Οι 3 επόμενες βασίλισσες των ευρωπαϊκών θρόνων και οι προσωπικές τους ιστορίες

    Ημερομηνία:

    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας δεν ζει πια. Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ της Δανίας παραχώρησε το θρόνο στον πρωτότοκο γιο της. Ο μέγας δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη διαδοχή του. Τα μαλλιά του πρίγκιπα Γουίλιαμ άσπρισαν -όσα δηλαδή δεν έπεσαν- περιμένοντας με στωικότητα τη σειρά του για να φορέσει το στέμμα. Τα 12 εναπομείναντα βασίλεια και πριγκιπάτα της γηραιάς ηπείρου βρίσκονται αναμφίβολα σε περίοδο μετάβασης. Ενδεχομένως και αλλαγής. Αυτής, δηλαδή, που θα κληθούν να αποδείξουν εάν μπορούν να φέρουν οι γαλαζοαίματοι διάδοχοι, όσοι ανήκουν στη γενιά Z, και στη διάρκεια της βασιλείας τους θα κριθεί εάν η μοναρχία θα συνεχίσει να επιβιώνει ως διακοσμητικός έστω θεσμός ή εάν θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.

    Οι 3 επόμενες βασίλισσες των ευρωπαϊκών θρόνων και οι προσωπικές τους ιστορίες
    Η Λεονόρ της Ισπανίας παρακολουθεί την στρατιωτική παρέλαση μετά την τελετή διάδοχης της για τον ισπανικό θρόνο ανήμερα των 18ων γενεθλίων της.

    Λεονόρ της Ισπανίας: Η συνεσταλμένη διάδοχος
    Ίσως η πιο φωτογενής και διάσημη από τις μέλλουσες βασίλισσες της Ευρώπης είναι η πριγκίπισσα των Αστουριών ή κατά κόσμον Λεονόρ της Ισπανίας. Κι όμως παρά τις δάφνες δημοσιότητας που απολαμβάνει κάθε που ξεμυτίζει από τη στρατιωτική σχολή της Σαραγόσα, όπου ως είθισται για τους διαδόχους του θρόνου λαμβάνει τη στρατιωτική εκπαίδευσή της, μοιάζει να μη δίνει ακριβώς το βασίλειό της για λίγα δράμια δημοσιότητας. Πάρτε για παράδειγμα την πρόσφατη εμφάνισή της στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Βερολίνο. Παρότι ο πατέρας της, βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ την παρότρυνε να σηκώσει κι εκείνη την κούπα που κατέκτησε η ισπανική εθνική ομάδα η Λεονόρ αποδείχτηκε απρόθυμη, λόγω καταφανούς συστολής.

    Η αμηχανία της για την πολλή συνάφεια του κόσμου δικαιολογείται μέχρι κεραίας, αφού η 18χρονη μελλοντική βασίλισσα της Ισπανίας, η πρώτη έπειτα από την Ισαβέλλα Β’ που ηγήθηκε του βασιλείου μεταξύ 1833-1868, ανατράφηκε και γαλουχήθηκε σχεδόν εξορισμένη από τα φώτα της δημοσιότητας, την αδηφαγία των δημοσιογράφων και την περιέργεια του κόσμου. Ήταν μια συνειδητή απόφαση του βασιλιά Φελίπε και της βασίλισσας Λετίθια, η οποία μάλιστα λειτούργησε ως σημείο τριβής ανάμεσα στο βασιλικό ζεύγος και τη γιαγιά της Λεονόρ, βασιλομήτωρ Σοφία. Πολλοί θα θυμούνται τον επικό διαγκωνισμό Λετίθια και Σοφίας, αμέσως μετά την πασχαλινή λειτουργία του 2018 στην Πάλμα της Μαγιόρκας, όταν οι δύο γυναίκες διαφώνησαν μπροστά στους φωτογράφους αναφορικά με το εάν οι δύο ανήλικες τότε πριγκίπισσες Λεονόρ και Σοφία θα έπρεπε να απαθανατιστούν και να κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

