Με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις να εξετάζεται ως πιθανή αντικαταστάτρια του Τζο Μπάιντεν από το Δημοκρατικό Κόμμα εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, οι θέσεις της σε βασικά ζητήματα βρίσκονται στο μικροσκόπιο τόσο από τα δύο κόμματα όσο και από τους ψηφοφόρους της χώρας.
Έχει μακρά πορεία στην πολιτική: ως εισαγγελέας της Σαν Φρανσίσκο, ως γενική εισαγγελέας (υπουργός Δικαιοσύνης) της πολιτείας της Καλιφόρνια, ως ομοσπονδιακή γερουσιαστής, ως υποψήφια πρόεδρος και ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Ακολουθεί μια επισκόπηση των θέσεών της:
Άμβλωση
Η κ. Χάρις υποστηρίζει τη νομοθεσία που θα προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, όπως έκανε η υπόθεση Roe v. Wade πριν ανατραπεί το 2022 στην υπόθεση Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization.
Ως υποψήφια πρόεδρος το 2019, υποστήριξε ότι πολιτείες με ιστορικό περιορισμού των δικαιωμάτων άμβλωσης κατά παράβαση του Roe θα έπρεπε να υπόκεινται σε εκείνο που είναι γνωστό ως προέγκριση για νέους νόμους για τις αμβλώσεις – αυτοί οι νόμοι θα έπρεπε να εγκρίνονται ομοσπονδιακά πριν τεθούν σε εφαρμογή. Αυτή η πρόταση δεν είναι εφικτή πλέον, τώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ανατρέψει το Roe.
Η κ. Χάρις έχει υποστηρίξει τις κλιματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας που παρείχε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές ελαφρύνσεις και επιχορηγήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το ρολόι χτυπά αντίστροφα», είπε σε ομιλία της πέρυσι, αναφερόμενη στις ολοένα και πιο σοβαρές και συχνές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. «Και γι’ αυτό, πριν από έναν χρόνο, ο πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ κάναμε την μεγαλύτερη κλιματική επένδυση στην ιστορία της Αμερικής».
Κατά την προεδρική της καμπάνια το 2020, τόνιζε την ανάγκη για περιβαλλοντική δικαιοσύνη, ένα πλαίσιο που καλεί για πολιτικές που να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις φτωχές κοινότητες και στους μη λευκούς. Την έχει τονίσει και ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Το 2019, η κ. Χάρις, τότε γερουσιάστρια, και η Δημοκρατική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, από τη Νέα Υόρκη, παρουσίασαν νομοθεσία που θα αξιολογούσε τους περιβαλλοντικούς κανόνες και νόμους με βάση το πώς επηρεάζουν τις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος. Θα δημιουργούσε επίσης ένα ανεξάρτητο Γραφείο Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης και θα εγκαθιστούσε έναν “ανώτερο σύμβουλο για την κλιματική δικαιοσύνη” σε πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Το 2020, η κ. Χάρις παρουσίασε μια πιο εκτενή έκδοση του νομοσχεδίου. Κανένα από τα νομοσχέδια δεν πέρασε στο Κογκρέσο.
Η κ. Χάρις ανέλαβε να ηγηθεί των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη διασφάλιση της νομοθεσίας περί δικαιωμάτων ψήφου, μια δουλειά την οποία η ίδια ζήτησε. Η νομοθεσία — που πέρασε από αρκετές αναθεωρήσεις αλλά τελικά “κόλλησε” στη Γερουσία – θα αποτελούσε αντίσταση στους περιορισμούς ψήφου σε πολιτείες που διοικούνται από Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες και θα είχε ρυθμίσει αυστηρότερα τη χρηματοδότηση των εκστρατειών.
Φέτος, συνάντησε υπερασπιστές των δικαιωμάτων ψήφου και περιέγραψε μια στρατηγική που περιλάμβανε τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τις απειλές προς τους εργαζόμενους στις εκλογές και την προσφυγή κατά των περιορισμών ψήφου των πολιτειών στα δικαστήρια.
Καταδίκασε τις προσπάθειες του πρώην (και εκ νέου υποψήφιου) πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020. Σε μια ομιλία το 2022, στην επέτειο της επίθεσης στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, είπε ότι η ημέρα αυτή είχε δείξει “πώς θα ήταν η χώρα μας αν οι δυνάμεις που επιδιώκουν να διαλύσουν τη δημοκρατία μας είναι επιτυχείς”. Πρόσθετε τότε: “Αυτό που ήταν σε κίνδυνο τότε, και τώρα, είναι το δικαίωμα να αποφασίζουμε για το μέλλον μας με τον τρόπο που το Σύνταγμα προβλέπει: από εμείς οι άνθρωποι, όλος ο λαός”.
