Από αύριο στα «μανταλάκια» το όνομα όσων οφειλετών δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο

    Ημερομηνία:

    Αδειάζει η κλεψύδρα για όσους οφειλέτες χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ (κύρια οφειλή) σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, και δεν φρόντισαν να εκμεταλλευτούν το «παράθυρο» εξόφλησης ή ρύθμισης του χρέους τους, τις τελευταίες 15 ημέρες.

    Τα ειδοποιητήρια είχαν σταλεί μαζικά στους οφειλέτες στις 9 Ιουλίου, δίνοντας διορία τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους έως τις 24 Ιουλίου, μετά το πέρας της οποίας θα δουν το όνομα τους «στα μανταλάκια», δηλαδή δημοσιευμένο στη λίστα των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου.

    Σημειώνεται πως η «τακτοποίηση» της οφειλής δεν σημαίνει πλήρη εξόφληση, καθώς κάθε μείωση του χρέους κάτω από το όριο των 150.000 ευρώ αυτομάτως βγάζει τον οφειλέτη από την «επικίνδυνη ζώνη».

    Για να δημοσιοποιηθεί το όνομα ενός οφειλέτη θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμο χρέος και να μην έχει προβεί σε καμία ρύθμιση του, χωριστά είτε στην ΑΑΔΕ, είτε στον ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος οφειλέτης, χρωστά αθροιστικά ακόμα και αν δεν έχει ρυθμίσει, δηλαδή τόσο στην ΑΑΔΕ όσο και στον ΕΦΚΑ, πάνω από 150.000 ευρώ (κύρια οφειλή, χωρίς προσαυξήσεις) θα «γλυτώσει» την δημοσιοποίηση του ονόματος του.

    Επιπλέον, προϋπόθεση για να υποστεί κάποιος οφειλέτης δημοσιοποίηση του ονόματός του θα πρέπει οι οφειλές του, είτε προς την ΑΑΔΕ, μεταξύ άλλων, να βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από ένα έτος, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2023. Αυτό σημαίνει πως όσες κύριες οφειλές ξεπερνούν μεν τις 150.000 ευρώ, αλλά κατέστησαν ληξιπρόθεσμες το προηγούμενο 12μηνο, δηλαδή μεταξύ Ιουλίου 2023 – Ιουλίου 2024 δεν θα οδηγήσουν σε δημοσιοποίηση εκείνου του οποίου τις δημιούργησε.

    Αντίθετα, οι κύριες οφειλές προς την ΑΑΔΕ ή τον ΕΦΚΑ, οι οποίες ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και είναι σε καθυστέρηση πάνω από τους τελευταίους 12 μήνες, δηλαδή στο διάστημα πριν τον Ιούλιο του 2023, θα δημοσιοποιηθούν.

    Ποιες οφειλές εξαιρούνται της δημοσιοποίησης

    Επιπλέον, της δημοσιοποίησης εξαιρούνται μια σειρά από περιπτώσεις:

    • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,
    • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
    • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,
    • οι οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων
    • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

    Τέλος, δεύτερη ευκαιρία θα λάβουν ακόμα και όσοι είδαν το όνομα τους να δημοσιοποιείται, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κάμαλα Χάρις: Το βίντεο που εξηγεί πώς προφέρεται και πού τονίζεται το όνομά της

    Εκτός από ερωτήσεις για το βιογραφικό και τις πολιτικές θέσεις...

    Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024: Με αυτή τη 12αδα θα πάει η Εθνική ομάδα μπάσκετ

    Η Εθνική ομάδα μπάσκετ ολοκλήρωσε τα φιλικά προετοιμασίας γνωρίζοντας την ήττα από...

    Κυβέρνηση: Έρχεται ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων – Οι αποχωρήσεις, οι μετακινήσεις και οι πρώην βουλευτές

    Θέμα χρόνου είναι η οριστικοποίηση των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για...

    Άγιον Όρος: Στοιχεία για το σχέδιο επέμβασης ζητάει από την αστυνομία η Ιερά Κοινότητα

    Το «μπαλάκι» στην αστυνομία επέστρεψε η Ιερά Κοινότητα του...