτόν τον καμβά των συναισθημάτων που διεγείρει κάθε τι γνήσια ιταλικό, έρχονται να συνεργαστούν δύο μεγάλα ονόματα της γειτονικής χώρας. Και οι δύο πρωταγωνιστές στον τομέα τους που είναι και ότι πιο ιταλικό υπάρχει στο συλλογικό υποσυνείδητο του πλανήτη: τα γρήγορα αυτοκίνητα και το καλό κρασί. Για τα αυτοκίνητα το χεράκι της έβαλε η Maserati και για το κρασί ένας θρύλος της γειτονικής χώρας, μία ονειρική φιάλη για τους φανατικούς του καλού κρασιού που ακούει στο όνομα Tignanello. Τα δυο αυτά ονόματα συνδέθηκαν σε ένα προϊόν, ένα αυτοκίνητο της Maserati με τον τίτλο GranCabrio Folgore Tignanello.

Η τελευταία δημιουργία της ιστορικής Maserati
Είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας και το πρώτο ηλεκτρικό κάμπριο στην αγορά των σπορ μοντέλων πολυτελείας. Η τεχνολογία που ενσωματώνει είναι τελευταίας γενιάς, προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις σε συνδυασμό με την άνεση και κομψότητα που χαρακτηρίζει κάθε αυτοκίνητο της εταιρείας με σήμα την Τρίαινα. Η Maserati GranCabrio μπορεί να φιλοξενήσει έως και τέσσερις τυχερούς επιβάτες με την άνεση που απαιτείται, ακόμη και για μακρινά ταξίδια, ενώ διαθέτει μαλακή οροφή η οποία αναδιπλώνεται σε μόλις 14 δευτερόλεπτα. Για όσους ταξιδεύουν με ανοιχτή την οροφή παρέχονται ανέσεις όπως θέρμανση γύρω από τα προσκέφαλα αλλά και ένας ανεμοθώρακας για να μην δημιουργούνται ενοχλητικοί στροβιλισμοί μέσα στο αμάξωμα. Σαν να μην έφθανε το exclusiveness που υπάρχει εν αφθονία στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, το τμήμα ειδικών μετατροπών της εταιρείας, η Maserati Fuoriserie, αποφάσισε να κατασκευάσει κάτι ακόμα πιο σπέσιαλ.
Και εδώ μπαίνει το διάσημο κρασί Tignanello.

Το πιο χαρακτηριστικό από όλα είναι η βαφή του αμαξώματος με την ονομασία Terra di Tignanello, η οποία είναι ένα βαθύ καστανό χρώμα με χάλκινες μπορντό ανταύγειες, που ανταποκρίνονται στο χρώμα του χώματος του αμπελώνα και των βαρελιών όπου ωριμάζει το Tignanello. Οι ζάντες και οι δαγκάνες των φρένων είναι φινιρισμένες σε ματ και γυαλιστερό μαύρο, ενώ τα χάλκινα σήματα της εταιρείας προσθέτουν μια ξεχωριστή πινελιά.

Μια νέα Maserati με έμπνευση από ένα σπουδαίο ιταλικό κρασί
Μια νέα Maserati με έμπνευση από ένα σπουδαίο ιταλικό κρασί
Μια νέα Maserati με έμπνευση από ένα σπουδαίο ιταλικό κρασί
Μια νέα Maserati με έμπνευση από ένα σπουδαίο ιταλικό κρασί
Μια νέα Maserati με έμπνευση από ένα σπουδαίο ιταλικό κρασί

Το εσωτερικό του GranCabrio Folgore Tignanello συνδέει ιδανικά την ιταλική παράδοση στο design με την καινοτόμο φύση του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα τα καθίσματα έχουν επένδυση από δέρμα και Vegea, ένα καινοτόμο οικολογικό ύφασμα που μιμείται το μοτίβο των αμπελιών του Τignanello. Στο ταμπλό υπάρχει σκούρο ξύλο που θυμίζει τα δρύινα βαρέλια του οινοποιείου, ενώ είναι χαραγμένα επάνω τους κάποια σημάδια που αναφέρονται στην ιστορία του διάσημου κρασιού. Στα προσκέφαλα είναι κεντημένη η παραδοσιακή τρίαινα της Maserati και το σύμβολο του ήλιου, που είναι το σήμα του Tignanello. Τα ίδια σήματα είναι κεντημένα με λέιζερ στο κεντρικό τούνελ και μάλιστα υπάρχει αναγραφή των ημερομηνιών 1971-2021 για τα 50 και πλέον χρόνια ιστορίας του κρασιού.

Η Maserati συνεργάζεται με την Marchesi Antinori
Η Marchesi Antinori, με κληρονομιά που εκτείνεται σε 26 γενιές από το 1385, συνεχίζει να ηγείται στην οινοποιία με κτήματα στην Τοσκάνη, την Ούμπρια και άλλες περιοχές υψηλής ποιότητας παγκοσμίως. Υπό την ηγεσία της Albiera Antinori και των αδελφών της, το οινοποιείο παραμένει προσηλωμένο στην καινοτομία με σεβασμό στις παραδόσεις και την τοπική κληρονομιά.

