Με τον χρόνο για την ανακοίνωση του Ελληνα επιτρόπου να μετράει αντίστροφα, η συζήτηση περιστρέφεται σε Αθήνα και Βρυξέλλες για το ποιο θα είναι το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει συσχετίσει ήδη το «υπουργείο» που θα πάρει η χώρα μας με την τελική επιλογή του επιτρόπου.
Ο κ. Μητσοτάκης ενέτεινε τη σχετική συζήτηση με δηλώσεις που έκανε στο Politico, λέγοντας πως ο στόχος της Ελλάδας είναι να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο «που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».
Από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, αλλά και από το ρεπορτάζ της «Κ», προκύπτει πως η Ελλάδα θα ενδιαφερόταν για πέντε χαρτοφυλάκια.
Στέγαση και άμυνα
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε προσφάτως τη δημιουργία νέων χαρτοφυλακίων στο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Ενα από αυτά είναι της «αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος», θέμα έντονο σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο και την Ελλάδα, με την κ. Φον ντερ Λάιεν να δηλώνει πρόσφατα πως χρειάζεται ένα «ευρωπαϊκό σχέδιο προσιτής στέγασης, που θα εξετάσει όλους τους παράγοντες της κρίσης και θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των απαιτούμενων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων».
Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα ενδιέφερε την Ελλάδα, είναι ωστόσο δύσκολο να καταλήξει στη χώρα μας, καθώς φαίνεται να έχει «κλειδώσει» στους Σοσιαλιστές, ως αποτέλεσμα της στήριξης που παρείχαν στη νέα πρόεδρο της Κομισιόν.
Στα συν είναι το γεγονός πως η Ελλάδα δεν διαθέτει δική της αμυντική βιομηχανία, συνεπώς θα είναι πιο «καθαρός παίκτης». Αλλά αυτό δεν φαίνεται να αρκεί. Η Ελλάδα θεωρείται από πολλούς στο ευρωπαϊκό κονκλάβιο μικρή χώρα για ένα τόσο «μεγάλο χαρτοφυλάκιο», για το οποίο έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και η Πολωνία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συσχετίσει ήδη το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα μας με την τελική επιλογή του επιτρόπου, με τον Απ. Τζιτζικώστα να παραμένει φαβορί.
Τα αγροτικά
Το Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να καταλήξει στην Ελλάδα, μια χώρα με μεγάλο αγροτικό τομέα. Αυτό που έχει αποφασιστεί πάντως –και είναι υπέρ της Αθήνας– για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είναι πως θα καταλήξει σε χώρα με κυβέρνηση από το ΕΛΚ. Και εδώ, πάντως, η Πολωνία είναι μέσα στις διεκδικήτριες χώρες.
Μεσογειακή περιφέρεια
Πέραν των τριών παραπάνω χαρτοφυλακίων που έχουν ακουστεί κατά κόρον και αναλύσαμε τα δεδομένα τους, υπάρχουν δύο ακόμη που θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Αθήνα. Το ένα είναι το επίσης νεοσύστατο «Μεσογειακής περιφέρειας». Λεπτομέρειες για το ποιο θα είναι το αντικείμενό του δεν υπάρχουν ακόμη. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως κεντρικό ρόλο θα έχει το μεταναστευτικό, κάτι που κάνει την Ελλάδα πολύ πιθανή διεκδικήτρια.
Ερωτηθείς σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε άλλο παρά το απέκλεισε, κρατώντας ωστόσο τις αναμενόμενες ισορροπίες. «Σίγουρα θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο. Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μια μεσογειακή χώρα. Δεν σηκώνω το χέρι μου, γιατί υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν πολύ και στο τέλος της ημέρας είναι μια απόφαση που λαμβάνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η έκπληξη
Την ίδια ώρα υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο – έκπληξη, το οποίο επίσης βρίσκεται στη λίστα για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» πρόκειται για το Μεταφορών, το οποίο φέρεται να θέλει και η Κύπρος. Με δεδομένο πως η Μεγαλόνησος θα είναι στους διεκδικητές και για το «Μεσογειακής περιφέρειας», μπορεί η τελική επιλογή να γίνει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου γι’ αυτά τα δύο χαρτοφυλάκια.
Στο Μαξίμου πάντως είναι αισιόδοξοι πως το χαρτοφυλάκιο που θα καταλήξει στην Ελλάδα θα είναι σημαντικό, καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί –και όχι άδικα– πως ο ρόλος του στην επανεκλογή της κ. Φον ντερ Λάιεν ήταν καθοριστικός και αυτό του δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα. Οσον αφορά το όνομα του επιτρόπου, που αναμένεται να ανακοινωθεί έως την άλλη εβδομάδα, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας παραμένει το φαβορί, με εναλλακτική επιλογή τη Νίκη Κεραμέως.