    Οι 3 επόμενες βασίλισσες των ευρωπαϊκών θρόνων και οι προσωπικές τους ιστορίες
    Στο παλάτι Θαρθουέλα στη Μαδρίτη, η διάδοχος της Ισπανίας Λεονόρ με την αδερφή της, πριγκίπισσα Σοφία κρατούν το κύπελλο που κέρδισε η ομάδα ποδοσφαίρου της Ισπανίας στο UEFA EURO 2024.
    Οι 3 επόμενες βασίλισσες των ευρωπαϊκών θρόνων και οι προσωπικές τους ιστορίες
    Η Λεονόρ με τους γονείς της, τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ της Ισπανίας και τη βασίλισσα Λετίθια, στη Ναυτική Στρατιωτική Σχολή στο Μαρίν, 2024.

    Οι εορτασμοί για την ενηλικίωσή της γιορτάστηκαν με κάθε λαμπρότητα στις 31 Οκτωβρίου του 2023 και ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε το ενδιαφέρον του κοινού να μετατοπιστεί από τα (πολλά) σκάνδαλα των Βουρβόνων και τις φήμες περί διαζυγίου του Φελίπε από την Λετίθια σε κάτι κατά τι θετικότερο και πιο ευοίωνο. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 12 Ιουλίου η Λεονόρ πραγματοποίησε και την πρώτη επίσημη διεθνή επίσκεψή της -χωρίς τη βαριά σκιά των γονιών της πάνω από το κεφάλι της- στην Πορτογαλία και έδωσε μια ιδέα για τα θέματα τα οποία θα την απασχολήσουν όταν κάποτε ανέλθει στο θρόνο, συμμετέχοντας σε συνέδριο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάσωση των ωκεανών. Λέγεται πως όταν αναλάβει τα καθήκοντά της θα συνεχίσει τη μετριοπαθή δημόσια στάση του πατέρα της, παίρνοντας αποστάσεις από τις πατρογονικές αμαρτίες (κυρίως του παππού της Χουάν Κάρλος) και τηρώντας το δόγμα της ενωτικής ουδετερότητας για το λαό της. Υπάρχει βέβαια και μία -σχεδόν απίθανη- περίπτωση να μη δει ποτέ της το θρόνο. Σύμφωνα με το σύνταγμα της Ισπανίας προτεραιότητα στη διαδοχή έχουν οι άρρενες απόγονοι του βασιλιά. Άρα εάν ο 56χρονος Φελίπε αποκτήσει ένα γιο, εκείνος αυτομάτως θα έχει το πρόκριμα.

    Οι 3 επόμενες βασίλισσες των ευρωπαϊκών θρόνων και οι προσωπικές τους ιστορίες
    Η πριγκίπισσα Ελισάβετ του Βελγίου και δούκισσα του Μπραμπάντ

    Ελισάβετ του Βελγίου: Η πρώτη μονάρχης
    Αντιθέτως, προσδεμένη στο θρόνο είναι από τα γεννοφάσκια της η πριγκίπισσα Ελισάβετ του Βελγίου. Δέκα χρόνια πριν έρθει στον κόσμο μια συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα εξασφάλισε πως προτεραιότητα στη διαδοχή του στέμματος έχει το πρωτότοκο παιδί, ανεξαρτήτως φύλου, κι έτσι η 22χρονη σήμερα πριγκίπισσα δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο αμφισβήτησης από τον 21χρονο αδελφό της πρίγκιπα Γκάμπριελ -έχει δύο ακόμα μικρότερα αδέλφια τον πρίγκιπα Εμμάνουελ και την πριγκίπισσα Ελεονόρ. Υπάρχει κι ένα κοινό ανάμεσα στη Λεονόρ της Ισπανίας και την Ελισάβετ του Βελγίου, αφού αμφότερες περιλαμβάνονται στην επετηρίδα του πρότυπου κολεγίου UWC. Οι περισσότεροι στην πατρίδα της αλλά και εκτός των συνόρων, γνωρίζουν και παρακολουθούν τη μελλοντική βασίλισσα χάρη στις στιλιστικές επιλογές της, εκείνες που της έχουν χαρίσει το παρατσούκλι της Κέιτ Μίντλετον των Κάτω Χωρών και έχουν γίνει η μαγιά για τη δημιουργία ακόμα και ιστοσελίδων στις οποίες εξετάζεται εξονυχιστικά ο ενδυματολογικός κώδικάς της.