Το Tignanello, που παρουσιάστηκε τη δεκαετία του 1970, είναι ένα επαναστατικό κρασί για τα δεδομένα της περιοχής. Ονομάστηκε από την περιοχή παραγωγής Tenuta di Tignanello στο San Casciano in Val di Pesa και σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στην ιταλική οινοποιία. Παράχθηκε αρχικά το 1971, ήταν από τα πρώτα ερυθρά κρασιά της περιοχής που παρασκευάστηκαν χωρίς λευκά σταφύλια και περιλάμβαναν Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc. Αυτή η καινοτομία καθιέρωσε το Tignanello ως πρωτοπόρο των σύγχρονων ιταλικών κορυφαίων κρασιών, γνωστών ως Super Tuscans, επηρεάζοντας βαθιά την ιταλική αμπελουργία.

Το Tignanello έχει αποσπάσει πολυάριθμα διεθνή βραβεία και εμφανίζεται συχνά στις πρώτες θέσεις στις λίστες του περιοδικού Wine Spectator. Το κρασί παρήχθη για πρώτη φορά το 1970 από τον Piero Antinori, ο οποίος συνδύασε σταφύλια Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc και παλαίωσε το κρασί σε βαρέλια. Η μέθοδος αυτή παρέκκλινε από τους παραδοσιακούς κανόνες του Chianti Classico DOCG που καθιέρωσε ο Bettino Ricasoli, με αποτέλεσμα το Tignanello να χάσει το καθεστώς του DOC. Παρέμεινε ταξινομημένος ως επιτραπέζιος οίνος μέχρι το 1994, όταν αναγνωρίστηκε με την ένδειξη Indicazione Geografica Tipica. Το 1975, η χρήση λευκών σταφυλιών καταργήθηκε εντελώς. Από το 1995, η σύνθεση του Tignanello είναι 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon και 5% Cabernet Franc, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 13,50%. Η μόνη απόκλιση ήταν μεταξύ 2001 και 2006, όταν η περιεκτικότητα σε Sangiovese αυξήθηκε στο 85%, μειώνοντας το Cabernet Sauvignon στο 10%.

Μια νέα Maserati με έμπνευση από ένα σπουδαίο ιταλικό κρασί
Μια νέα Maserati με έμπνευση από ένα σπουδαίο ιταλικό κρασί
Μια νέα Maserati με έμπνευση από ένα σπουδαίο ιταλικό κρασί
Μια νέα Maserati με έμπνευση από ένα σπουδαίο ιταλικό κρασί

Μετά τα πρώτα χρόνια των πειραματισμών, οι φανατικοί θεωρούν ότι το 1978 είναι η σοδειά ορόσημο από όπου ξεκινά ο θρύλος του Tignanello. Από εκεί και μετά η πορεία του ήταν εντυπωσιακή, αλλάζοντας τα δεδομένα για τους αμπελώνες του Chianti, διατηρώντας μία σταθερή ποιότητα και μία ευχάριστη βελούδινη υφή που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό τόσο στους ενημερωμένους καταναλωτές όσο και στους μεγάλους σομελιέ.
Το κτήμα αποτελείται από 300 εκτάρια, αλλά μόνο τα 130 είναι αφιερωμένα στα αμπέλια, ενώ τα υπόλοιπα είναι δάσος με αρκετούς ελαιώνες. Είναι ένα κρασί ιδιαίτερα πλούσιο, με μεγάλη διάρκεια και εξαιρετική επίγευση. Εχει βαθύ κόκκινο χρώμα του ρουμπινιού, με μύτη από κεράσι, δαμάσκηνο, μπαχαρικά και πολλά ακόμα ενώ έχει πλούσιες τανίνες που του δίνουν τη δυνατότητα για μακρά παλαίωση, η οποία το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον και πιο σύνθετο. Στην Ελλάδα το βρίσκει κανείς σε ενημερωμένες κάβες σε τιμές που ξεκινούν κοντά στα 250 ευρώ και ανεβαίνουν ιδίως για τις καλές χρονιές (όπως του 2016 και του 2018, ή τη σπάνια του 1975) σε πολλά περισσότερα.

Το πανέμορφο αυτοκίνητο παρουσιάστηκε την 1η Ιουλίου και σκοπό είχε να βγει σε δημοπρασία στο Arts for All Gala στο Festival Napa Valley, με τα έσοδα να διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πρόκειται για μία εξαιρετική συνύπαρξη μεταξύ δύο ιστορικών ιταλικών εταιρειών, με τη Maserati να μετρά ήδη 110 χρόνια παράδοσης και η Marchesi Antinori να συντηρεί το οικογενειακό οινοποιείο για πάνω από 600 χρόνια. Για τη Maserati ήταν μία μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που προσφέρει συγκινήσεις όπως εκείνες ενός κορυφαίου κρασιού. Και μαζί να διηγηθεί την ιστορία της ιταλικής φινέτσας και δημιουργικότητας που εδώ και αιώνες ανθίζει στην Τοσκάνη, σε αυτόν τον μαγικό τόπο της φυσικής ομορφιάς και μίας πλούσιας πολιτισμικής παράδοσης, μοναδικής σε ολόκληρο τον πλανήτη. Salute!