Σε εκδηλώσεις καμπάνιας φέτος, η κ. Χάρις έχει προωθήσει τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του νομοσχεδίου για τις υποδομές που υπέγραψε ο κ. Μπάιντεν, της χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις, μιας διάταξης στον Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού που περιόρισε το κόστος της ινσουλίνης για άτομα που καλύπτονται από Medicare και τη διαγραφή φοιτητικών χρεών.
Είχε δηλώσει σε εκδήλωση τον Μάιο ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα προσφέρουν επίσης οικονομικά οφέλη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε άλλη εκδήλωση, είχε αναφερθεί στα περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις του Υπουργείου Ενέργειας για κατασκευαστές ανταλλακτικών αυτοκινήτων ώστε να μεταβούν σε ηλεκτρικά οχήματα, κάτι που είχε σημειώσει ότι θα «βοηθήσει να διατηρήσουμε τις αλυσίδες προμήθειας αυτοκινήτων μας εδώ στην Αμερική».
Μετανάστευση
Μια από τις αρμοδιότητες της κ. Χάρις ως αντιπροέδρου ήταν να ασχοληθεί με τις ρίζες της μετανάστευσης από τη Λατινική Αμερική, όπως η φτώχεια και η βία στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Πέρυσι, ανακοίνωσε 950 εκατομμύρια δολάρια σε χορηγήσεις από ιδιωτικές εταιρείες για την υποστήριξη των κοινοτήτων της Κεντρικής Αμερικής. Παρόμοιες δεσμεύσεις που είχαν γίνει προηγουμένως ανήλθαν περίπου σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 2021, επισκέφθηκε τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και δήλωσε: «Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να περιοριστεί στην πολιτική σφαίρα. Μιλάμε για παιδιά, μιλάμε για οικογένειες, μιλάμε για ταλαιπωρία».
Πιο πρόσφατα, υποστήριξε μια διακρατική συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων που ο κ. Μπάιντεν ενέκρινε, αλλά ο κ. Τραμπ, καλώντας τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες να την καταργήσουν, την ακύρωσε στην πράξη. Η νομοθεσία θα είχε κλείσει τα σύνορα αν οι διέλευσεις έφταναν σε ένα καθορισμένο όριο και θα είχε χρηματοδοτήσει χιλιάδες νέους πράκτορες ασφαλείας συνόρων και αξιωματούχους υπηρεσιών ασύλου. “Είμαστε πολύ ξεκάθαροι, και νομίζω ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι ξεκάθαροι, ότι έχουμε ένα διαλυμένο σύστημα μετανάστευσης και πρέπει να το διορθώσουμε”, είπε η κ. Χάρις τον Μάρτιο.
Η κ. Χάρις ζήτησε τον Μάρτιο μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα και περιέγραψε την κατάσταση εκεί ως “ανθρωπιστική καταστροφή”. Έχει δηλώσει ότι “η απειλή που θέτει η Χαμάς στους ανθρώπους του Ισραήλ πρέπει να εξουδετερωθεί”, αλλά και ότι “πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί”.
Σε συνέντευξη αργότερα εκείνο τον μήνα, τόνισε την αντίθεσή της σε μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, την πόλη στη νότια Γάζα στην οποία είχαν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. “Έχω μελετήσει τους χάρτες”, είπε. “Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε αυτοί οι άνθρωποι και μιλάμε για περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στη Ράφα που είναι εκεί επειδή τους είπαν να πάνε εκεί, οι περισσότεροι από αυτούς”.
Έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών.
Φυλετική δικαιοσύνη
Η φυλετική δικαιοσύνη ήταν ένα θέμα της προεδρικής καμπάνιας της κ. Χάρις. Σε μια αξέχαστη αντιπαράθεση το 2019, καταδίκασε την προηγούμενη εργασία του κ. Μπάιντεν με γερουσιαστές που υπεράσπιζαν τον φυλετικό διαχωρισμό.
Έχει καλέσει για την κατάργηση των υποχρεωτικών ελάχιστων ποινών, της χρηματικής εγγύησης και της θανατικής ποινής, που επηρεάζουν δυσανάλογα τους ανθρώπους μη λευκού χρώματος.
Μεταξύ των διαμαρτυριών που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία το 2020, ήταν μία από τους γερουσιαστές που παρουσίασαν το νομοσχέδιο Justice in Policing Act, το οποίο θα καθιστούσε πιο εύκολη τη δίωξη αστυνομικών, θα δημιουργούσε ένα εθνικό μητρώο αστυνομικής κακοδιοίκησης και θα απαιτούσε από τους αστυνομικούς να ολοκληρώνουν εκπαίδευση για ζητήματα φυλετικού προφίλ. Το νομοσχέδιο δεν “πέρασε”.
Το ιστορικό της ως εισαγγελέας “βάρυνε” επίσης κατά την προεδρική της καμπάνια. Οι επικριτές της σημείωναν ότι ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, γενικά είχε αποφύγει να αναμειχθεί στην έρευνα για δολοφονίες από αστυνομικούς.