ΒΙΝΤΕΟ: Κάμαλα Χάρις – Η “επόμενη μέρα”: Οι χορηγοί, ο Ομπάμα και οι σχέσεις της με την Ελλάδα

    Ημερομηνία:

    Σε αναζήτηση των ισορροπιών του επιδίδεται το αμερικανικό πολιτικό σύστημα μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

    Πλέον, όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, την οποία ο ίδιος ο νυν πρόεδρος στήριξε δημοσίως προκειμένου να αναλάβει αυτή να «παλέψει» με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βλέπει ενισχυμένες τις δημοσκοπικές του πιθανότητες για νίκη, μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν, μεγάλος αριθμός στελεχών των Δημοκρατικών τη στήριξαν δημοσίως, ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός των χορηγών οι οποίοι έδωσαν χρήματα στο Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου η Κάμαλα Χάρις να τρέξει την προεκλογική της καμπάνια απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Πόσο εφικτό είναι, όμως, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ -αφού λάβει επισήμως το χρίσμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών- να τερματίσει πρώτη στην εκλογική κούρσα;

    Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post επιχειρεί να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα παραθέτοντας στοιχεία από πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Σε μέσο όρο 11 δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μετά το ντιμπέιτ της Washington Post, ο Τραμπ υπερτερεί της Χάρις κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ελάχιστα λιγότερο από το προβάδισμά του κατά 1,9 μονάδες έναντι του Μπάιντεν στις ίδιες δημοσκοπήσεις.

    Μια δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News-Ipsos αυτό το μήνα έδειξε ότι το 70% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσαν ότι θα ήταν «ικανοποιημένοι» αν ο Μπάιντεν έκανε στην άκρη και η Χάρις γινόταν υποψήφια των Δημοκρατικών.

    Στην ίδια δημοσκόπηση, το 29% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που προσανατολίζονται προς το Δημοκρατικό Κόμμα πρότειναν τη Χάρις ως την επιλογή τους για το χρίσμα του κόμματος εάν ο Μπάιντεν παραμερίσει σε μια ερώτηση ανοικτού τύπου, ενώ το 7% ανέφερε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, το 4% την πρώην πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα και το 3% τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπάτιγκιγκ και την κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ. Οι μισοί από τους Δημοκρατικούς δεν ανέφεραν κάποιον συγκεκριμένο ως εναλλακτική λύση για τον Μπάιντεν.

    Ο μεγαλοχορηγός που διαφώνησε

    Από την άλλη την πλάτη στην εκλεκτή του Τζο Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις, γύρισε ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Δημοκρατικού απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μόργκαν.

    Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο ABC News, o Mόργκαν υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως η απερχόμενη αντιπρόεδρος και πρώην εισαγγελέας έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, επειδή είναι πολύ προοδευτική. Και γι’ αυτό το λόγο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τον κουμπαρά του για εκείνη. «Είναι άλλο πράγμα να ψηφίζεις κάποιον, άλλο πράγμα να συγκεντρώνεις εκατομμύρια δολάρια για κάποιον, πρέπει να είσαι μέσα στα πράγματα», τόνισε ο Αμερικανός χρηματοδότης.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ενοχλούνταν, πιθανότατα, αν είχαν την ευκαιρία να κάνουν προεκλογική εκστρατεία εναντίον ενός πιο αριστερού υποψηφίου. «Εάν το περιβάλλον του Τραμπ μπορούσε να διαλέξει κάποιον για να τον αντιμετωπίσει, νομίζω ότι θα επέλεγε την Κάμαλα», δήλωσε.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Post, ο Τζον Μόργκαν έχει ενημερώσει ήδη την Εθνική Επιτροπή Οικονομικών του Μπάιντεν ότι ολοκλήρωσε τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τους Δημοκρατικούς, αφού ο 81χρονος πρόεδρος αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα και να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα των ΗΠΑ.

    «Αν η Κάμαλα Χάρις είναι η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα με τους Δημοκρατικούς, τότε στην έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ α Λάγκο θα γίνει ένα μεγάλο πάρτι το βράδυ των εκλογών», συνέχισε ο μεγάλος χρηματοδότης του 81χρονου Μπάιντεν. Ο δικηγόρος από τη Φλόριντα έγραψε επίσης στο Twitter ότι «η υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν στην Κάμαλα είναι το “άντε γ….είτε” σε όλους όσοι τον οδήγησαν προς την έξοδο».

    Η στάση Ομπάμα

    Ώρα με την ώρα αυξάνονται τα στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος που στηρίζουν την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις για τον Λευκό Οίκο, ωστόσο η στάση που προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό και τραβά το ενδιαφέρον είναι αυτή του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Γιατί λοιπόν ο Ομπάμα, που έχει πολύ στενή σχέση με τον Μπάιντεν (σ.σ. τον είχε αντιπρόεδρο και στις δύο θητείες του) δεν υποστήριξε τη Χάρις, την επιλογή του νυν προέδρου;

    Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται ανώνυμες πηγές κοντά στον Ομπάμα, ο 44ος πρόδρος των ΗΠΑ έχει δύο βασικούς λόγους να μην στηρίξει την Καμάλα Χάρις.

    Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο Ομπάμα “έθεσε τον εαυτό του υπεράνω εσωκομματικών μηχανορραφιών” συμπεριφερόμενος ως senior πολιτικό στέλεχος που παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν τις σχολιάζει. Σύμφωνα με τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα, “δεν ήθελε να κάνει ένα πολιτικό λάθος που ενδεχομένως θα τροφοδοτούσε την κριτική ότι η υποψηφιότητα της κυρίας Χάρις- εφόσον τελικά επικυρωθεί- θα είναι περισσότερο μια διαδοχή με δαχτυλίδι, παρά η καλύτερη δυνατή συναινετική επιλογή από το ίδιο το κόμμα“.

    Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι ο Ομπάμα “ήθελε την Κυριακή να είναι η μέρα του Μπάιντεν“. Με αυτή την εξήγηση εννοούν ότι ο Ομπάμα, δεν ήθελε τίποτα να σκιάσει την απόφαση του Μπάιντεν να βάλει τέλος στη διεκδίκηση δεύτερη θητείας και η ημέρα να περάσει στην ιστορία ως μια κομβική στιγμή για τη σημασία της πολιτικής του κληρονομιάς.

    AP - Μπαράκ Ομπάμα

    Οι σχέσεις της Χάρις με την ομογένεια

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καμάλα Χάρις διατηρεί στενούς δεσμούς με παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, και μάλιστα μια ελληνοαμερικανίδα  αντικυβερνήτις,  η Ελενη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, ήταν το πρόσωπο το οποίο προώθησε την υποψηφιοτητά της για να γίνει αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν. Η Κάμαλα Χάρις ήταν μεταξύ εκείνων οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο τον Μάιο του 2022.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Marika Fruscio με μπικίνι στις διακοπές της στον Αυλώνα

    Η Marika Fruscio με μπικίνι στις διακοπές της στον...

    Από αύριο στα «μανταλάκια» το όνομα όσων οφειλετών δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο

    Αδειάζει η κλεψύδρα για όσους οφειλέτες χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ...

    Η Κάμαλα Χάρις σε αναζήτηση Αντιπροέδρου – Οι επικρατέστερες επιλογές της

    Η Κάμαλα Χάρις, που πέρα από την υποστήριξη του προέδρου...

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 23/7/2024

    13:00 Novasports 6HD WTA 250 Iasi Open Τένις 17:30 COSMOTE...