    Στην πραγματικότητα η Ελισάβετ είναι μια ευρυμαθής νέα γυναίκα -έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στην ιστορία και την πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια θα ζει στη Βοστώνη όπου θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα δημόσιας διοίκησης του Kennedy School στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ- με επικοινωνιακό χάρισμα και άνεση στο δημόσιο λόγο. Ίσως το τελευταίο να οφείλεται στο γεγονός πως έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση σε ηλικία μόλις 9 ετών στα εγκαίνια βελγικού νοσοκομείου που τιμής ένεκεν πήρε το όνομά της.

    Οι 3 επόμενες βασίλισσες των ευρωπαϊκών θρόνων και οι προσωπικές τους ιστορίες
    Η πριγκίπισσα Ελισάβετ (αριστερά) με την πριγκίπισσα Ελεονόρ και τη μητέρα της βασίλισσα Ματίλντε του Βελγίου στον Καθεδρικό Ναό στις Βρυξέλλες, 2023.
    Οι 3 επόμενες βασίλισσες των ευρωπαϊκών θρόνων και οι προσωπικές τους ιστορίες
    Η μελλοντική βασίλισσα χάρη στις στιλιστικές επιλογές της έχει το παρατσούκλι “Κέιτ Μίντλετον των Κάτω Χωρών”. Εδώ με τον αδερφό της, πρίγκιπα Εμμάνουελ του Βελγίου.

    Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως η ζωή της είναι συνδεδεμένη με πολλές πρωτιές. Όταν ανέλθει στο θρόνο θα είναι η πρώτη βασίλισσα στην ιστορία της χώρας, ήταν η πρώτη γαλαζοαίματη που παρακολούθησε όλη τη βασική εκπαίδευσή της στα ολλανδικά αντί των φλαμανδικών, όπως θέλει η παράδοση, αλλά και το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που αρθογράφησε σε -έστω μαθητική- εφημερίδα. Εννοείται ότι έχει ολοκληρώσει τη στρατιωτική εκπαίδευσή της και κατέχει το βαθμό της υπολοχαγού του βελγικού στρατού. Πλέον συνοδεύει συχνά πυκνά τους γονείς της βασιλιά Φίλιππο και βασίλισσα Ματίλντε σε επίσημα ταξίδια και εθιμοτυπικές επισκέψεις με κορυφαία στιγμή την παρουσία της στο πλευρό του πατέρα της στη δεξίωση που παρατέθηκε στο Μπάκιγχαμ την παραμονή της ενθρόνισης του βασιλιά Καρόλου Γ. Είναι επίσης επιδέξια στα σπορ, όπως μαρτυρά η αλλοτινή συμμετοχή της στην κωπηλατική ομάδα της Οξφόρδης, ενώ έχει και εκπεφρασμένες κοινωνικές ανησυχίες, αφού στη διάρκεια της πανδημίας συμμετείχε σε φιλανθρωπική δράση κρατώντας συντροφιά από τηλεφώνου σε ηλικιωμένους συμπολίτες της.

    Οι 3 επόμενες βασίλισσες των ευρωπαϊκών θρόνων και οι προσωπικές τους ιστορίες
    Η 20χρονη πριγκίπισσα Καθαρίνα-Αμαλία

    Καθαρίνα-Αμαλία της Ολλανδίας: Η καλή κόρη
    Ενδεχομένως τον πιο βαρύ σταυρό από τις δύο μέλλουσες συναδέλφους της βασίλισσες κουβαλά στην πλάτη της η πριγκίπισσα Οράνιε Καθαρίνα Αμαλία. Κι αυτό γιατί είναι το δίχως άλλο μια δύσκολη δουλειά να έχεις γονείς τους larger than life βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ και βασίλισσα Μάξιμα, οι οποίοι συχνά σπέρνουν ανέμους και θερίζουν επικοινωνιακές θύελλες με τις όχι τόσο σοφές αποφάσεις τους. Όπως, για παράδειγμα, με την επιλογή τους να κάνουν το φθινόπωρο του 2020 τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία χαρτοπόλεμο και να παραθερίσουν στην εξοχική κατοικία τους στο Πόρτο Χέλι. Αφήστε δηλαδή που η ίδια η κατοικία, δηλαδή το κόστος της, είναι από μόνη της σκανδαλιστική για μερίδα της ολλανδικής κοινής γνώμης.

