Το Ισραήλ πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο μετά την πολύνεκρη επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου

    Ημερομηνία:

    Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ δηλώνει ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, μετά τον θάνατο 12 παιδιών και νέων από 10 έως 20 ετών  σε επίθεση με ρουκέτα ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το Ισραήλ κατηγόρησε τη λιβανέζικη μαχητική οργάνωση για την επίθεση του Σαββάτου στην πόλη των Δρούζων Majdal Shams, αλλά η Χεζμπολάχ αρνήθηκε σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη.

    Νωρίς την Κυριακή, oι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον επτά στόχων της Χεζμπολάχ «βαθιά μέσα στο λιβανέζικο έδαφος». Δεν είναι σαφές αν υπήρξαν θύματα. Η αυξανόμενη ένταση έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, οι δυνάμεις της οποίας ανταλλάσσουν τακτικά πυρά από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Γάζας τον Οκτώβριο.

    Η επίθεση του Σαββάτου στο γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης ήταν η πιο θανατηφόρα στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ορκιστεί αμέσως αντίποινα κατά της Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι η οργάνωση θα «πληρώσει βαρύ τίμημα».

    Ώρες αργότερα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξε «τρομοκρατικούς στόχους», συμπεριλαμβανομένων «κρύπτων όπλων και τρομοκρατικών υποδομών».

    Μια ανακοίνωση του ΟΗΕ ανέφερε ότι η «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» ήταν ζωτικής σημασίας από όλα τα μέρη, με τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης που θα «βύθιζε ολόκληρη την περιοχή σε μια απίστευτη καταστροφή».

    Ο εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ, Μοχάμαντ Αφίφ, αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση και το BBC προσπαθεί να επαληθεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η μαχητική οργάνωση δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινό πύραυλο αναχαίτισης. Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι όλοι οι νεκροί ήταν ηλικίας μεταξύ 10 και 20 ετών, αν και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ορισμένοι ήταν νεότεροι. Το επαληθευμένο βίντεο δείχνει πλήθος ανθρώπων σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και φορεία να μεταφέρονται εσπευσμένα σε ασθενοφόρα που περιμένουν. Το Majdal Shams είναι ένα από τα τέσσερα χωριά στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου ζουν περίπου 25.000 μέλη της αραβόφωνης θρησκευτικής και εθνικής ομάδας των Δρούζων.

    Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της επίθεσης, κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι «λέει ψέματα και αρνείται την ευθύνη για το περιστατικό». Είπε ότι ο πύραυλος ήταν ένας ιρανικής κατασκευής Falaq-1 «που ανήκει αποκλειστικά στη Χεζμπολάχ». «Οι πληροφορίες μας είναι σαφείς. Η Χεζμπολάχ είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία αθώων παιδιών», είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να ανταποδώσει. Αν και το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν τακτικά πυρά και έχουν και οι δύο υποστεί απώλειες, από τον Οκτώβριο και οι δύο πλευρές απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο στο νότιο Λίβανο.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στις ΗΠΑ, επιστρέφει εσπευσμένα στο Ισραήλ. Σε μια οργισμένη δήλωση, ο σεΐχης Μοουαφάκ Ταρίφ, ο ηγέτης της κοινότητας των Δρούζων στο Ισραήλ, δήλωσε ότι η «φρικτή σφαγή» είχε ξεπεράσει «κάθε πιθανή κόκκινη γραμμή».

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νεκρή γυναίκα στο Ξυλόκαστρο – Στην Πάτρα θα γίνει νεκροψία – νεκροτομή

    Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του...

    Απόστολος Χρήστου: Πέρασε με πρωτιά στα ημιτελικά των 100μ ύπτιο ανδρών! Πρόκριση και για τον Μακρυγιάννη

    Εντυπωσιακός ο Απόστολος Χρήστου, πέρασε με πρωτιά από την προκριματική του σειρά...

    ΒΙΝΤΕΟ: ΤΡΟΧΑΙΟ – ΣΟΚ: Χτύπησε σε κολώνα φωτισμού, μετά σε στύλο του ΟΤΕ… και τούμπαρε! Μεταφέρθηκε στο Ρίο

    Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι, στην εθνική οδό Ναυπάκτου...

    Πανώλη σε αιγοπρόβατα: Tα μέτρα που αποφασίστηκαν μετά τον εντοπισμό κρούσματος στην Κορινθία

    Μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης σε αιγοπρόβατα σε κτηνοτροφική μονάδα στην...