Η 53χρονη Λέμπι έχει μεταβολισμό 38χρονης -Έκανε 3 μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά της και άλλαξε το σώμα της

    Ημερομηνία:

    Έχετε νιώσει ποτέ ζήλια για εκείνο το άτομο στο γραφείο το οποίο καταναλώνει ό,τι θέλει αλλά παραμένει αδύνατο; Αναμφίβολα εκείνοι χαίρονται για τον «γρήγορο μεταβολισμό» τους, ωστόσο «εξοργίζουν» τους υπόλοιπους που μόνο που θα… κοιτάξουν ένα κουλούρι παίρνουν θερμίδες.

    Έχουμε την τάση να υποθέτουμε ότι ένας γρήγορος μεταβολισμός είναι απλώς ένα γενετικό δώρο που χαρίζεται κατά τη γέννηση, ωστόσο υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να επαναφέρουμε τον μεταβολισμό μας, κυρίως μέσω της διατροφής και της άσκησης.

    Τι είναι ο μεταβολισμός μας και πώς μπορούμε να τον αλλάξουμε

    «Το φύλο, η γενετική και η ηλικία είναι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν τον μεταβολισμό μας, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που τον επηρεάζουν», αναφέρει η Σάρα Μπέρι, επικεφαλής επιστήμονας της εξατομικευμένης διατροφικής εφαρμογής Zoe. «Οι λοιμώξεις ή οι ασθένειες και η εμμηνόπαυση επηρεάζουν το μεταβολισμό μας. Η σύσταση του σώματος είναι επίσης σημαντική – οι μύες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από το λίπος όταν είστε σε ηρεμία, έτσι οι άνθρωποι με περισσότερους μύες έχουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό», προσθέτει.

    Ωστόσο, έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε τον μεταβολισμό μας ως την ταχύτητα που καίμε θερμίδες, αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο, εξηγεί η Μπέρι. Εν ολίγοις, ο «μεταβολισμός» στηρίζει την υγεία μας αφού είναι οι εκατοντάδες χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας που μας κρατούν ζωντανούς και λειτουργικούς.

    Γιατί όταν έχουμε περισσότερο λίπος και λιγότερους μύες γινόμαστε λιγότερο αποτελεσματικοί στην επεξεργασία των τροφίμων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εκτίναξη των λιπών στο αίμα και σε πιο έντονα υψηλά και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Η Μπέρι εξηγεί: «Μετά το φαγητό, τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) και λίπους στο αίμα αυξάνονται. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, σε άτομα που είναι λιγότερο μεταβολικά υγιή, οι αποκρίσεις τους μπορεί να είναι πιο έντονες ή να διαρκέσουν περισσότερο. Η έρευνα της Zoe έδειξε ότι οι έντονες αποκρίσεις του λίπους στο αίμα μετά το φαγητό συνδέονται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα και τους ιστούς.

    «Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων μεταβολικών καταστάσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία ή ο καρκίνος».

    Η Λέμπι Έιρες, μιλώντας στην Telegraph αποκάλυψε πως κάνοντας τρεις βασικές αλλαγές στην καθημερινότητά της κατάφερε να αλλάξει τον μεταβολισμό της. Έπειτα από την ανάρρωση ενός ατύχηματος που είχε -το οποίο την ανάγκασε να μείνει καθηλωμένη στο κρεβάτι-, αποφάσισε να αλλάξει διατροφή, να ξεκινήσει την γυμναστική και να κοιμάται καλύτερα.

    «Το καλοκαίρι του 2020, συνειδητοποίησα ότι άρχισα να έχω υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης. Έπειτα από ένα μήνα στη Γαλλία, με πολύ φαγητό, έπεσα και έσπασα τα δάχτυλα των ποδιών μου, έτσι τον επόμενο καιρό τον πέρασα κλεισμένη στο σπίτι, πήρα 4 κιλά, αλλά το χειρότερο ήταν η σύσταση του σώματός μου, το λίπος μου είχε αυξηθεί στο 38% σε δύο μήνες και η ζυγαριά μου έλεγε ότι το σώμα μου είναι σαν 58χρονης ενώ ήμουν μόλις 49».