    Η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του βασιλιά και μελλοντική βασίλισσα της Ολλανδίας έχει καταφέρει στα 20 χρόνια της να καλλιεργήσει ένα ηπιότερο και πιο μετριοπαθές δημόσιο προφίλ, αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία ακόμα και τα καντάρια body shaming που έχει δεχτεί, το οποίο όμως προσφάτως πλήγωσε. Το 2022 η νεαρή πριγκίπισσα είχε αρνηθεί να λαμβάνει από το ολλανδικό δημόσιο το ποσό των 296 χιλιάδων ευρώ (για προσωπικά έξοδα) και του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ (για λειτουργικά έξοδα του γραφείου και των συνεργατών της). Είχε προβάλλει μάλιστα ως αιτιολογία για τη γενναιόδωρη (προς την κυβέρνηση και το λαό) απόφασή της το γεγονός πως ήταν ακόμα φοιτήτρια και δεν είχε αναλάβει επίσημα δημόσια καθήκοντα.

    Οι 3 επόμενες βασίλισσες των ευρωπαϊκών θρόνων και οι προσωπικές τους ιστορίες
    Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας: Από αριστερά, η πριγκίπισσα Καθαρίνα-Αμαλία, η βασίλισσα Μάξιμα, ο βασιλιάς Bίλεμ Αλεξάντερ, η πριγκίπισσα Αλεξία και η πριγκίπισσα Αριάνα, 2023
    Οι 3 επόμενες βασίλισσες των ευρωπαϊκών θρόνων και οι προσωπικές τους ιστορίες
    Η Καθαρίνα-Αμαλία με τον πατέρα της.

    Πριν από λίγες εβδομάδες όμως και μολονότι διατηρεί ακόμα την ιδιότητα της φοιτήτριας -σπουδάζει πολιτική, νομική και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ- η Καθαρίνα-Αμαλία ανακοίνωσε πως πλέον θα κάνει χρήση του προνομίου της και από φέτος θα λαμβάνει την ετήσια επιχορήγηση του ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ. Πάντως οι συμπολίτες της φαίνεται πως εκτιμούν σε εκείνη τις ανθρωπιστικές ανησυχίες της, μια και για ένα ολόκληρο χρόνο παρείχε αφιλοκερδώς την εργασία της σε φιλανθρωπική οργάνωση, και τη διακριτική έως τώρα δημόσια στάση της και φαίνεται πως συγκινούνται από την ιστορία που θέλει την πριγκιποπούλα να βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο απαγωγέων και τρομοκρατών. Τον περασμένο Απρίλιο το ολλανδικό παλάτι επιβεβαίωσε πως λίγους μήνες μετά το ξεκίνημα των σπουδών της στο Άμστερνταμ, η πριγκίπισσα χρειάστηκε να φυγαδευτεί στην Ισπανία όπου έζησε υπό την προστασία της εκεί βασιλικής οικογενείας, λόγω επανειλημμένων απειλών που είχαν διατυπωθεί εναντίον της. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, αφού κατά την παραμονή της στην ιβηρική θρυλείται πως γνώρισε τον έρωτα στο πρόσωπο του 26χρονου πρίγκιπα Μπόρις της Βουλγαρίας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον γύρο και στο ντονέρ

    Ντονέρ ή γύρος; Δύο street food με αρκετές διαφορές, αλλά κοινή...

    Γρίπη των πτηνών: Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά από κρούσμα Η5Ν1 στη Βουλγαρία

    Σε επιφυλακή είναι οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες μετά την...

    Ρέθυμνο: Το drone της αστυνομίας βρήκε τα κλεμμένα πρόβατα

    Drone της αστυνομίας βρήκε τα κλεμμένα πρόβατα που είχαν καταγγελθεί σε...
    Best Shop