    Πώς μπορείτε να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας

    Η ίδια τότε ξεκίνησε να αναλαμβάνει δράση. Έτσι το 2019 ξεκίνησε ξανά την κωπηλασία και την υγιεινή διατροφή. Άρχισε να προπονείται σοβαρά, με αποτέλεσμα το βάρος της να μειώνεται και να αυξάνεται η μυϊκή της μάζα.

    Παράλληλα ξεκίνησε να δίνει προτεραιότητα στον ύπνο της, στοχεύοντας στις 8 ώρες ύπνου την νύχτα. Σχετικά με την διατροφή της, φρόντισε να καταναλώνει σε ισορροπία πρωτείνες, υδατάνθρακες, υγιεινά λίπη αλλά και γλυκά με μέτρο, καθώς όπως λέει είναι λάτρης της διατροφής 80/20.
    Επίσης μείωσε την ποσότητα αλκοόλ και ξεκίνησε να τρώει περισσότερο άπαχο κρέας από ότι υδατάνθρακες. Ωστόσο η ίδια παρατήρησε ότι οι ορμόνες της έπαιζαν ρόλο στην αύξηση του βάρους της. «Συνειδητοποίησα ότι οι ορμόνες έπαιζαν πιθανότατα ρόλο και στην αύξηση του βάρους μου».
    Μειώνοντας τη μεταβολική ηλικία

    «Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά από εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι, κατάφερα να αλλάξω εντελώς τη σύσταση του σώματός μου. Τώρα είμαι σταθερά στην κατηγορία των μεταβολικά υγιών ανθρώπων. Καίω περίπου 1.500 θερμίδες σε ηρεμία – και μόλις λάβω υπόψη το πρόγραμμα προπόνησής μου, θα πρέπει να καταναλώνω τουλάχιστον 2.500 θερμίδες την ημέρα και τα επίπεδα του σπλαχνικού λίπους έχουν μειωθεί».

    Η ίδια συμπλήρωσε πως το καλύτερο από όλα είναι να απολαμβάνουμε τα χόμπι μας: «Το καλύτερο από όλα, επειδή ασχολούμαι ενεργά με ένα άθλημα – στο οποίο έχω βάλει και τα παιδιά μου – δεν βαριέμαι την προπόνησή μου. Ξέρω ότι αν τα παρατούσα αύριο, θα βρισκόμουν γρήγορα στην ίδια κατάσταση που βρισκόμουν το 2020. Επομένως, για μένα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσω την κωπηλασία».
    Το πρόγραμμα προπόνησής μου

    Σχετικά με την προπόνηση που ακολουθεί η ίδια είπε: «Προπονούμαι πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μιας συνεδρίας 60-90 λεπτών κωπηλασίας. Στη συνέχεια, θα προσθέσω λίγη προπόνηση HIIT, αναερόβια αλλά και βάρη».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αλέν Ντελόν: Από τα παιδικά του χρόνια, στην κατάκτηση του κινηματογράφου

    Αλέν Ντελόν: Από τα παιδικά του χρόνια, στην κατάκτηση...

    20 θανατηφόρα σέξι ατάκες που θα σας οδηγήσουν σίγουρα στο κρεβάτι

    Διαλέξτε αυτήν που ταιριάζει στο στυλ σας και συνεχίστε! 1....

    Πόσες θερμίδες καίμε στο σεξ; Οι στάσεις με τις περισσότερες καύσεις

    Εκτός από την απόλαυση, ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα...

    Λιτόχωρο: Προσήχθη 50χρονος για τη φωτιά – Έκανε γεωργικές εργασίες σε χωράφι

    Ένα άτομο προσήχθη για τη φωτιά που ξέσπασε στο...